Sub cod roșu de inundații și cod galben de vijelii și ploi, situația e tot mai… albastră

 

1Situația meteorologică și cea hidrologică în Caraș-Severin continuă să fie…albastră. Codul roșu de inundații se menține pe râurile din bazinele hidrografice: Bistra (afluent al râului Timiș) şi Pogăniş – bazin superior în județul Caraș-Severin până mâine dimineață la ora 9, iar meteorologii au dat o avertizare de cod portocaliu de vreme rea. Din această după-amiază și până la noapte la ora 2 vor fi intervale cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse, 50…80 l/mp. Vor fi și vijelii, descărcări electrice și grindină.

În aceste condiții dificile și comuna Fârliug se află de azi noapte  sub furia apelor. La această oră satul Dezești este afectat, iar în Remetea Pogăniș, unde apa a depășit pe alocuri 1,5 metri s-a produs o ruptură naturală a unui dig care permite apelor să se retragă natural.

3

Dacă ne ajută bunul Dumnezeu și nu mai plouă, vom reuși să scăpăm cu bine“ a declarat primarul comunei Ioan Borduz. Pe partea dreapta a drumului spre Fârliug, în satul Dezești, au fost afectate 8 imobile din care unul s-a prăbușit parțial. Pe partea stânga a drumului spre Fârliug au fost inundate un număr de 34 de imobile. În aceasta zona apa în interiorul caselor atingând o cotă de aproximativ 1,5 m. Întreaga noapte echipa de intervenția din cadrul ISU Semenic a luptat cu apele dezlănțuite, reușind să evacueze oamenii și strictul necesar din gospodăriile afectate.

Azi în prezența președintelui Consiliului Județean Caraș- Severin, Silviu Hurduzeu și a primarului comunei Fârliug,  alte echipaje de intervenție au încercat să remedieze situația de la fața locului. Soluția propusă de dl. Silviu Hurduzeu fiind obținerea acordului în vederea creerii unei breșe de scurgere. În prezent se așteaptă soluția tehnică de la Apele Române, sucursala Banat. Noaptea trecută, localitatea a fost vizitată și de prefectul Cristian Gâfu însoțit de comandantul ISU Semenic Caraș-Severin.

2

„Nu am avut victime umane ci doar animale mici, în schimb o casă s-a prăbușit și altele se vor dărâma în zilele următoare. Sunt imobile construite pe pământ, din cărămidă crudă și din păcate, nefiind asigurate, proprietarii nu vor putea primi despăgubiri. În zilele următoare vom face un inventar al tuturor pagubelor să vedem cum putem ajuta familiile care au avut de suferit de pe urma acestor inundații“ – a mai afirmat edilul Ioan Borduz.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei