Starea de urgență – „Ni se va schimba modul de viață“ – afirmă Marcel Vela

asa

Ca urmare a anunțului _Președintelui României de a institui starea de urgență în țară, ministrul Afacerilor Interne Marcel Vela a ieșit duminică 15 martie la prânz, cu o declarație de presă în care a făcut câteva precizări cu privire la ce înseamnă această decizie pentru populație:

”E o măsură pe care multe țări au luat-o. De aseară, am lucrat non-stop pentru a transmite domnului prim-ministru Nota de fundamentare ce va fi prezentată domnului președinte în vederea emiterii decretului.Starea de urgență presupune schimbarea modului de viață, dar și un moment de frică sau de neînțelegere. Să conștientizăm cu toții că acesta este spre binele nostru. Fac apel la calm și solidaritate, să ajutăm fiecare după puteri, să fim toleranți. Starea de urgență ne va permite să luăm cele mai bune măsuri. Vine în sprijinul autorităților. E nevoie de colaborarea fiecărui dintre dumneavoastră.

Văr rog să evitați deplasările care nu sunt absolut necesare, nu contribuiți la propagarea mesajelor de panică. Spre exemplu, se aprobă instituirea izolării la domiciliu pentru toate persoanele care intră în România începând de astăzi, ora 21:00, din țări unde sunt confirmate cel puțin 500 de persoane. A doua măsură  este cu privire la obligația inspectoratelor teritoriale de muncă de a verifica modul de implementare a măsurilor impuse în Hotărârea nr 7/11.03.2020 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență privind decalarea programului de lucru, în vederea reducerii riscului de contaminare pe timpul deplasării la și de la locul de muncă. Din această hotărâre vă mai citez un articol extrem de important: se suspendă până la data de 31 martie 2020 organizarea și desfășurarea târgurilor de autoturisme. Urmează zile complicate pentru cei din teren.”, a declarat Marcel Vela.

Ministrul a precizat că în ședința de sâmbătă a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență au fost aprobate noi măsuri.

“Hotărârea este afișată pe site, dar vă citez câteva lucruri aprobat în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență care clarifică unele aspecte la întrebările puse de mai mulți cetățeni. Am făcut recomandări pentru membrii echipelor de intervenție care merg la persoane aflate în izolare sau autoizolare la domiciliu, astfel încât să fie protejați în momentul în care la apelul acestor persoane intervin pentru a repara rețelele de utilități, de telefonie, de energie electrică sau de alimentare cu gaz “, a arătat Vela.
Totodată, a spus el, au fost aduse clarificări și cu privire la ce înseamnă contact apropiat al unui caz confirmat de COVID-19. “Așadar, contactul apropiat este definit ca: persoana care locuiește în aceeași gospodărie cu un pacient infectat cu COVID-19. Doi – persoana care a avut contact fizic direct cu un cetățean infectat cu COVID-19, de exemplu, o strângere de mână neurmată imediat de igiena mâinilor. Trei – persoana care a avut contact direct neprotejat cu secreții infecțioase ale unui caz de COVID-19, de exemplu, în timpul tusei sau atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuși. Patru – persoana care a avut contact față în față cu un caz de COVID-19 la o distanță mai mică de 2 metri și pe o durată de peste 15 minute. Cinci – persoana care s-a aflat în aceeași încăpere, exemplu, sală de clasă, sală de ședință, sală de așteptare din spital, cu un caz de COVID-19 timp de minim 15 minute și la o distanță mai mică de 2 metri. Șase – persoana din rândul personalului medico-sanitar sau altă persoană care acordă îngrijire directă unui pacient cu COVID-19 sau o persoană din rândul personalului de laborator care manipulează probe recoltate de la un pacient infectat cu COVID-19 fără portul corect al echipamentului de protecție”, a explicat Vela.

O altă măsură luată în ședința de sâmbătă a Comitetului vizează “instituirea izolării la domiciliu în locația declarată la intrarea în ţară pentru o perioadă de 14 zile pentru toate persoanele asimptomatice care sosesc în România din țările unde sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri de infecții cu COVID-19 începând de astăzi, de la ora 21, ora intrării în România, fie pe cale aeriană sau rutieră”.

“Se va extinde măsura carantinării pentru toți cei care sosesc în ţară din zonele carantinate, actualizate de către Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României și publicate pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică”, a precizat Vela.

 

Sursă:stirpesurse.ro

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. zero

    “Starea de urgență ne va permite să luăm cele mai bune măsuri. Vine în sprijinul autorităților.”, a precizat Vela

    Normal că nu vine în sprijinul cetăţenilor.
    DITO.

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei