Stoparea risipei din banul public, în atenția USR PLUS

 

toma

Toate formațiunile politice din România au criticat de-a lungul timpului risipa banului public, dar din păcate toate aceste critici au rămas la stadiul de dorință. Pe diverse căi, mai mult sau mai puțin legale, banul public a fost „sifonat“ în continuare, iar fiecare guvern a găsit metode noi și ingenioase de a cheltui din banul public pentru cu totul și cu totul alte lucruri decât pentru interesul public. Exemple sunt destule: de la terenuri de fotbal în pantă, la bazine de înot în localități neracordate la rețeaua de apă potabilă și de la tronsoane de drum care se termină brusc în pădure la măști de protecție neconforme, iar exemplele pot continua.

În acest context, USR PLUS a depus o inițiativă legislativă de eliminare a indemnizațiilor pentru membrii Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP). Instituția reunește numeroși reprezentanți ai instituțiilor din sistemul de ordine publică care sunt remunerați de două ori pentru aceeași muncă. ATOP are un rol pur consultativ, iar sarcina membrilor este deja realizată de alte instituții, precum: Consiliul Județean, Poliția de Frontieră, Poliția Locală, Jandarmeria Română și Inspectoratul pentru Situații de Urgență.

Daniel Toma, copreședinte USR PLUS Caraș-Severin, a transmis un comunicat presei în care se precizează:

USR PLUS și-a propus să corecteze paralelismul legislativ și să oprească risipa din banii publici. În consecință, deputații USR PLUS: Pollyanna Hangan, Cristina Rizea și Denisa Neagu, au depus marți, o inițiativă legislativă pentru modificarea și completarea Legii 218/2002, privind organizarea și funcționarea Poliției Române, astfel încât ATOP să-și desfășoare activitatea fără remunerarea membrilor ce o constituie.

În prezent, cheltuielile necesare pentru desfășurarea activității Autorității Teritoriale de Ordine Publică se suportă din bugetul Consiliului Județean, iar activitatea membrilor este remunerată. O remunerație suplimentară prin simpla apartenență la acest organism este profund injustă. În urma informațiilor primite de la 33 de Autorități Teritoriale pentru Ordine Publică, din totalul de 42, acestea au cheltuit în anul 2020 10,175,570.00 RON, dintre care aproape 10,000,000.00 RON numai pentru acoperirea indemnizațiilor de ședință.

Mai mult, există discrepanțe foarte mari între aceste autorități, spre exemplu ATOP Ialomița a cheltuit 13,399.00 RON (pentru o singură ședință desfășurată în 2020), în timp ce ATOP Caraș-Severin a cheltuit 776,264.00 RON. Avem convingerea că ședințele ATOP Caraș-Severin vor fi organizate la fel de des și după ce membrii nu vor mai fi renumerați. Participanții vor putea dovedi astfel că interesul mare pentru a ocupa un loc în această instituție este reprezentat de contribuția lor la siguranța cetățenilor și nu la siguranța financiară personală“ se mai precizează în comunicatul semnat de Daniel Toma, copreședinte USR PLUS Caraș-Severin.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

  1. Codul penal

    Această inițiativă este de apreciat. Sa nu uităm ca un membru ATOP primește lunar o indemnizație MAI MARE DECÂT SALARIUL MINIM PE ECONOMIE , pentru ca participă la o ședință. Ce rol a avut ATOP in prevenirea si combaterea INFRACTIONALITATII intr-un județ? ZERO BARAT. Avizează un Plan de ordine publică, in rest bla-bla-bla. Autoritate inutila. Daca tot merg din timpul programului de lucru sa NU MAI PRIMEASCA BANI.Pe vremea lui BOC si a PDL nu se dadeau asemenea sume. S-a putut dacă s-a vrut.

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei