fbpx
23.5 C
Reșița
marți, 26 septembrie 23

Seism de 5,2 pe Richter în vestul României

UPDATE 3: Seismologul Mihai Diaconescu, de la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, a declarat luni, la Antena 3, după cutremurul de 5,2 pe scara Richter petrecut în Gorj că este cel mai mare pe care și-l amintește în acea zonă.

Întrebat dacă știe vreun cutremur mai mare în acea zonă, seismologul a răspuns: „E cel mai mare cutremur pe care-l știu eu, de care îmi aduc aminte în acest moment. Mai la sud-vest de Târgu Jiu, în zona Tismana, acolo au fost și unele cutremure de 6, dar nu este o zona populată, nu sunt probleme”.

Specialistul de la INFP a precizat că acest seism nu are legătură cu cel din Turcia:  „Epicentrul a fost la nord de Târgu Jiu. Zona este cunoscută că produce din când în când cutremure de 4 şi 5. Iată a apărut şi unul de peste 5. Nu există nicio legătură cu cutremurele produse în Turcia. Eventual cutremurele din partea sud-vestică pot să aibe legătură cu sistemele tectonice care există în Italia şi în zonele înconjurătoare”,  a explicat acesta.

UPDATE 2: Profesorul Gheorghe Mărmureanu a declarat, luni, că „nu sunt motive de îngrijorare” după cutremurul de 5,2 grade care a avut loc în România. Potrivit lui Mărmureanu, au existat și cutremure mai mari în această zonă, a spus seismologul la B1 TV

UPDATE: O replică a seismului s-a înregistrat în jurul orei 17,20 cu magnitudinea de 3 pe Richter. Primul seism s-a simțit în mai toate localitățile din restul țării, de la Reșița, la Timișoara și Arad. Unda seismică de la 16,58 a fost simțită și În Sibiu, Brașov, Ploiești, Turnu Severin.

Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime, a anunțat Inspectoratul Național pentru Situații de Urgență (IGSU) după cutremurul de 5,2 produs luni după-amiaza în județul Gorj.

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență transmite că, în cazul seismelor, sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora.

„Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență)”, a mai transmis IGSU.

………………………

Un cutremur de pământ a fost înregistrat astăzi, la ora 16,58 în zona de vest a țării. Cutremurul cu o magnitudine de 5,2  pe scara Richter s-a produs la o adâncime de 15 Km.

Seismul a fost localizat la 21 de km de Târgu jiu și a fost resimțit în mai multe localități din Caraș-Severin, inclusiv în municipiul Reșița, dar slab.

Vom reveni cu amănunte.

Dan AGACHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei