„Și-au cam bătut joc de acest monument istoric”! Ce planuri are primarul Popa pentru podul sudat din centrul Reșiței?

modelmic

Administrația locală reșițeană are planuri ambițioase pentru zona centrală a municipiului, unde se dorește nu doar reabilitarea centrului civic, ci și a podului de la Palatul Cultural, aflat practic în prelungirea acestuia. Primul hop a fost trecut deja, obținându-se fondurile necesare pentru derularea ambelor proiecte.

Primarul Ioan Popa anunța luna trecută că a fost găsită și firma care se va ocupa de lucrările din centrul civic, lucrări care ar trebui să înceapă luna aceasta, în funcție de condițiile meteo. Lucrurile par să se miște însă mai greu în ceea ce privește reabilitarea podului de la Cultural sau a podului de la vamă cum mai este cunoscut de reșițeni, pentru care s-au obținut fonduri pe PNDL 2.

Citește și Reșița va avea un centru nou! Cum va arăta zona în care se investesc 6 milioane de euro?

Podul de la Cultural l-am scos la licitație, dar nu s-a prezentat nimeni la prima licitație. Problema aici este că firma care poate câștiga o licitație în astfel de lucrări trebuie să aibă o anumită avizare din partea celor de la monumente, de la Cultură.

Podul trebuie sablat, odată se dau jos toate trotuarele alea laterale unde erau conducte de gaz, de apă și se mută de acolo rețelistica, după care se dăm jos asfaltul, se desablează, se dau jos toate vopselele alea care au fost puse pe metal și se fac niște tratamente care să îl mențină într-o zonă de monument istoric. Adică în ultimii 40 de ani au fost văruit, zugrăvit de fitecine și în nu știu ce culori și practic și-au cam bătut joc de acest monument istoric și noi încercăm să îl reabilităm în acest mod”, a explicat primarul Ioan Popa.

Podul de la vamă, realizat în anul 1937 reprezintă una din premierele industriale ale Reşiţei. Podul sudat, făcut de uzina din Reșița, a reprezintat o mare realizare tehnică pentru vremea aceea. Înainte de montarea podului, legătura dintre cartierele Reșiței se făcea printr-un pod de lemn, folosit în special de comercianți, care trebuiau să plătească o taxă pentru a-l trece. De altfel  conform arhivelor, la Reșița s-au fabricat în acea perioadă peste 70 de poduri care au fost montate în diverse zone ale Imperiului Austro-Ungar.

Citește și Podul de la vamă, la 80 de ani de la inaugurare! Este una din cele 70 de astfel de construcții realizate la Reșița!

pod cultural resita (5)

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

4 Comentarii

 1. MIHAI

  În concluzie, când se oprește circulația pe acolo? În concluzia concluziei, când se redeschide circulației rutiere, fiindcă podul din centru nu mai rezistă prea mult, dovadă fiind apa ce curge de ani de zile din acesta pe autovehiculele care trec pe sub el? În concluzie la concluzii, de ce nu se asigură din vreme o rută de circulație cu 4 benzi în locul sau de-a lungul absolut nemaiutilei căi ferate?

  Raspunde
 2. zero

  „se dau jos … conducte de gaz, de apă și se mută de acolo rețelistica … încercăm să îl reabilităm în acest mod”, a explicat primarul Ioan Popa.

  Chiar dacă nu ştie cui îi aparţine “reţelistica” (cabluri şi conducte), tăiţelu’ o dă jos (pentru tăiţeii lui).
  Apoi recunoaşte: „se dăm jos”… (sedăm jos…)
  Sedat jos …
  Asta este însă vechea afacere “ţintită” de Vasile P., la care încă nu a îndrăznit să se “introducă” (adică să se bage).
  Până nu vin banii de vopsea.

  Raspunde
 3. Costa

  Daca nu-l ilumineaza cu lasere de sub Barzava,reabilitarea este egala cu zero.Ar merge si un pic de muzica pe fundal ,sa fie capodopera completa.

  Inca putin si -l vom regreta pe Stepanescu. Calitativ sau nu,scump sau nu,ala macar a asfaltat mai mult decat viseaza Popa s-o faca vreodata.
  Dupa asta,o sa ramana promenada cu platani ,galagia din Dealul Golului,scremetele asa zisilor artisti pe zidurile blocurilor si proiectul tramvaiului.Asteptam sa mai vina inca un istet sa ne promita metrou.

  Doamne,cum a ajuns Resita un kitsch,un oras prafuit,ruginit,plin de gropi si lipsit de ordine !

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei