Cel mai mare program de voluntariat al anului 2019 din Caraș-Severin va ajunge la 380 de copii din 22 de sate, în 100 de zile de tabără

modelmic

„Tabăra din inima satului” este un proiect amplu care implică 70 de voluntari, 380 de copii și aproape 100 de zile de tabără, 14 comunități rurale și instituții, o inițiativă pilot care a plecat din nevoia unei echipe de oameni dedicați de a le oferi cât mai multor copii experiența și bucuria unei tabere.

Știm că o tabără e destul de scump de organizat, ca să iei copiii să îi duci undeva o săptămână, așa că ne-am gândit la o variantă ieftină – de a merge noi cu taberele în comunități, adică vine tabăra la ei, și avem posibilitatea, în acest fel, să ajungem la mai mulți copii în vacanța de vară”, a precizat preot Mihai Ciucur, coordonatorul programului TDIS, inspector eparhial la Departamentul de Tineret.

Taberele încep în 18 iunie și se termină în 2 septembrie, adică se desfășoară pe toată perioada vacanței de vară, în cam toate zonele județului.

„Tabăra din inima satului” este un proiect derulat de Episcopia Caransebeșului, organizator principal, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic Caraș-Severin, prin aportul fostului director, Nicoleta Marcu, ATOR Banatul de Munte, care furnizează resursa cea mai importantă – oamenii – adică tinerii voluntari, Centrul de Tineret Moniom, ca centru de voluntariat și formare, și partenerii locali: primăriile, instituțiile de învățământ – care găzduiesc în comunitățile lor taberele.

Practic, echipa de formatori și voluntari se deplasează în sat, și propune copiilor un program de tabără între 3-5 zile, de dimineață până seara, program educațional, ateliere, creație, ca în orice tabără obișnuită și avem și atelier de educație pentru viață pe care l-au susținut formatorii, i-a pregătit Alexandra Nadane, în care se discută cu copiii tot felul de lucruri. Cu adolescenții se discută și probleme legate de sexualitate, de prevenție, pro vita, despre prevenirea avortului, lucruri care sunt tabu și nu se prea discută la liber cu ei”, a mai spus coordonatorul programului TDIS.

modelmic

Atelierele vor fi organizate în funcție de vârstă.

La 8-9 ani le livrezi un anumit concept, apoi la 15-16 ani altceva, unii din beneficiarii taberelor au deja 18 ani și poți să discuți aproape orice cu ei, despre relații toxice, dependențe. Mai este și atelierul lui George Lăpădat și al doamnei Marcu, despre lucrul în echipă, dezvoltare personală și team-building în comunicare.
Pe lângă activitățile clasice de jocuri, concursuri, avem serile tematice foarte importante, fiecare seară are o temă a ei. Importantă este seara duhovnicească „Întreabă preotul”, dar și seara culturală care își propune să evidențieze patrimoniul cultural și tradițional, tradițiile populare ale comunității respective. Sigur, focul de tabără, lucruri prezente în toate taberele”, a precizat preotul Mihai Ciucur.

Beneficiarii i-au ales comunitățile locale, școlile mai ales, dar și bisericile.
Criteriile de selecție au fost diferite, unii parteneri locali au mers pe criteriul “performanță”, ca o recompensă pentru copii buni pe care îi au, alții au luat cazuri sociale, iar alții au luat combinat. Fiecare comunitate va fi beneficiara unui eveniment de 3,4,5 sau chiar 6 zile.

Cred că ar merita fiecare tabără în parte punctată și promovată ca un eveniment în sine, pentru că în ea este angrenată întreaga comunitate. Directorii de școli au fost foarte receptivi la proiect. Sigur, preoții noștri care găzduiesc și organizează; chiar și primăriile se implică, ne sprijină”, afirmă preotul  Mihai Ciucur.

Pentru asigurarea spațiilor în care se desfășoară activitățile se merge pe infrastructura locală: școlile, bisericile pentru partea de formare duhovnicească, zonele de agrement, parcurile, locurile de joacă – pentru activitățile de exterior și sigur, mai sunt cămine culturale sau centre catehetice, centre de tineret unde se desfășoară activități culturale.

Astăzi are loc și lansarea oficială a programului de tabere, la Episcopia Caransebeș.

modelmic

 

Elena FRANȚ

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei