Printr-un ordin de ministru, în anul 2014 au fost înființate unitățile de primiri urgențe în cadrul spitalelor, potrivit căruia acestea trebuiau să aibă în structură și un cabinet de urgențe stomatologice, ceea ce nu s-a întâmplat.
Printre cei afectați de ciuntirea acestei legi se regăsesc și pacienții reșițeni, care nici până în acest moment nu pot beneficia de asistență medicală stomatologică de urgență. De atunci, Colegiul Medicilor Stomatologi din Caraș-Severin se tot luptă să înființeze un astfel de cabinet.
Profitând de implementarea de către Consiliul Județean Caraș-Severin a proiectului european de extindere a UPU în cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Caraș-Severin, medicul Raluca Soran a făcut demersuri în acest sens, lovindu-se însă de netratata „boală” a sistemului, birocrația.
„Noi la nivel local ne tot luptăm cu înființarea cabinetului stomatologic de urgență pe care nu reușim să-l facem din mai multe motive. În primul rând, pentru că nu avem un spațiu. Colegiul nu are bani să cumpere unul și să înființeze cabinet de urgență și atunci stăm la mila autorităților, care ne-au promis, dar am rămas la acest stadiu. Colegiul Medicilor a cerut sprijin de la autorități începând cu Prefectura, Consiliul Județean, Spitalul Județean, dar ne-am lovit de birocrație”, a declarat președintele Colegiului Medicilor Stomatologi cărășeni.
Continua dezamăgire a medicilor se reflectă și în aceea că nu sunt întrebați atunci când se implementează proiecte de care ar putea beneficia și de cele mai multe ori află despre deciziile autorităților prea târziu și din presă.
„Este o chestiune generală, la nivel național. Noi abia acum un an am reușit să modificăm legea noastră, 95/2006, legea de bază a stomatologilor, în sensul că nu mai avem rol de consultanți, ci de colaboratori. Schimbarea s-a făcut însă doar la nivel de cuvinte. Am rămas tot cam pe acolo!”, a mai susținut medicul Raluca Soran.
Cu alte cuvinte, legea favorizează participarea medicilor în calitatea de colaboratori în elaborările legislative, doar că aceștia află despre modificări și proiecte după ce ele sunt puse deja pe transparență decizională, atunci când nu se mai pot face modificări.
Președintele Colegiului Medicilor Stomatologi, dr. Raluca Soran afirmă că încă din perioada pandemiei a avut o întâlnire la Consiliul Județean cu actualul președinte al administrației din Banatul de Munte, care a promis sprijin pentru înființarea urgențelor stomatologice în cadrul UPU. Au rămas însă doar bunele intenții…
Întrebat în emisiunea Live Reper24 dacă are cunoștință despre spațiul de urgență care ar trebui să revină medicilor stomatologi în cadrul noii Unități de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență din Reșița, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, afirmă că nu cunoaște în detaliu acest subiect dar că situația nu mai poate trena sub nicio formă, iar în acest sens o așteaptă din nou la biroul președintelui pe doamna dr. Raluca Soran – președintele CMS Caraș-Severin pentru a găsi o soluție cât mai urgentă… la urgențele date de durerile de dinți ale cărășenilor.
Sergiu TABAN