UPDATE 17.08.2023
Așa cum anunța încă de ieri, părinți nemulțumiți de refuzul administrației locale din Carașova de a înființa o grupă de grădiniță cu program prelungit, au pichetat astăzi sediul Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin.
„Am fost, de asemenea, la Prefectura județului Caraș-Severin unde am fost invitați de către subprefectul Cristian Gafu să ne expunem problemele pe care le întâmpinăm legat de înființarea unei grupe de grădiniță cu program prelungit la Carasova”, precizează Dorinel Hotnogu.
………………………
La Carașova, administrația condusă de Petru Bogdan (Întîiul) pare încremenită în propriul ei proiect. Mai nou, în loc să creeze cadrul propice pentru dezvoltarea educației în limba maternă, lucru pe care ar trebui să-l încurajeze grație originilor sale și a etniei pe care o reprezintă, domnul primar Bogdan se arată îndărătnic cu cei care s-au ambiționat să rămână, să activeze și să trăiască în rândul comunității din Carașova.
Narativul sună cam așa: mai mulți părinți care locuiesc în Carașova, dar și din localități apropiate acestei comune, au făcut solicitări către Primăria amintită pentru ca una din grupele de la grădiniță să beneficieze de un program prelungit, respectiv de la 4 ore, la 8 ore. Există mai multe solicitări depuse de directorul liceului bilingv din Carașova la Primăria Carașova, rămase, însă, nesoluționate.
Sătui de tergiversarea Consiliului Local și a alesului Bogdan Întîiul (care deține și majoritatea în rândul consilierilor), părinții au decis să picheteze sediul Primăriei în ziua de 16 august 2023, în semn de protest pentru lipsa de reacție afișată de administrație, care o dă din Fanta-n Cola, ba pe motiv că e tardivă această cerere, ba că de ce acum și nu altă dată, ba că n-au șapcă cu cozoroc, ba c-ar fi prea puțini copii pentru un astfel de angajament educațional.
Legea spune că este nevoie de minim 5 copii pentru o asemenea grupă, dar în acest caz au fost depuse până acum 19 cereri pentru grădiniță cu program prelungit. Dintre cele 19 solicitări, 12 se încadrează în parametrii ceruți, adică sunt copii de peste doi ani, iar șapte copii au peste trei ani. Există și cadru didactic dispus să le predea acestor copii. Și totuși, ceva nu funcționează…
era edilu mă…
Păi domn primar, vrei să-ți reamintesc de ce ai fost ales în funcțiunea de unde îngroși portofelu lună de lună, pe banu contribuabilului? Evident, că ești un om care presupun că n-ai făcut școala pentru că te plictiseai pe-acasă, ești un dascăl cetit și iei mălai ca primar pentru a-i SOLUȚIONA problemele cetățeanului, pentru a-i UȘURA traiul, pentru a pune umărul activ la creștea CALITĂȚII vieții lui și a familiei care locuiește în localitatea păstorită de tine. Matale, ce faci, în afară de a pune piedici acestor părinți care nu vor decât 4 ore în plus la o grupă de grădiniță în limba croată? Scrii cumva vreun PNRR 2, faci vreun pod peste Dunăre, ai intrat mai repede în Schengen (poate cu Croația?!) și n-am aflat noi? Ei bine, află că inclusiv din Primăria pe care vremelnic o conduci, mai mulți angajați își duc copiii la Reșița, deși te înjură cu năduf pe la colțuri pentru această corvoadă la care îi supui. Dar ce să facă? Tac din gură, pentru că nu vor să-și piardă locul de muncă…
Bineînțeles că edilul de Karaševo nu a aprobat protestul anunțat al celor 10 persoane. Ți-e frică de … Acum, sincer, pe unde te plimbai la Revoluție, sub ce pat te-ai pitulat, mândria Carașovei? Doar că, să știi, oamenii militează pentru educație, pașnici, nu se lasă cu una cu două, se pare că i-ai motivat îndeajuns și vor continua mâine protestele la Inspectoratul Școlar Județean și la Prefectura Caraș-Severin, după care se întorc din nou la tine. Și de data asta o să fie și mai multă lume, interes sporit, alea, alea, parol…
Iar despre întreaga situație creată ne-a vorbit chiar Dorinel Hotnogu, fost viceprimar al Reșiței, tatăl a mai multor fetițe din localitate, care își strigă disperarea în legătură cu nepăsarea afișată de autoritățile din Carașova:
„Au fost depuse solicitări peste solicitări de către conducerea liceului bilingv către Primărie.
Mai sunt și alții care au nevoie de un loc în această grupă pentru copiii lor, dar lucrează la Primărie și le este frică. Preferă să-i ducă pe cei mici la Reșița.
Să vă mai spun ceva. Acum două săptămâni eram la o nuntă și două mămici din satul vecin, Clocotici, au spus că și ele ar aduce copiii dacă ar fi înființată o grupă cu program prelungit. Un lucru e cert: nevoia există, însă oamenii nu au nervi să își ceară drepturile. Mai ales că la țară, nu trebuie să te pui cu primarul.
În luna aprilie a acestui an am fost și la ședința Consiliului Local. Toți au spus atunci că sunt de acord.
Mâine mergem să pichetăm ISJ Caraș-Severin și Instituția Prefectului Caraș-Severin. Dacă primim autorizație de la Primăria Reșița“, a declarat Dorinel Hotnogu, care în afara celor declarate oficial pe bandă, mi-a șoptit că actualul edil s-ar teme de o eventuală candidatură a familiei Hotnogu pentru fotoliul de primar.
Atențiune națiune! Acest text, ca de altfel și titlul care-l precede, este un pamflet și poate fi savurat cu o băutură rece-n mână.
Sergiu TABAN