16.7 C
Reșița
luni, 14 octombrie 24

Trichinella spiralis sau cum ne pot fi stricate sărbătorile

Spre deosebire alte nații europene, românul a fost crescut în tradiția sacrificării porcului în ziua de Ignat. E drept că nu prea se mai păstrează această tradiție și asta pentru că au apărut „porcării“ (tobă, caltaboș, jumere, șorici) pe la mai toate tarabele comercianților și nu numai, în această perioadă.

O directivă europeană ne îndeamnă (deocamdată) să asomăm grăsunul din coteț și nu să-l înjunghiem așa cum cere tradiția. Dacă mai adăugăm la toate acestea și pericolul infestării cu Pesta porcină sau condițiile neigienice în care sunt crescuți mulți grăsuni și riscul infectării cu trichinella spiralis, parcă nu ne mai dă mâna să nu fim vigilenți.

O atenționare vine și de la dr Pavel Borchescu – directorul DSVSA Caraș-Severin:

„Ne aflăm în plin sezon de sacrificare a porcilor în gospodăriile cetățenilor, iar Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor transmite din nou consumatorilor că examenul trichineloscopic este obligatoriu la porcii crescuți și sacrificați în gospodărie, pentru a elimina riscul de îmbolnăvire“.

Boală parazitară, trichineloza infectează omul prin consumul de carne infestată cu larvele unui parazit din genul „trichinela“. Oamenii se infectează prin prelucrarea sau consumul de carne crudă, insuficient preparată termic, a animalelor infestate, cel mai frecvent porci, mistreți sau urși. Chiar dacă odată infestat animalul nu prezintă semne clinice de boală, parazitul care ajunge în corpul uman se manifestă prin complicații cardiace, neurologice  sau pulmonare. Decesul poate surveni din cauza miocarditei sau encefalitei.

„Examinarea cărnii este obligatorie și se face pe probe din mușchii diafragmatici, limbă sau mușchii intercostali. Examenul poate fi efectuat la cabinetele medicale veterinare private de pa raza localităților unde domiciliază sau la cele mai apropiate de domiciliu, cabinete aparținând medicilor veterinari concesionari. Aceste cabinete pot fi găsite și pe site-ul instituției noastre, acolo unde puteți găsi numele medicului veterinar, adresa și numărul de telefon“, a mai precizat dr Pavel Borchescu.

Sacrificarea porcului din gospodărie și consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar veterinar a stării de sănătate a animalului, poate avea consecințe grave.

Dan AGACHE

 

2 COMENTARII

  1. ”Oamenii se infectează prin prelucrarea sau consumul de carne crudă … cel mai frecvent porci, mistreți sau urși.”

    Și prin consumul de mustelide (dihori, nevăstuici, jderi, smuri, bursuci, hermine, vidre, etc.).
    Ursul e mai greu de adus la farfurie în stadiul carnivor.
    (…usamvcluj.ro/wp-content/uploads/2022/06/ABSTRACT-TEZA-ZSOLT-BOROS.pdf)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei