Timișoara, primul oraș din România unde trecătorii vor citi poezii, așteptând la semafor

modelmic
Timișorenii care merg pe jos și așteaptă la semafor, vor putea citi versuri pe asfalt. Poezia de stradă este o inițiativă care face parte din proiectul „Memoriile Cetății”, parte a Programului Timișoara Capitală Culturală Europeană și vizează decorarea trecerilor de pietoni ale orașului cu poezie, prin versurile scrise de poeți români contemporani. 

Începând de astăzi, voluntarii Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii vor decora trotuarele din 60 de intersecții din oraș cu versuri. Poeziile lui Robert Șerban, Tudor Crețu, Aleksandar Stoicovici, Sorin Gherguț, Svetlana Cârstean, Ana Pușcașu, Adrian Bodnaru, Nicoleta Papp, Goran Mrakić, Marius Aldea și Alexandru Potcoavă vor fi scrise direct pe asfalt, prin toate cartierele pentru a-i încuraja pe trecători să ia orașul la pas, să le descopere și să le citească pe toate.

În câteva zile, Timișoara va deveni primul și singurul oraș din România cu intersecțiile decorate cu poezie. Versurile, atent selectate de Bogdan Munteanu, vor fi scrise pe asfalt, doar pe alei, fără a interveni sau influența în vreun fel marcajele rutiere sau accesul vizual la acestea. Trecătorii vor putea să  descopere cuvintele în timp ce așteaptă culoarea verde a semaforului și să le reinterpreteze după starea de spirit a fiecăruia.

Tot în cadrul proiectului Poezia de stradă, pe timișoreni îi mai așteaptă o surpriză: un poem ilustrat va fi pictat pe asfalt, într-o zonă pietonală din oraș”, se arată într-un comunicat de presă al Asociației Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii.

34de201f-824e-4be2-9f5a-c4f6411e89a4

Proiectul „Memoriile Cetății” se află la cea de-a III-a ediție, fiind realizat de Asociația Timișoara 2021 – Capitală Europeană a Culturii, cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local. Ideea programului Memoriile Cetății este crearea, în anul deținerii titlului de Capitală Europeană a Culturii, a unui traseu de artă prin care localnicii și vizitatorii să redescopere  spiritul Timișoarei, istoria și momentele importante din viața comunității.

Timișoara mai are la dispoziție doi ani în plus pentru a-și pune la punct programul și oferta pentru perioada în care va fi capitală europeană a culturii, după ce Comisia CULT a Parlamentului European a votat propunerea Comisiei Europene de amânare a anului în care Timişoara şi orașul Elefsina din Grecia vor deţine titlul de Capitale Europene ale Culturii, din 2021 în 2023, din cauza pandemiei de coronavirus.

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei