Tinerii din Berzovia mai au de așteptat pentru loturile de teren pe care să-și ridice o casă

 

modelmic

Tinerii din Berzovia speră de ani de zile să primească un lot de pământ pentru construcția unei case, dar piedicile nu au ezitat să apară de-a lungul timpului.
În anul 2016, în luna septembrie, prin hotărâre de CL s-a aprobat tinerilor și tinerilor căsătoriți suprafața de 1.000 de m pătrați pentru construirea de imobile. Până la sfârșitul anului 2016 am avut în jur de 10 cereri. Acele cereri s-au aflat într-un dosar la secretariatul primăriei dar dosarul a dispărut. Am luat numerele de înregistrare din registru și am refăcut cererile. Am făcut toate demersurile, pentru că am avut piedici de la început. Printre cereri era depusă și cererea fiului secretarei, dar pentru că el este necăsătorit, am considerat că prioritate au tinerii căsătoriți cu doi copii, apoi cei care au un copil și dacă rămâne, restul tinerilor”, declară primarul Ioan Pop.

modelmic

Suprafața de teren totală pe care o deține Primăria Berzovia pentru loturi în vederea construirii de locuințe este de 15 mii de metri pătrați, din care 9 loturi sunt deja intabulate, urmând ca după aprobarea unei hotărâri de CL să fie atribuite fiecărui tânăr care a depus cerere, lotul de pământ, parcelele fiind deja delimitate. Au apărut însă tot felul de piedici în acest demers, din partea secretarului comunei.

În luna martie sau aprilie a fost o cerere pentru încheierea unui contract de concesiune pentru suprafața respectivă, s-a ținut licitație, a fost întocmit dar pe care apoi l-am reziliat, acum este liber de sarcini. Deși în acte reiese că este pășune, ea nu este pășune pentru că, conform OG 34 și a tuturor răspunsurilor la adresele pe care le-am făcut la Ministerul Agriculturii, la Direcția Agricolă, la OCPI, mi se comunică faptul că se poate schimba destinația din pășune, prin autorizația de construcție, în curți construcții, lucru pe care doamna secretar nu-l înțelege!”, spune primarul Ioan Pop.

Secretarul primăriei Berzovia, Gabi Kapusi, blochează sistematic toate demersurile primarului Ioan Pop de a le atribui loturi pentru case tinerilor din comună, motivând că loturile respective nu își pot schimba clasificarea din pășune în loturi pentru construcții. Gabi Kapusi, care este secretarul comunei din anii `90, mai exact 1997, susține că terenul este domeniul public al comunei, iar domeniul public nu se vinde.

Eu sunt secretar, semnez de legalitate, cum să vând domeniul public, după 26 de ani de activitate! Această pășune a fost concesionată în 2017, pe 10 ani. Trebuie să trecem terenurile din public în privat, ori acum, avem codul administrativ și trebuie să facem o expertiză și o notă de justificare complexă prin care să diminuăm domeniul public al comunei cu aceste 9 suprafețe pe care le vrea domnul primar și să justificăm de ce le scoatem din public în privat, după care acestea se afișează, se inventariază, pentru că nu ai cum să vinzi domeniul public!”, afirmă Gabi Kapusi.

Conform secretarului primăriei, adresa Prefecturii spune că se identifică și se inventariază „terenurile din domeniul privat al UAT care sunt disponibile și libere de sarcini”, doar că există un contract de închiriere pe 10 ani, cu crescătorii de animale, despre care spune că nu este reziliat, așa cum afirmase primarul într-un interviu acordat presei.
Întrebată de reprezentanții presei de ce nu face front comun cu primarul pentru a rezolva problema tinerilor care își doresc o casă în comună, secretarul a precizat că de fapt edilul nu vrea să colaboreze cu ea și că doar îi face plângeri penale încă din anul 2000.Secretarul susține că nu știe nici măcar cine sunt tinerii care au solicitat teren pentru casă și nici nu a fost înștiințată despre ultima adunare cu tinerii care au depus cereri pentru teren, inițiată de primarul Pop la căminul cultural din comună.

modelmic

modelmic

Primarul a declarat că nu se lasă și se va lupta pentru ca tinerii să primească loc de casă.
„Solicit să vină comisie să vină să facă verificări și să mergem pe calea cea bună! Am și adresă de la Prefectură prin care ne comunică calea legală de trecere a terenului din domeniu public în domeniul privat, lucruri pe care secretara nu le ia în considerare. am fost și la arhitectul șef al județului, la CJ, și mi-a explicat că se poate trece din pășune în curți construcții. Cer sprijin organelor competente să ne ajute să distribuim loturile tinerilor!”, spune în încheiere primarul din Berzovia, Ioan Pop.

 

modelmic

modelmic

modelmic

modelmic

modelmic

Elena FRANȚ

 

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei