Și totuși ….conflictul Dunca – Bejeriță s-ar putea încheia cu un armistițiu în proiectul modernizării DJ 608!!

Dunca vs Bejerita

Modernizarea Drumului Județean 608 Plugova – Globurău – Costiș – Borugi – Rusca, a creat din nou disensiuni între beneficiarul, Consiliul Județean Caraș-Severin și executantul lucrărilor de reabilitare, în speță, societatea comercială Emiliano Vest S.R.L. Problemele s-au acutizat în urma sesizării transmise de principalul finanțator al proiectului, ADR Vest Timișoara, care arată că, pentru cei 41 de kilometri de drum reabilitat, termenul de finalizare este unul ­„strâns“ de până la 31 decembrie 2023 iar proiectul tehnic întâmpină probleme. La rândul său, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a ținut să aibă pe această temă o întrevedere cu câștigătorul acestui proiect, societatea Emiliano Vest, reprezentată la discuții chiar de asociatul unic al acesteia, doamna Mihaela Bejeriță, dar și cu ceilalți specialiști responsabili ai Direcției Drumuri Județene și ai Consiliului Județean Caraș-Severin.

Romeo Dunca, ca reprezentant la vârf al beneficiarului acestui proiect, a ținut să atragă atenția asupra pericolului ca întreaga lucrare să nu fie finalizată de către executant în termenul reglementat în contract, adică în cei mai puțin de trei ani rămași la dispoziție pentru tăierea panglicii. Dunca a adus ca argumente în favoarea acestei teorii datoriile de peste 2 milioane de lei pe care societatea Emiliano Vest le are în acest moment la bugetul statului dar și calitatea discutabilă a unor lucrări executate în trecut de firma amintită. Este vorba de carotele realizate pe anumite tronsoane de drum județean, reabilitate de Emiliano Vest, mostre ridicate ulterior recepționării pe acele tronsoane de drum, unde Dunca afirmă că stratul asfaltului ar avea o grosime de doar 3 centimetri, în loc de 6 centimetri, așa cum era prevăzut în caietul de sarcini al proiectului.

De cealaltă parte, Mihaela Bejeriță nu s-a lăsat intimidată și a lăsat impresia că își cunoaște foarte bine menirea de antreprenor și responsabil al proiectelor realizate din bani publici în Caraș-Severin. Bejeriță a ținut să-i transmită președintelui județului că datoriile la bugetul statului nu au depășit 6 luni de zile iar acestea se datorează neachitării chiar de către Consiliul Județean a unor facturi scadente, emise de societate încă din luna octombrie. Reprezentantul Emiliano Vest i-a transmis președintelui Dunca faptul că nu a procedat legat atunci când, fără a anunța în prealabil executantul lucrărilor respective, a realizat carote în asfaltul turnat de firma de construcții. Mai mult decât atât, Bejeriță remarcă faptul că la recepția lucrărilor, toate mostrele carotate de comisia avizată au fost conforme. „Nu există probleme din acest punct de vedere iar ceea ce ați făcut nu a fost legal! Nu aveați dreptul să luați carote din asfaltul turnat. Ați convocat o comisie avizată, expertiza a fost făcută de un laborator autorizat, ne-ați contactat, așa cum era normal, să luăm parte la această acțiune, domnule președinte? Există anumite proceduri care trebuiesc respectate, domnule președinte. Dacă s-a dovedit vreodată că ceva a fost neconform într-o lucrare, Emiliano Vest și-a asumat responsabilitatea, a revenit și a remediat acea problemă. Din câte știu, Emiliano Vest nu are în acest moment contract cu Consiliul Județean pentru alte proiecte. Din octombrie avem facturi eliberate și neachitate de Consiliul Județean Caraș-Severin, cu toate că nu avem nicio lucrare întârziată. Plătiți-ne facturile și n-o să mai avem datorii la stat! Suntem la a treia notificare către Consiliul Județean după întocmirea recepției la lucrările finalizate în noiembrie și plata nu se face! Iar pentru această lucrare nici avansul nu l-am perceput, deși eram îndreptățiți să îl cerem! Cât privește calitatea lucrărilor Emiliano Vest, avem lucrări de peste 10 ani care sunt impecabile și astăzi! Dar se pare că aveți o afinitate specială pentru noi. Nu o vedem și în cazul altor firme de construcții care au probleme mult mai mari, legate de insolvență, dar care sunt primite la licitații fără nicio problemă. Trebuie să lăsați problemele personale deoparte, acum sunteți într-o funcție importantă și să vă preocupați de a face un trai mai bun pentru toți cetățenii acestui județ!“, a tunat Mihaela Bejeriță, asociatul unic al societății Emiliano Vest.

Mihaela Bejerita SC Emiliano Vest

La rândul său, președintele Romeo Dunca a ținut să afirme că nu dorește să fie luat de prost, date fiind problemele întâmpinate în trecut la lucrările realizate de societatea Emiliano Vest, aducând acuze nu doar executantului, ci și diriginților de șantier în cazul drumurilor asfaltate necorespunzător și angajaților Direcției Drumuri Județene, cei care nu s-ar fi achitat de obligațiile care le-ar fi revenit privind transparența recepțiilor realizate. „Cei care au greșit vor plăti și mă refer și la angajații Consiliului Județean iar din acei bani veți plăti penalitățile pentru întârzierile cu plata pe care le aveți. De asemenea, nu cred că trebuia să îl sun eu pe șeful Enel pentru a debloca situația proiectului tehnic în cazul rețelelor electrice. Era de datoria dumneavoastră să rezolvați aceste probleme. Eu am în continuare temerea că nu veți termina lucrarea în termenul prevăzut în proiect. Nu vă ascund că în continuare căutăm, prin specialiștii de la CJ, posibilități juridice pentru rezilierea contractelor dovedite păguboase pentru Consiliul Județean. Vor răspunde toți cei care nu și-au făcut treaba, pentru că aici vorbim de banul public care trebuie cheltuit eficient și transparent!“, a ținut să puncteze președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca.

Acesta a mai adăugat că în cazul în care Emiliano Vest dorește diminuarea încărcării pe care o are cu asfaltarea celor 41 de kilometri, Consiliul Județean poate găsi, împreună cu reprezentanții firmei, o soluție cu o altă societate care poate susține finalizarea lucrărilor.

La întrebarea de final adresată de președintele Dunca în legătură cu posibilitatea respectării termenului de execuție pentru reabilitarea DJ 608 de către societatea Emiliano Vest, asociatul unic, Mihaela Bejeriță a răspuns tranșant: „Avem posibilitatea de a susține lucrarea prin forțe proprii și nu avem nevoie de niciun alt sprijin!

O serie de clarificări legate de proiectul tehnic de pe DJ 608, a avut în cadrul dezbaterii și Maria Cristina Mocanu, șef Serviciu Proiecte, cea care a preluat actualul proiect după plecarea din funcție a fostului conducător al serviciului, Martin Motolan.

Mocanu

La finalul întrevederii cu președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca, managerul de proiect pe lucrarea DJ 608, Mihaela Bejeriță, a oferit câteva concluzii: „Valoarea proiectului pentru modernizarea DJ 608 este de 88 de milioane de lei, aproape 20 de milioane de euro, cu tot cu cheltuielile CJ – consultanță, taxe, procedură de achiziție, etc.

Da, au fost probleme legate de întârzierea predării proiectului tehnic, nu neapărat întârzierea, cât clarificările ulterioare care au fost solicitate de către ADR Vest și în special întârzierea obținerii avizului de la ENEL, datorat faptului că s-au modificat soluțiile tehnice date în avizul inițial din 2018. În 2018, la faza de DALI licitată, au fost anumite solicitări din partea E-distribuție Banat, acum la proiectul tehnic, la faza de execuție propriu-zisă au avut alte pretenții, alte soluții. Au vrut să se modifice soluția și într-adevăr s-a modificat, doar că avizul a fost obținut abia în 14 decembrie. 

Noi ne ocupăm de execuție, doar că avem și asociați. Lucrarea este foarte mare și am mers în asociere, proiectare cu execuție. Proiectarea este executată de o societate – Proiect Transilvania, care ne este asociat, face partea de proiectare, noi facem partea de execuție. Eu nu pot să intervin în proiectare, nu sunt abilitată ca societate să fac așa ceva, nu mi-am asumat prin contract așa ceva. Fiecare are partea lui, clar delimitată. Proiectantul să facă proiectarea, executantul să execute lucrările.

Iar vizavi de ENEL, într-adevăr după mai multe întâlniri, inclusiv cu beneficiarul, am înțeles, ultima dată, că avizul s-a dat la insistențele domnului Dunca, nu știu. Până la urmă l-am obținut și de aici a venit o nemulțumire vizavi de costuri. Faptul că avizul actual este mărit față de avizul din 2018.

Mai este ceva: au descoperit în legea ANRE că jumătate din costuri trebuie suportate de către ENEL, jumătate de către Consiliu Județean. Asta au solicitat și cei de la ADR, în ideea în care noi am pus toată suma să fie luată din fonduri europene. Dar până la urmă, când plătește Consiliu Județean, în timp ENEL-ul trebuie să îi plătească înapoi jumătate. Înțeleg că ADR-ul ar plăti și astfel ar rămâne cu un surplus Consiliul Județean și de aici se creează o problemă.

Proiect Transilvania a considerat faptul că au executat din nou proiectul la electrice, de vreo 3-4 ori l-au depus, au considerat că este ceva ce a depășit contractul inițial și, probabil, din proiectare ar fi trebuit asistența asigurată din partea ENEL-ului. Și în concluzie, toată situația este de a se răspunde la solicitările ADR, sper că acum o să fie finale, să fie totul în regulă, finanțatorul să spună că e totul ok și atunci vizavi de partea de proiect tehnic se finalizează și trebuie începută execuția. Execuția, bineînțeles când o să ne permită timpul.

Orice lucru nou pe care îl începi îți dă o anumită emoție, dar fiecare trebuie să respecte ce și-a asumat.

Legat de datoriile noastre la stat. Acestea sunt eșalonate și în principal provin de la Direcția de Drumuri Județene, care nu și-a plătit datoriile către noi. Sunt facturi scadente.

Legat de „afecțiunea“ domnului președinte pentru noi , cei de la Emiliano Vest, adică în momentul în care vezi că tot ce vine de la tine întâmpină o anumită rezistență, tot ce e de la tine, toate răspunsurile, totul e tergiversat, trebuie să crezi până la urmă că e ceva acolo, adică unde ar trebui să fie o relație contractuală normală, lăsând la o parte orice animozități, nu contează că eu vă plac sau nu personal …..Sper ca după ședința de azi să se rezolve problema asta iar abordarea în viitor să fie una obiectivă și nu subiectivă“.

Dunca despre transparenta

 Sergiu TABAN

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. Costa

    Si-a gasit nanasa,Romeo ! Bravo,d-na Bejerita,nota 10 !
    Oare potentiala “societatea sustinatoare” ar putea fi a lui Armasu ? Intreb pentru un prieten…

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei