Silvicultorii de la Ocolul Văliug au acționat prompt la incendiul de vegetație de pe Semenic!

incendiul de vegetație

Inginerul Mihai Bona, șeful Ocolului Silvic Văliug face lumină în ce privește implicarea silvicultorilor pe care îi are în subordinea sa, în stingerea incendiului izbucnit în după-amiaza zilei de 14 iulie 2017, în jurul orei 14:00. Focul a fost zărit și anunțat în zona U.P. 1 Cuca Gozna, spațiu aflat în gestiunea Ocolului Silvic Văliug, iar concluziile specialiștilor conduc la suspiciunea unui incendiu provocat de un inconștient care ar fi aruncat de pe drumul de legătură Prislop – Semenic, cel mai probabil, un muc de țigară aprins în zona de vegetație uscată. De altfel în raportul primar întocmit de inginerul Valentin Ghita de la Ocolul Silvic Văliug, cauza izbucnirii incendiului o reprezintă focul propagat din drum.  Silvicultorii au avut, împreună cu pompierii militari și civili, o primă intervenție la ora 14:30, incendiul, în care au ars pe o suprafață de un hectar litiera și coronamentul arborilor, fiind declarat stins în jurul orei 17:30.

Inginerul silvic Mihai Bona declară că vineri, 14 iulie, au participat la stingere 20 de silvicultori, 8 pompieri militari, 10 pompieri civili, doi polițiști și 4 jandarmi, cu 6 autoturisme și 3 autospeciale.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157683763806094″]

 

Un incendiu cu repetiție…

Din păcate, deși silvicultorii Ocolului Silvic Văliug sperau că proporțiile incendiului s-au limitat doar pe acest hectar de teren, focul mocnit, vegetația uscată și vântul au condus la reaprinderea molizilor care fuseseră plantați în urmă cu doar 3 ani de zile. De această dată, incendiul a izbucnit duminică, la ora 12:30, o zi liberă în care mulți dintre silvicultorii Ocolului Silvic Văliug se aflau la nunta unui coleg, la zeci de kilometri distanță de zona Văliug-Semenic. Cu toate acestea, la apelul ferm al șefului Ocolului Silvic Văliug, ing. Mihai Bona, 15 silvicultori s-au prezentat la datorie pentru stingerea incendiului și limitarea dezastrului, care puteau conduce, într-un scenariu dramatic, la aprinderea întregii păduri și pericolul ca acesta să ajungă în gospodăriile oamenilor. Nu s-a ajuns aici, pentru că toți cei prezenți au luptat cu flăcările, avantajul fiind acela că liziera se afla în imediata apropiere a drumului care leagă zona Prislop de stațiunea Semenic, accesul pompierilor fiind mai facil în această situație pentru autospecialele deplasate la fața locului. După aproape 6 ore, s-a considerat că incendiul a fost stins dar Bona a rămas în alertă.

Un al treilea incendiu de vegetație, produs în aceeași zonă limitrofă Drumului Județean 582 Prislop-Semenic a avut loc puțin după miezul nopții, la ora 00:15  și din nou nuntașii silvicultori și-au lăsat la eveniment soțiile și s-au reîntors să-și apere prima dragoste, pădurea, de flăcările provocate, cel mai probabil, de un nemernic care la acea oră dormea un somn adînc, tihnit și dulce. Pentru stingerea incendiului de la Văliug s-au implicat activ și au acționat până dimineața la ora 04:30, 12 silvicultori de la Ocolul Silvic Văliug și 5 pompieri militari. De vineri și până în dimineața zilei de luni  au ars peste 13.000 de puieți de molid, pagubele depășind suma de 21.000 lei, o pădure nimicită pe aproximativ trei hectare, „o adevărată dramă“, după cum avea să afirme cu mâhnire inginerul Mihai Bona.

I-am surprins pe silvicultori și ieri pe terenul de lângă șoșeaua care șerpuiește spre vârful Semenicului, stingând ceea ce încă mai mocnea sub praful și lemnul carbonizat din această zonă. Acești oameni și-au făcut datoria față de pădure și de haina de pădurara și nu au de ce să lase privirea în jos. Datoria și-o vor face și în toamnă, atunci când estimează că vor începe lucrările de refacere a plantației cu puieți. Vor trece alți 3-4 ani până ce noii puieți plantați vor ajunge la înălțimea și maturitatea celor care au ars în incendiile cu repetiție din zilele de 14, 16 și 17 iulie 2017.

Astfel de incidente s-au petrecut recent în Domogled și în alte țări din Europa, precum Portugalia sau Croația, aici vorbind de un incident ale cărui proporții au fost mult diminuate, ca urmare a intervenției prompte a silvicultorilor dar și a echipajului ISU trimis la fața locului. Cât privește mâna criminală care din neștiință sau din ignoranță a condus la un asemenea deznodământ, nu putem fi decât de acord cu inginerul Bona: conștientizarea cetățeanului în raportu cu protecșția mediului înconjurător și comportamentul civilizat se realizează prin educație temeinică, încă de pe băncile școlii, atunci când individul se formează și se raportează la adevăratele valori.

Protejați pădurea, feriți-o de la pieire pentru că pădurea Caraș-Severinului se înscrie între puținele lucruri frumoase cu care ne putem mândri în acest județ!

Sergiu TABAN

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei