Spitalul din Reșița, pe buzele întregii țări! „Voi n-aveți ce căuta în meseria asta, niciunul” 

modelmic

Apar primele măsuri în cazul Spitalului Județean de Urgență Reșița, după imaginile făcute publice chiar de Ziua Națională a României: un dosar penal pentru abuz în serviciu și amenzi în valoare totală de peste 18.000 de lei. Să fie acestea un prim semnal că acel „cancer” de la SJUR, cum îl numea plastic Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean, a intrat pe drumul ce duce spre vindecare sau doar un alt simptom al unei boli interminabile?

După ce imaginile din spitalul groazei, cum a ajuns să fie numită la nivel național unitatea spitalicească din Reșița, au apărut în presa națională și chiar internațională, reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Reșița informează că în data de 2 decembrie a fost înregistrat un dosar penal pentru abuz în serviciu. La rândul său, Ministerul Sănătății informează că Inspecția Sanitară de Stat a aplicat primele sancțiuni în cuantum de 18.400 lei reprezentanților Spitalului Județean de Urgență Reșița, după prima zi de control în această unitate: managerul Alina Stancovici a fost amendată cu 10.000 pentru neefectuarea periodică sau după necesitate a lucrărilor de igienizare și reparații a clădirilor sanitare; asistenta șefă a secției de Pneumopftizilogie, asistenta șefă a secției de boli infecțioase și una dintre infirmierele unității sanitare au fost sancționate cu câte 2.000 lei fiecare pentru nerespectarea precauțiunilor universale și a protocoalelor de lucru de către personalul medical și auxiliar; o altă asistentă medicală care activează în cadrul secției de boli infecțioase a fost sancționată cu 2.400 lei pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor medicale periculoase rezultate din activități medicale.

Nu ne rămâne decât să așteptăm, să vedem în timp dacă aceste prime măsuri vor avea fi urmate de altele și într-un final de o reformă adevărată și atât de necesară a sistemului sanitar sau vor fi, din nou, doar niște simple acțiuni menite să „închidă gura lumii” și să arate publicului, în această perioadă de pandemie și de campanie electorală, că totuși se face ceva.

Citește și „Deprofesionalizare și dezumanizare” la Spitalul din Reșița! Primele măsuri: destituirea managerului și comisie de control de la MS!

Pe de altă parte, după ce imaginile din staționarul trei al SJUR au fost văzute de o țară întreagă, reacțiile nu au întârziat să apară. Medicul psihiatru Gabriel Dinu a reacționat dur la cele petrecute în unitatea spitalicească reșițeană, comparată cu un lagăr, fiind de părere că întreaga lume medicală din Reşiţa este vinovată pentru drama pacienților:

Să ai ghinion să te fi născut în Reșița,

Mai mult, ghinion să fi trăit în Reșița,

Colac peste pupăză să îți și placă locul, oamenii, vecinii poate. Dealurile, colinele, cerul deasupra Reșiței. Să muști dintr-un măr din mărul tău crescut acolo, să bei rachiu din prune din grădina ta. În Reșița.

Să te îndrăgostești acolo, să ți se nască acolo copii. Să o duci greu, dar să nu disperi niciodată,

Pentru că ai familie, copii. Ai vecini în Reșița. Ai preot la care te duci să te spovedești. În Reșița. Ai locul tău obișnuit de unde îți cumperi pâinea, ai Poșta de unde îți ridici pensia. Ai drumurile, străzile și aleile. Ai o poveste a ta acolo, în Reșița, cu momentele ei frumoase și amintirile ei ascunse.

După care începi să îmbătrânești în Reșița. Încep să te doară oasele când trage vremea a ploaie în Reșița. Încărunțești în Reșița, de la o vreme iei diverși bumbi în Reșița. Unii mici și galbeni, alții roșii, alții albi. Mergi la doamna farmacistă cu rețeta și mai schimbi o vorbă, în Reșița, cât să treacă timpul, cât îi numeri bănuții, cât îți dă rest.

Dar ce ghinion să fi trăit în Reșița. Să ajungi internat în spital,

Să vină o vreme când nu te mai poți ușor ridica din patul de boală

Pe secție

În Reșița.

Să cazi pe culoare, anchilozat de la brâu în jos. Să te scapi pe tine și să nu-ți poți ține igiena. Să urli, să implori, să plângi, să-ți pierzi puținele minți pe care le mai ai,

Puținii ani care ți-au mai rămas, în timp ce din alte camere singure, de pe alte paturi murdare, printre alte rânduri infecte, alte voci ca a ta își cântă același cântec de jale. Aceeași durere, un unison, un fagure putred cu corpuri plăpânde prinse într-însul.

Niciodată în toată viața mea, până acum, n-am auzit replică mai ticăloasă decât cea a unui oficial reșițean despre oamenii filmați în lagărul zis “spital”: cei de pe jos erau cu boli psihice.

Hai, zău. Deci cei bolnavi psihic, bătrânii cu demență, nu mai sunt oameni deodat’…

M-am uitat la picioarele unui vârstnic, pline cu edeme, el cu insuficiență cardiacă și privire pierdută. Știu acea privire. Și tata are așa o privire, uneori, când e confuz, dezorientat. De ce, de ce să ajungi animal, bestie, de ce să vorbești cu atâta dispreț despre un om bătrân care n-a avut decât acest ghinion idiot…

Că s-a născut în Reșița.

Ce corp de control să trimiți? Ce amenzi să dai?

Acei oameni se fac vinovați de maltratarea bolnavilor, de neglijență criminală, imaginile respective denotă cruzimea, nesimțirea, nepăsarea unora chemați altfel să aibă grijă de suferind. Doctor, asistentă, infirmieră laolaltă. Cum? Cum te poți tu numi medic sau cadru sanitar și să permiți ca la tine pe secție să stea oameni căzuți pe culoarele reci? Voi n-aveți ce căuta în meseria asta, niciunul.

Ce ghinion să te afli în Reșița. Doar că nu este niciun ghinion,

Doar banalitatea unui rău fără autor și prea mulți complici, un iad pe pământ unde toți se spală pe mâini în timp ce lucrurile, cu siguranță, ar fi putut sta mai bine.

Acei oameni au fost odată tineri, au avut vieți, paragrafe nescrise dintr-o poveste care merita alt sfârșit. Nu în mizerie. Nu lăsați pradă sălbăticiei urbane”, arată medicul psihiatru Gabriel Dinu.

 

Karina TINCUL

 

 

 

 

Distribuie pe:

Stiri similare

9 Comentarii

 1. Julieta

  Extraordinat scris si mai ales scos in evidenta adevarul adevarat.Credeti ca Soran,Secasan,Albota,Mocioalca simt macar o unda de regret?Ce trist suna adevarurile expuse aici.Sa se intample asa ceva in Insbrukul lui Popa?Se vede treaba ca un oras nu sta doar in tramvai,magazine frumos aranjate si statiuni alpine.Insemna mult mai mult!Drumul este mult mai lung,din pacate.Cultura si civilizatia nu vin cu tramvaiul,nici cu trenul de la Timisoara.Si la Timisoara mergi la spital cu o boala si te intorci cu vreo trei.Si acolo este mizerie in multe spitale.Acum insa vorbim de orasul care are nevoie de Aqualand si mall!?Cum sa se intoarca aici,cei plecati ?Sa moara cu zile in cotete numite spitale?

  Raspunde
 2. Valentin

  Aceste tare se regăsesc în toate spitalele românești,eu am trăit momente de groaza și stupoare în doua dintre ele…Buzău și Ploiesti! Nepăsare,indolenta…lipsa de profesionalism și momente xxx! Asta cu bolnavi grav accidentati în preajma! Suflete de câini turbați au acesti ,,profesioniști,,…fiare nu oameni.Singurul interes…banii și viata destrăbălata în preajma muribunzilor!

  Raspunde
 3. Cetățeanul Trollmentat

  Soluția e simplă: Nelu Tătaru manager, Nelu Tătaru director, Nelu Tătaru președinte! Nelu, Nelu, uber ales! Să treacă și alegerile astea, dă-i încolo pe boșorogii ăia bolnavi …

  Raspunde
 4. MIHAI

  Spitalul nu are ce căuta acolo! În mijlocul orașului, în vecinătatea școlii, teatrului și bisericii? Și mai blochează și toată circulația din zonă!

  Raspunde
 5. Ramona

  FELICITARI dl.doctor Gabriel Dinu, ar trebui si alti medici sa va ia exemplul, dar din pacate sunteti UNICAT, doar Dvs.ati avut curajul sa va expuneti public frustarea.
  Profund de trist, doar Dvs.din 150 de medici….
  Tot respectul pt.Dvs. !!!

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei