Pandemia a mutat știința în online și la sate. Aproape 150 de elevi din școlile gimnaziale din mediul rural, zona Bocșa, pasionați și iubitori de fizică și științe ale naturii au fost invitați să participe la „Noaptea Cercetătorilor”.
Evenimentul se organizează anual în 29 de ţări europene, inclusiv în România.
Anul acesta „Noaptea Cercetătorilor” a avut un posteveniment, un parteneriat organizat de Facultatea de Fizică a Universității de Vest din Timișoara cu școlile din mediul rural, zona Bocșa.
„Întotdeauna există și jumătatea plină a paharului: așa a ajuns Noaptea Cercetătorilor, cu sprijinul Facultății de Fizică – UVT la elevii din mediul rural din zona Bocșa. S-a discutat despre ce sunt cutremurele, de ce au loc și cum ne putem proteja de efectele lor – pe înțelesul tuturor. Elevii au aflat cum se produc cristalele și ce rol au fizicienii medicali în radioterapie”, a explicat profesorul Gheorghe-Daniel Lascu de la Școala Gimnazială Măureni.
În cadrul evenimentului, peste 40 de copii din școlile gimnaziale: Măureni, Șoșdea, Ramna, Ocna de Fier, Bocșa și Reșița au participa la un concurs de creație grafică cu tematică științifică „De la stele către centrul Pământului”, la care au fost premiați 6 copii, iar alți doi elevi au primit premii speciale pentru lucrări deosebite, cu tematicile: „Misterele Pământului dezvăluite cu ajutorul cutremurelor” și „De la Pământ la stele”.
Evenimentul s-a desfășurat pe Google Meet.
Lorena POENARU