O adevărată emulație s-a creat în ultimul deceniu (poace și mai binie, vorba unui cântec) în rândul Ansamblului Folcloric Bârzava al Primăriei Municipiului Reșița, acolo unde dansatorii coordonați de Maria Aghescu și coregrafiați de Caius Șandru au primit din nou girul aplauzelor publicului cald de acasă, în evenimentul tradițional realizat la fiecare sfârșit de an și intitulat generic „În Banat de sărbători“.
Un spectacol în care iubitorii cântecului și al jocului tradițional bănățean s-au delectat cu tot ce este mai bun, amintind aici prezența unor artiști de marcă ai folclorului: Petrică Miulescu Irimică, Vasile Conea, Camelia Ceocu, Andreea Voica, Deian Galetin, Gigi Tăbăcar, Olguța Berbec și Remus Novac, alături de mai tinerele speranțe Cătălin Țîru și Cristiana Bercea, conducerea muzicală fiind asigurată de Mihai Ceocu.
Trebuie să remarcăm și jocul din Pusta Bănățeană oferit de seniorii dansatori ai Datinei Cărășene, sub comanda coregrafului Ion Ghiaur. De altfel, prin dansurile puse în scenă de Ansamblul Bârzava, acești bravi purtători ai stindardului Banatului de Munte au adus tribut și recunoștință mai multor coregrafi ce și-au lăsat o vie amprentă asupra coregrafiei dansului bănățean: Afilon Lațcu, Lăiță și Dușa Stănescu, Petru Bagiu, Marius Ursu, Nițu Moica și Olimpia Moica. Nu mai puțin apreciate de public au fost tablourile coregrafice ale dansurilor sârbești și oltenești, pregătite cu Senadin Cîrstic și Marin Barbu, alias „nea Mărin“, așa cum este binecunoscut coregraful ajuns între timp vedetă de televiziune națională.
Merită consemnate și interpretările tinerilor soliști care fac parte din familia Bârzava, Roberto Samson, Octavian Duruț și Adelina Ifca.
Unul din momentele de o înaltă trăire lirică ale acestui spectacol a fost cu siguranță recitalul oferit de Andreea Voica și Corala Contrast din Timișoara, ca de altfel și duetul extrem de apreciat de public al interpreților Vasile Conea și Petrică Miulescu Irimică, doi soliști care continuă să strălucească după decenii de activitate artistică prodigioasă, în cazul lui Conea vorbind de o jumătate de secol de viață dedicată cântecului popular românesc!
Dincolo de cuvinte, cele care, oricât de iscusite ar fi, nu vor putea oferi adevărata profunzime a unui spectacol folcloric total, am trăit cu toții o seară memorabilă la Sala Cinematografului Dacia, acolo unde peste 500 de oameni au rămas „prizonierii“ unui recital de sunet și culoare pentru care membrii Asociației Culturale Ansamblul Bârzava din Municipiul Reșița merită cu adevărat să fie elogiați și rugați insistent să continue pe același drum.
Felicitări Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Reșița, dar și sponsorilor care au venit și de această dată în sprijinul culturii noastre „de acasă“, oferind un bun prilej de exprimare artiștilor și dansatorilor prin evoluțiile lor.
Sergiu TABAN