Stop inundațiilor! Încep lucrările de consolidare a digurilor și malurilor, în punctele critice din Caraș-Severin

modelmic

Sute de case, dar și terenurile oamenilor vor fi apărate împotriva inundațiilor prin realizarea unor lucrări de investiții. Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) a finalizat la sfârșitul lunii august licitația pentru realizarea în regim de urgenţă a lucrărilor pentru prevenirea şi înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii în perioada februarie-mai 2019 pe cursurile de apă din județele Timiș și Caraș-Severin.  Lucrările vor începe în această lună.

Este vorba despre șapte lucrări de investiţii  bugetate de Ministerul Apelor şi Pădurilor din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului,  prin H.G. 441/25.06.2019, cu suma de 3.210.000 lei.

ABA Banat va realiza aceste lucrări de investiții în bazinele hidrografice: Bârzava, Timiș, Sebeș, Bistra, din județele Timiș și Caraș-Severin.

Scopul acestor lucrări de investiții este acela de consolidare a digurilor și malurilor în punctele critice, precum și asigurarea secțiunilor de scurgere a cursurilor de apă afectate de inundații pentru punerea în siguranță a localităților riverane și implicit scoaterea de sub efectul inundațiilor.

Pentru județul Caraș-Severin, s-au primit fonduri de 450.000 de lei pentru 4 lucrări de investiții: Regularizare râu Sebeș la Caransebeș, Regularizare pârâu Zlagna la Caransebeș, Regularizare pârâu Potoc la Caransebeș, Refacere consolidare dig mal stâng pârâul Axin la confluență cu râul Bistra din comuna Obreja. Lucrările vor proteja locuitori din Lugoj, Partoș, Parța, Caransebeș și comuna Obreja, prin reducerea riscului de inundații ” , a precizat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

Data de finalizare a lucrărilor este  luna decembrie a acestui an.

Vă reamintim că în aceste zone, în perioada februarie-mai 2019, s-au înregistrat fenomene hidro-meteorologice periculoase, care au dus la creșteri de debite și niveluri cu depășiri ale cotelor de apărare. Ulterior, specialiștii ABA Banat au constatat diverse eroziuni ale digurilor, malurilor și colmatări ale albiilor în bazinele hidrografice afectate de codurile meteo-hidro prelungite.

modelmic

Elena FRANȚ

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei