0.4 C
Reșița
sâmbătă, 14 decembrie 24

Senatorul Mocioalcă: „Liberalizarea pieței de energie – sărăcirea cu premeditare a tuturor românilor!“

 

Senatorul Ion Mocioalcă a făcut în această săptămână o declarație politică de la tribuna Parlamentului prin care acuză guvernanții pentru faptul că i-a adus pe români la limita disperării iar actul, conform celor afirmate de parlamentarul cărășean, a fost unul realizat cu premeditare!

Este vorba de creșterea aberantă a prețurilor la facturile de utitilități, gaz și energie electrică, situație dramatică pentru consumatorii casnici cu venituri mici și medii, una pe care Mocioalcă nu o vede rezolvată doar prin Legea consumatorului vulnerabil și care nu ar acoperi nevoile reale ale tuturor cetățenilor.

Senatorul care și-a câștigat locul în Senatul României prin votul exprimat de cărășeni la alegerile din 2020, consideră că „monstruoasa“ coaliție a austerității PNL-USRPlus-UDMR are și varianta unei ordonanțe de urgență care să prevadă măsuri concrete pentru stoparea creșterii necontrolate a tarifelor la energie și gaze naturale:

Stimați colegi,

Fără îndoială, mulți dintre alegătorii români au fost șocați descoperind că ministrul de Finanțe nu știe cât este salariul minim din țara al cărei fișet cu bani îi este încredințat. Și nu știe nici cât este datoria publică a națiunii care îi plătește salariul și viața de nabab pe care o duce. Și mai uimiți au fost românii să afle că prim ministrul habar nu are cât costă o pâine. În aceeași economie pe care se laudă că o păstorește spre noi și noi culmi „de progres și bunăstare”.

Consumatorii casnici de electricitate din România au făcut față celei mai mari creșteri de prețuri din Europa, potrivit datelor Comisiei Europene. Omul obișnuit a simțit aproape instinctiv că liberalizarea pieței de energie electrică și gaze pentru clienții casnici nu va aduce nimic bun, iar Ordonanța 114 de plafonare a prețurilor era protecția oferită de PSD tuturor categoriilor sociale. Parcă anume în ciuda tuturor semnalelor din piață, ”Guvernul meu” numit de către Klaus Iohannis a insistat să facă liberalizarea acestei piețe, deși erau perfect conștienți că nu avem suficientă producție internă și că acest lucru va duce la dublarea prețurilor. Nici măcar în al doisprezecelea ceas, când au început să curgă facturile crescute cu 67% până chiar la 200%, Guvernul și Președintele nu au contenit cu propaganda uzată, legată de virtuțile pieței. O piață în care marfa este insuficientă și nici nu poate fi suficientă, dar cui îi mai pasă?

Centralele pe cărbune au ajuns să piardă bani, din cauza certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră pe care trebuie să le cumpere. Pentru a putea să vândă cu profit energie, Complexul Energetic Oltenia ar trebui să prindă un preț bun pe piață. Și când piața a ajuns la prețuri istoric de mari (peste 1.000 de lei pentru un Mwh), CEO nu poate să producă energie pentru că nu are cărbune suficient. Și nu are cărbune suficient pentru că guvernul nu s-a învrednicit să emită în timp util o amărâtă de hotărâre de guvern de expropriere, pentru a crea front de lucru. Iar când, în sfârșit are cărbune, CEO nu poate să lucreze pentru că nu îi funcționează grupurile. Din cele trei grupuri de la centrala de la Rovinari, în timpul festivalului prețurilor la electricitate din august, un grup nu mergea pentru că nu avea suficient cărbune, unul s-a defectat, iar celălalt a fost afectat de intemperii.

Iar pentru două hidrocentrale, construite pe râul Jiu, judecătorii au decis să anuleze autorizațiile de construcție fix acum un an de zile. Nimeni n-a mișcat un deget pentru a aduce totuși în sistemul energetic aceste două capacități de producție finalizate în proporție de peste 90%. Iar de doi ani de zile, România a devenit importator net de electricitate.

Stimați colegi,

Legea consumatorului vulnerabil este utilă, dar nu acoperă nevoile reale ale tuturor cetățenilor. Consider că, în afară de calea parlamentară, coaliția austerității PNL-USRPlus-UDMR are și varianta unei ordonanțe de urgență care să prevadă măsuri concrete pentru stoparea creșterii necontrolate a tarifelor la energie și gaze naturale. Imperativ, se impune cel puțin o măsură și anume stabilirea unui mecanism de plafonare a prețurilor la energie dacă piața înregistrează o creștere artificială a tarifelor, cum ar fi de exemplu, o majorare mai mare de 30%, într-un interval de 6 luni“, a declarat senatorul  PSD, Ion Mocioalcă.

Sergiu TABAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei