Problemele Spitalului Județean de Urgență din Reșița au fost prezentate astăzi la sediul Consiliului Județean Caraș-Severin, într-o conferință de presă susținută de președintele CJ, Romeo Dunca și edilul Reșiței, Nelu Popa.
„Pot să spun că noi, consilierii județeni ne-am făcut datoria și am alocat sume mari de bani către spital, dar din păcate rezultatele sunt slabe“, a precizat în debutul intervenției Romeo Dunca.
„M-am ferit să-i răspund dnei Alina Stancovici în aceeași manieră (cu referire la scrisoarea deschisă a managerului către președintele CJ) și aș dori ca dumneavoastră (presa) să puneți 4 întrebări:
- De ce nu s-a implementat programul de monitorizare a programului de lucru al întregului personal din spital?
- De ce nu a fost schimbat sistemul de achiziție a medicamentelor, sistem care să permită cumpărarea de medicamente cu același conținut, dar mai ieftine?
- De ce pe fondul sărăciei face achiziții de medicamente în valoare de 5 milioane de euro cu tot cu TVA? De ce nu facem licitațiile pe sume mai mici, astfel încât să le putem repeta?
- De ce nu a fost informat Consiliul județean, cel care a alocat banii pentru instalația de oxigen de la Staționarul 3, că acolo lucrarea este de proastă calitate; cine a făcut licitația, cine a făcut recepția și cine a făcut plata și de ce a fost aleasă o societate din Severin, care în obiectul de activitate are „amenajări de terenuri de golf“.
Acestea sunt întrebările adresate de președintele Consiliului Județean Caraș-Severin managerului SJUR, Alina Stancovici, prin intermediul presei locale. Așa cum am promis, întreaga conferință de presă va fi transcrisă și o puteți citi mâine în cadrul articolului serial: A câștigat o bătălie; acum are de dus un război (4)
Așteptăm și răspunsurile managerului Alina Stancovici, menite să clarifice situația și așa foarte încâlcită de la Spitalul Județean de Urgență din Reșița.
Dan AGACHE
Impresia este ca, pentru scimbarea managerului Spitalului, s-a facut un adevarat deziderat al conducerii judetului si orasului. Chiar s-au terminat problemele in judet ? De ex.trotuarele sunt adevarate patinoare…
Domnul Romeo Dunca, aveți în subordine spitalele județene din Reșița dar managerii?
Se vede bine că mamagerii nu vă ascultă. Și știți de ce?
Un manager bun face ca organizația care o conduce să meargă bine. Dacă lucrurile merg prost in spital se datorează incompetenței manageriale dar și incompetenței domniilor voastre de nu reuși să puneți un manager bun.
Lucrurile in spital au mers ceva mai bine cand spitalele din Reșița nu erau în subordinea CJ. Ultimul manager, Murgu W. a fost o eroare managerială. Eroarea de atunci riscă să se transforme într-o catastrofă acum.
Domnule Dunca, iertați-mă că vă întreb: unde îi tot găsiți pe .. parveniții ăștia?
Este o zicală în popor care spune așa: ,,să te ferești de săracul care s-a ajuns și de prostul pe care-l scoți în lume,,. De aici a pornit și rădăcina managerială a ultimilor manageri ai SJUR, iar batrânii poporului nostru, având trista experiență cu astfel de specimene, au reformulat zicala de mai sus, zicând: ,, să te ferească Dumnezeu de săracul ajuns bogat și de prostul ajuns șef,,!
Este vremea prielnică pentru nulitați de a intra în politică sau de-a avea susținere politică și având un partid în spate va urma o promovare a distinsei nulități, ghici unde? Tocmai pe un post de manager!
Domnule Dunca si alții ca factori decizionali, nu vi se pare metoda aceasta familiară? Și atunci de ce vă plângeți că managerul SJUR nu cooperează cu voi, ca vă ascunde gunoiul sub preș, că gestionează prost, etc.(?) Că doar nu eu l-am uns ca manager ci cine l-a pus să se spele cu el sau ea pe cap!
Cănd a fost pusă actuala manager, l-a ce v-ați uitat domniilor voastre?
Stiți ce a zis la inceput doamna manager de spital, cea care vă scrie scrisori domnule Dunca?
– ,,Dintre toți bărbații care sunt angajați în acest spital, doar eu (adică ea) am ceva în pantaloni,,.
Domnule Romeo Dunca, te bucură faptul că nu ești angajat în SJUR? Cu toate că nu ești angajatul SJUR totuși în opinia doamnei manager al SJUR nu faci rabat de la afirmația dumneaei!
Dacă avea ceva bun în tărtăcuță s-ar fi lăudat cu partea superioară, nu cu cea inferioară din pantaloni, inferioară capacității intelectuale! De aceea și merge spitalul cum merge, cu dosul nu cu fața! Astfel de manageri se promovează!
Și știși că mai are o laudă? Etnia!
Atăt am auzit eu de la madam manager SJUR ca și criterii pentru ocuparea acestei funcții importante, ca trebuie să ai ceva în pantaloni și etnia să nu o uiți de unde te tragi!
Nu roluri interpersonale (care după părerea mea sunt cele mai importante), nu roluri informaționale, nici decizionale (bune), nu trăsături manageriale, abilități precum si insușirea funcțiilor manageriale, ca să nu mai pun in tărtăcuța dumneai si cultura managerială! Nimic nu are domnia ei din ceea ce trebuia să dețină si nimic nu a avut nici cel dinaintea ei, Murgu Waldemar.
Cei doi manageri, ultimii, au avut numai orgolii, numai incompetență, numai ambiții și interese personale si au adunat în jurul lor numai oameni docili, lingăi.
Se știa bine de la început că pentru extensia Covid nu e personal calificat suficient, nici medici cu experiență ca să acopere două etaje, nici cai de acces și nici instalația adecvată de oxigen in așa fel încât să facă față la toate aparatele deodată ventilâmd pacienții de Covid.
S-a iscat atunci un scandal mare, cu caracter orgolios intre manager si sectia de Covid. Medicii spuneau ca nu se poate, managerul spunea ca aceștia nu vor să extinda secția. Si ca să câștige războiul managerul, a cerut conducere armată. Armata a venit și a făcut pe plac managerului actual, ca să aibă ce bifa în mandatul dumneaei.
Așa a apărut instalația de oxigen, domnule Dunca, la foc automat, o instalație compromisă, pe care probabil n-ați fost curios s-o vedeți de cat acum în poze.
Vina o purtați toți!
Managerul e primul, apoi cine a dat avizul de funcționare, aviz de extindere a secției Covid șiindu-se că nu sunt căi de acces, ș.a.m.d.
Nu sunt dușuri! Ies cadrele medicale transpirate, unde să se spele să se usuce? Si atunci vă mirați că se îmbolnăvesc și e lipsă de personal?
Domnilor care decideți asupra SJUR, cănd vă reveniți? Convingeți lumea, pacienții, convingeți personalul medical ca vă pasă și faceți ceva bun nu doar vorbe goale!
Unde e sporul meritat de catre cei ce vă salvează (cat se poate) ființele dragi?
Tot voi, Consiliul Județean, impreună cu fostul manager ați decis diminuarea sporului de la 85% la 55%. Și vă rog să-l informați și pe Domnul Purea ca secțiile care lucrează cu pacienți infectați cu Covid nu au spor de 85% așa cum știe domnia sa. Asta dovedește cât e de implicat dânsul in problemele cronice ale spitalului și mai cu seamă a celor din linia întăi.
Domnii mei, de la domnul Dunca, Purea și toți care decideți intr-un fel soarta SJUR, e treaba voastră pe cine puneți ca manager, dar e bine să puneți pe cineva din sistem, cineva care cunoaște cât de cât problemele ce sunt în spital și care îl înțelege pe cel ce lucrează acolo, care îi pasă și de bolnavi și de personal. Pune-ți un prieten nu un dușman, ca până acum!
Altfel se împlinesc spusele lui Eminescu, care sunt valabile și pentru domniile voastre și pentru noi toți și nu ne onorează această menire, care mai aveți conștiință! Iata ce a spus Eminescu:
,,Trădătorii devin oameni mari și respectați. Bârfitorii de cafenele devin literatori. Ignoranții și proștii devin administratori ai statului român,,.
Oare voi, noi, unde ne incadrăm?