Sindicatele fac lobby pentru reluarea producției de armament la Reșița!

modelmicSituația fostei fabrici de armament din Reșița, Arsenal SA, aflată în prezent în conservare, a fost adusă în atenție de reprezentanții sindicatelor BNS și Cartel Alfa, filialele Caraș-Severin. Societatea, considerată una de interes strategic pentru România, ar avea șanse de rederasare consideră aceștia în condițiile în care ar exista o conlucrare reală între factorii decidenți și politici din județ. În lipsa acesteia însă, fosta fabrică riscă să își închidă de tot porțile, ultimii 44 de angajați ai companiei, care se ocupă de pază și conservare, ne mai fiind plătiți de peste 3 luni. 

Angajații Arsenalului, care riscă să petreacă Paștele fără a avea ce pune pe masă, s-au adunat ieri și fața societății pentru un protest spontan. Conform liderului de sindicat din cadrul companiei, Mihai Adrian Bașa, problema angajaților va fi prezentată astăzi prefectului județului, iar dacă situația nu se va rezolva în perioada următoare, salariații vor intra în grevă. „Marea problemă a angajaților de SC Arsenal Reșița este că s-a întârziat cu salariile 3 luni. Banii vin pe ordonanța 95 din 2002, iar datorită faptului că fostul ministru Vosganian a avut probleme cu DNA-ul, în Ministerul Economiei nu mai semnează nimeni nici o hârtie și din această cauză s-a ajuns la această întârziere”, a declarat astăzi în cadrul unei conferințe de presă Mihai Adrian Bașa. Potrivit acestuia, există promisiuni ca în câteva zile, să fie plătite salariile cel puțin pe lunile decembrie și ianuarie, urmând ca banii pe lunile februarie și martie să fie alocați în perioada următoare.

Arsenal SA, cea mai conservată unitate de producție de armament din România

Arsenal SA este cea mai conservată unitate de producție de armament din România, susțin Marian Apostol și Nicolae Drăgan, liderii celor două sindicate cărășene, Cartel Alfa și BNS. Cu toate acestea, nu se ia nici o decizie cu privire la viitorul acestei societăți, fie închiderea definitivă, fie reintrarea în procesul de producție.

Arsenal este o societate strategică, iar faptul că nu a fost închisă în ultimii 20 de ani, înseamnă că există planuri pentru aceasta, este de părere președintele Cartel Alfa Caraș-Severin, Marian Apostol, care și-a arătat nedumerirea cu privire la faptul că deși România este membră a NATO, în țara noastră nu se produce mai mult armament: „Pentru mine este un paradox să constat că Arsenalul rămâne în conservare permanentă iar noi ca și țară, membră a UE și a NATO, țară care poate să producă tunuri, asistăm cum Elveția, de exemplu, care nu face parte nici din UE nici din NATO,  produce tunuri cu care trebuie să se bată țările care fac parte din aceste două structuri. Care este logica? De ce sunt eu membru NATO atunci? De ce sunt membru al UE, în condițiile în care toate strategiile ce pot avea ca efect dezvoltare economică a României ne ocolesc”.

Conform lui Apostol, o mare parte a vinei pentru situația economică dezastruoasă în care se află Reșița sunt factorii politici, care nu conlucrează pentru binele orașului: „În permanență discutăm despre criza de locuri de muncă din Reșița, așteptăm să vină nu știu ce fabrică de cablaje care să se ofere o mie de locuri de muncă plătite cu 700 de lei pe lună, în condițiile în care pe de altă parte asistăm cu seninătate cum zone economice care ar putea să producă mai departe sunt închise. De ce? Din cauza decidenților politici din Caraș-Severin,  oamenii care au ajuns să se urască atât de mult, se vânează atât de mult, încât nu mai pot lucra împreună, nu mai putem da dovada unei solidarități la aceste nivel care să îi oblige pe cei de la București să ne aibă în calcul”.

Liderii sindicali au mai afirmat că o posibilă șansă de redresare pentru fosta fabrică de armament din Reșița o constituie comanda primită de România pentru construirea a 600-800 de mașini de luptă. Arsenalul a trimis deja o ofertă privind realizarea unei părți a tunurilor cu care vor fi echipate aceste mașini, ceea ce a duce la crearea a câteva sute de noi locuri de muncă, s-a precizat în cadrul conferinței de presă. În cazul în care fabrica nu va primi această comandă, societatea va avea o soartă foarte grea, a precizat și Nicolae Drăgan, conform căruia Arsenalul este „unica societate care mai poate să reprezinte marea industrie reșițeană”.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Pingback: Modernizari ale armamentului existent, solutii stop gap (II) - Romania Military

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei