fbpx
10.7 C
Reșița
luni, 04 martie 24

Semnal sonor în acorduri de vals, la Gara din Băile Herculane!

Un nou semnal sonor destinat anunțurilor pentru călători poate fi auzit acum de cei care poposesc pe peronul gării milenarei stațiuni din Valea Cernei, în urma prelucrării digitale a valsului Souvenir de Herculesbad, devenit imn oficial al orașului Băile Herculane.

Compozitorul Jakob Pazeller venea în lunile de vară la Băile Herculane unde asigura conducerea muzicală a orchestrei care cânta pentru vizitatorii veniţi din toată lumea. În vara anului 1903, inspirat de atmosfera din frumoasa stațiune, compune valsul care devine celebru în toată lumea, „Souvenir de Herkulesbad”.

Cea de-a 124-a compoziţie a autorului, intitulată inspirat „Souvenir de Herkulesbad”, a avut un succes cu totul neaşteptat, trezind interesul iubitorilor de muzică din toată lumea. Valsul a fost interpretat la Viena, Leipzig, având succes în S.U.A. și chiar în îndepărtata Japonie. În provincia Nyiregyhaza din Ungaria, era cântat la începutul fiecărui bal, iar în staţiunea de pe Valea Cernei devenise un fel de imn al staţiunii”, susține autorul cărții „Herculane – arc peste timp”, Dorin Bălteanu.

Cu ocazia Simpozionului „Arcade în timp” derulat la mijlocul lunii iunie în orașul stațiune de pe Valea Cernei, la comemorarea a 65 de ani de la trecerea în neființă a compozitorului și dirijorului Jakob Pazeller, cel care a compus superbul vals „Souvenir de Herkulesbad”, nepotul său, Friedrich Pazeller (dirijorul orchestrei din Baden Baden) a susținut un recital la pian în chioșcul fanfarei din Parcul Central al stațiunii Băile Herculane.

Valsul „Souvenir de Herkulesbad” a fost declarat de Consiliul Local, imnul stațiunii Băile Herculane. Prelucrarea digitală a valsului Souvenir de Herkulesbad care precede anunțurile efectuate prin stația sonoră a Gării din Băile Herculane a fost realizată în studiourile de înregistrare din Baden Baden, Germania.

foto: Wikimedia Commons

Lorena POENARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei