Comuna Băuțar a fost la sfârșitul săptămânii gazda celei de-a doua ediții a Târgului de Crăciun, eveniment care anul acesta s-a remarcat prin câteva elemente în premieră, dezvăluite chiar de edilul comunei, Romeo Răduță. E vorba de o locație nouă, de producători locali prezenți în premieră la Băuțar, dar și de sponsorii care au sprijinit evenimentul de anul acesta.
„În primul rând, față de anul trecut, suntem într-o locație nouă unde am ținut și Ruga Satului Băuțar. Eu zic că este o locație superbă și cu asta ne și mândrim.
Cei cinci producători locali, sunt pentru prima dată, fiecare pe palierul lui, unii au venit cu produse derivate din alcool: țuică, vin, dar sunt și producători cu siropuri și dulcețuri de casă.
E prezentă o producătorare de la noi despre care pot spune că face cele mai bune siropuri și dulcețuri din zonă, din propriile culturi de zmeură și afine. Mai sunt produse afumate: pește afumat, mușchiuleț afumat, dar și produse de artizanat”, ne-a declarat primarul comunei Băuțar.
Publicul, surprinzător de numeros pentru vremea capricioasă care pusese stăpânire pe Valea Bistrei dorind parcă să saboteze munca de săptămâni bune a celor din administrația locală, a fost surprins de organizatori și prin partea artistică. Copiii și tinerii din comunitate au reușit prin momente artistice să pună în valoare colindul și tradițiile populare ale zonei: „Jocul Caprei”, sau „Jocul Cerbului”, ori „Plugușorul”.
„Să știți că sunt surpins de faptul că este atâta lume. Azi dimineață, când am văzut cum e vremea, eram hotărât să anulez acest eveniment, însă pentru că era totul pregătit, din punct de vedere al organizării, am riscat și se pare că Dumnezeu a fost cu noi și de data asta”, a mai declarat edilul Romeo Răduță.
Dornic să contribuie la promovarea tradițiilor locului, primarul comunei Băuțar și-a angajat un consilier personal care se ocupă de domeniul cultură.
„Oamenii s-au arătat foarte deschiși față de astfel de manifestări și obligatoriu trebuie să promovăm aceste tradiții, nu au fost promovate în ultimul timp și e păcat, pentru că le vom pierde!”, a precizat Romeo Răduță, primarul comunei Băuțar.
„Târgul de Crăciun” a fost organizat de Primăria comunei Băuțar în colaborare cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.
Lorena POENARU
Tradiții locale la Băuțar: scandalurile, bătăile și furturile de lemn din pădure.
S-a agitat Răduță să-l dea jos pe Ghiorghioni pe motiv că „fură lemn din pădurile țăranilor”, iar acum a ajuns el la conducere și face aceleași lucruri, adicăse ceartă cu toți care i se împotrivesc, ba mai mult, îi ia și la bătaie.
Mergeți și faceți un reportaj în zonă, discutați cu sătenii, pe urmă reveniți cu laude la adresa primarului.