Asociația Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, prin filiala sa din Caransebeș, lansează, începând cu luna martie 2024, proiectul „Tineri voluntari pentru comunitate”, destinat atât tinerilor din Municipiul Caransebeș, cât și copiilor satele învecinate. Este vorba despre un proiect cofinanțat prin Corpul European de Solidaritate, care se va desfășura timp de 12 luni, având mai mulți parteneri din comunitate.
Proiectul își propune organizarea unei serii de activități, cu caracter de voluntariat, care să ofere unui număr de 20 de tineri de la liceele din Caransebeș, oportunități de formare și de implicare, în calitate de voluntari, în viața comunității. Beneficiari ai acestui proiect sunt și 25 de copii de la școlile din oraș, care se vor folosi de activitățile pe care cei 20 de voluntari le vor implementa pentru aceștia, susțin tinerii de la ATOR Banatul de Munte.
Voluntarii liceeni vor beneficia de sesiuni de formare teoretică și practică, susținute de formatori din cadrul ATOR Banatul de Munte și de invitați specializați în educația non-formală, constând în ateliere de teambuilding, dezvoltare personală, educație pentru viață, jocuri și creații artistice, dar și acțiuni de ecologizare, pe care vor învăța să le pună în practică pentru copii și tineri care vor frecventa programul de activități al Centrului de Tineret „Sf. Ierh. Nicolae” din satul Iaz.
Scopul principal al acestui proiect este acela de a permanentiza activitățile de voluntariat și implicarea în comunitate, la nivelul Caransebeșului dar și a satului Iaz, prin Centrul de Tineret „Sf. Nicolae”, investind într-un grup de tineri care vor beneficia de formare teoretică și practică, vor desfășura activități pentru alți tineri care, la rândul lor, vor dori să devină voluntari, alăturându-se activităților propuse prin acest proiect, dar și prin altele, implementate de către ATOR Banatul de Munte.
Astfel, printr-un program bine stabilit, care presupune organizarea a cel puțin două activități lunare, una pentru pregătirea teoretică a voluntarilor, iar cealaltă pentru punerea în practică a celor învățate, grupul de voluntari liceeni vor beneficia, până la finalul proiectului, de vaste cunoștințe în ceea ce privește lucrul cu tinerii și copiii, precum și de o bogată experiență din punct de vedere practic, al activităților cu aceștia.
„Ne bucurăm că proiectul depus a fost aprobat spre finanțare prin Corpul European de Solidaritate pentru desfășurarea activităților în Caransebeș. Implementarea acestui proiect a pornit din dorința de a angrena tineri și copii frumoși în activități care au ca și scop atât creșterea și dezvoltarea lor, dar și a orașului. În cadrul acestui proiect sunt prevăzute, prin intermediul lui, activități interactive, cu caracter non-formal care vor fi folositoare pentru tinerii și copii care vor lua parte la ele”, a precizat Anastasia Chereș, coordonatorul proiectului.
Proiectul „Tineri voluntari pentru comunitate” este cofinanțat prin programul Corpului European de Solidaritate al Uniunii Europene.
Lorena POENARU