Spitalul orășenesc din Oravița a fost transformat, prin ordin al ministrului, în spital suport COVID

1

Prin ordinul nr. 2.007 din 18 noiembrie 2020 pentru modificarea și completarea Ordinului ministrului sănătății nr. 555/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de coronavirus COVID-19, a listei spitalelor care asigură asistența medicală pacienților testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2 în faza I și în faza a II-a și a listei cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2, a fost suplimentată lista spitalelor care se transformă în unități sanitare pentru pacienții infectați cu noul virus.

Printre acestea este și spitalul orășenesc din Oravița. În Monitorul Oficial 1101 din 18 noiembrie 2020, anexa 3, este trecută lista cu spitalele de suport pentru pacienții testați pozitiv sau suspecți cu virusul SARS-CoV-2. În județul Caraș-Severin sunt cuprinse unitățile medicale: Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, Spitalul Județean de Urgență Reșița cu toate cele 3 staționare și mai nou, Spitalul Orășenesc Oravița cu 140 de paturi din care 5 paturi de ATI. Contactat telefonic de reporterii Reper 24, managerul spitalului din Oravița dr Felician Fara a declarat:

Spitalul nostru are 28 de paturi din care 140 Marila și 140 de paturi. Deocamdată nu știm nici noi nimic, totul este pentru noi o noutate. Sunt necesare îndeplinirea unei serii de condiții pe care le va impune Direcția de Sănătate Publică, cea care va face și coordonarea trecerii spitalului nostru spre unitate suport COVID. De ei depinde totul; trebuie autorizate spațiile, făcute circuitele și doar după ce dânșii stabilesc că îndeplinim condițiile, abia atunci vom putea primi pacienți“.

2

În ceea ce privește personalul și echipamentele necesare, dr Felician Fara a mai precizat: „La capitolul personal stăm relativ bine. Am avut câteva cazuri de medici și asistente care au fost infectate, dar ne-am descurcat iar acum aceștia și-au reluat activitatea. Avem câteva posturi vacante care vor fi ocupate în săptămânile viitoare, în special la capitolul infirmiere. Echipamentele de protecție a personalului există, dar trebuie să facem o achiziție mai importantă în contextul în care vom deveni suport covid, trebuie să fim aprovizionați corespunzător. Vom solicita atât sprijinul Primăriei cât și al Consiliului Județean și al Ministerului Sănătății pentru tot ceea ce avem nevoie: stație de oxigen, monitoare, aparatură de specialitate, ventilatoare, condiții superioare pentru tratarea pacienților“.

Pentru că toate aceste dotări vor mai dura, unitatea se va pregăti să primească în etape pacienții infectați cu noul coronavirus, iar în prima fază, în paralel, se vor primi și trata și pacienții cu celelalte afecțiuni medicale. „Noi sperăm că vom putea să echilibrăm lucrurile și să acordăm atenție și pacienților non-covid; să ne organizăm în așa fel încât să izolăm pacienții covid de cei non-covid. Avem pavilionar secția de ginecologie, o clădire separată în care ne putem organiza astfel încât să primim și suspecții și pe cei cu forme ușoare. În acea secție am putea să organizăm aproximativ 40 de paturi, dacă ne restructurăm“, a mai precizat managerul spitalului orășenesc Oravița, Felician Fara.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei