Este bine-cunoscută nevoia administrațiilor locale (în special a celor din mediul rural sau din urbanul mic) de bani. Zeci de proiecte începute de primării cu finanțare prin Anghel Saligny, PNRR sau alte surse guvernamentale ori europene, dorința primarilor de a face cât mai mult și a nu rata oportunitățile i-au adus în pragul blocajului financiar.
Cotele de cofinanțare pentru fiecare proiect, studiile de fezabilitate, cele tehnice, avizele și toate celelalte cheltuieli neeligibile prin proiecte (chiar dacă sunt mici procentual) se adună și depășesc, în final, posibilitățile financiare ale UAT-urilor.
Pentru rezolvarea acestor probleme, social-democrații vin cu o lege care să permită împrumuturi la dobânzi preferențiale. O lege despre care deputatul PSD de Caraș-Severin Silviu Hurduzeu a afirmat:
„Ca deputat de Caraș–Severin, am votat în favoarea legii de aprobare a Ordonanței de urgență 92/2023 promovate în octombrie anul trecut de Guvernul Marcel Ciolacu. Aceasta oferă posibilitatea administrațiilor locale (rural și urbanul mic) de a lua împrumuturi la dobânzi preferențiale pentru cofinanțarea proiectelor cu fonduri europene.
Este știut faptul (lucru valabil și în Caraș) că există UAT-uri care nu pot să-și asigure, din resurse proprii, nici măcar partea aceea mică de cofinanțare și de aceea nici măcar nu aplică pentru bani de la Bruxelles. Această măsură gândită de PSD și care este deja în vigoare poate oferi un balon important de oxigen îndeosebi pentru localitățile mai mici.
Dobânzile vor fi reprezentate din ROBOR +1pp pentru împrumuturile de până la trei ani și ROBOR + 1,5pp pentru împrumuturile între trei și cinci ani. Măsura este importantă atât în perspectiva exercițiului bugetar 2021 – 2027 al UE, pe care este foarte important să-l trateze Consiliul Județean cu mai multă atenție decât cel trecut, dar și pentru PNRR“, a mai adăugat deputatul Silviu Hurduzeu, președintele organizației județene a social-democraților.
Dan AGACHE
Împrumuturi peste împrumuturi, dar și acelea trebuie date înapoi, chiar cu dobânda subvenționată! Și de unde sa dea banii inapoi comunitățile care oricum nu se pot auto susține financiar? Ghici? Din alte împrumuturi…
Soluția este reforma administrativa urgenta! Nicio comuna sub 5000 de locuitori… Dar asta doare electoral… Că e foame de voturi „băeți”…