10.8 C
Reșița
duminică, 27 aprilie 25

Turcii de la CupruMold Mining promit autorităților o investiție istorică la Moldova Nouă!  

 

Există momente paradoxal existențiale în viața unor comunități cu tradiție industrială, în care, chiar dacă acestea se află prăbușite, vlăguite și, aparent lipsite de variante de resuscitare, șansa să le surâdă atunci când nimeni nu mai credea că aceasta poate veni iar comunitatea să renască din proprie-i cenușă.

Este scenariul pe care l-am putea urmări, din postura de martori ai unor evenimente fără precedent, în următorii ani la Moldova Nouă, orașul care primește o șansă imensă, din punct de vedere economic, aceea de a reveni la viață grație unui investitor originar din Turcia, CupruMold Mining – filiala românească al companiei turcești Eti Bakir, cel care se află în pole-position pentru exploatarea zăcământului de cupru din zona Moldova Nouă.

Și pentru că proiectele nu pot rămâne doar la stadiul de bârfă locală, Primăria Orașului Moldova Nouă în colaborare cu societatea CupruMold Mining au organizat la Reșița o conferință de presă la care au fost invitați să ia parte reprezentanții autorităților județene, amintindu-i aici atât pe prefectul județului, Ioan Dragomir, cât și pe președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca.

Amfitrion al evenimentului și gazdă pentru investitorii turci, primarul Ioan Chisăliță, a punctat cu această ocazie câteva aspecte importante: „Un obiectiv strategic al autorității administrative locale și județene din Caraș-Severin este crearea locurilor de muncă pentru aceste comunități. Locurile de muncă înseamnă confort social ridicat pentru populație, bani la bugetul local și rezolvă problema dezvoltării comunităților. Din acest motiv, chiar dacă lumea nu este întotdeauna de acord cu o asemenea strategie, trebuie să creăm toate facilitățile posibile, în conformitate cu legea statului român, pentru ca investițiile să se așeze corect, transparent și să-și atingă scopul în comunitățile noastre.

Pe baza experienței pe care o am, vizavi de o companie care și-a desfășurat activitatea la Moldova Nouă – Delphi, vă pot spune că forța de muncă disponibilă este direct proporțională sau egală cu locuințele care nu sunt locuite. Aceea este forța de muncă pe care trebuie să mizăm. Dacă sunt locuințe care aparțin persoanelor plecate, atunci când se dezvoltă o companie mare în comunitate, forța de muncă revine! Gândiți-vă că la Moldova Nouă, în perioada 2011 – 2018, o companie care a plecat la drum cu 400 de locuri de muncă a dobândit 2400 la plecare.   

Să știți că mâine, dacă se înființează o companie de 10 persoane are probleme cu forța de muncă. Când se înființează o companie mare cu credibilitate, oamenii își fac managementul de a reveni în localitatea de baștină, profitând de toate facilitățile, locuință, casă, loc de muncă.

De ce minerit? Pentru că noi avem două mari resurse în România: forța de muncă și resursele naturale. Când s-a folosit forța de muncă, companiile pleacă mai devreme pentru că umblă după facilitățile date de salariu, de mâna de lucru, de la țară la țară, de la Est la Vest. Când este vorba de rersursa naturală compania este legată de acel loc iar acest lucru poate reprezenta garanția pentru un termen mediu și lung, cu un ciclu de viață de minim 30 de ani. Toate aceste lucruri pe care ni le dorim nu le putem face decât respectând principiile dezvoltării durabile. Aș cum sunt ele stipulate la nivel mondial, cu atât mai mult la nivel european. La conferințele pe care dumneavoastră le cunoașteți privind mediul și protecția mediului. Și toate aceste chestiuni să se rezolve respectând mediul înconjurător, asumare pentru condiții nemodificate vizavi de mediu, poluare și toate cele care rezidă în urma unei asemenea investiții“, a ținut să menționeze în deschiderea conferinței, primarul orașului Moldova Nouă, Ioan Chisăliță.

La rândul său, reprezentantul companiei CupruMold Mining, Mehmet Egriboyunoglu a descris parte din activitatea companiei mamă, cu trimitere la intențiile investitorului turc în arealul Clisurii Dunării, realizând și un scurt istoric al companiei:

„Sunt foarte încântat de prezența la conferința de presă organizată de primăria Moldova Nouă, cât și de interesul manifestat de domnul prefect al județului și președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

CupruMold Mining filiala Eti Bakir, reprezintă o companie românească, cu acționari turci, fiind o parte a Cengiz Holding, pentru care lucrează 43 de mii de angajați. Compania mamă are o paletă largă de servicii iar principalele domenii de activitate sunt reprezentate de minerit, metalurgie, construcții și energie. 

Avem finalizate sau în lucru mari proiecte precum autostrăzi, aeroporturi, baraje, un exemplu fiind aeroportul nou din Istanbul – capitala Turciei. Interesul nostru în România nu este limitat doar la minerit, o altă divizie din cadrul companiei mamă a câștigat lotul de autostradă Sibiu – Ploiești. Vom fi prima companie de construcții autostrăzi care vom perfora cu tuneluri Carpații. CupruMold Mining înseamnă o expertiză în minerit de peste 90 de ani și continuă pe acest segment industrial o serie de investiții în diverse zone de pe mapamond, asigurând 10% din necesarul de cupru și 20% din cel de aluminiu al Turciei.

Estimăm o investiție de peste 200 de milioane de euro la Moldova Nouă, prin care vom genera în oraș în jur de 1000 de locuri de muncă. Legat de forța de muncă aplicăm o strategie comună, toți viitorii angajați fiind supuși unui examen, aceștia fiind evaluați de o comisie.

Prioritari vor fi cetățenii din Moldova Nouă, extinzând căutarea pe măsură ce nevoia locurilor de muncă va crește, angajările urmând să se facă într-un mediu transparent. Salarizarea se va face în baza unui grafic, în funcție de experiența, capacitatea și aptitudinile fiecărui angajat.

O investiție de acest gen este una mare care va aduce un aport important economiei locale. Conform legislației, 45% din taxe merg către bugetul local din Moldova Nouă, 35% către bugetul județului și 20 % la bugetul central. Pe lângă taxe avem și plata salariului iar toate achizițiile de bunuri și servicii din zonă vor contribui, ca pachet, la dezvoltarea zonei.  

Stadiul proiectului de exploatare CupruMold Mining

Este foarte bine că proiectul nostru prezintă interes pentru comunitate, pentru autorități. Proiectul nostru se află într-un stadiu avansat, dar etapele procedurale trebuie parcurse iar proces de obșinere a autorizației de funcționare. E nevoie cam de 2 ani și jumătate pentru ca activitatea la CupruMold Mining să înceapă efectiv. 10 milioane de tone pe an este cantitatea estimată pentru ca proiectul să fie fezabil.

Am învățat să avem o abordare mai reținută, atunci când vorbim de acest gen de investiții.

Din cauza specificului activității, fără a nominaliza vreo instituție, termenul de finalizare al investiției este unul lung, cu mult mai mare decât cel estimat inițial. Este prematur să vorbească despre costurile de producție, evitând un răspuns legat de prețul la tona de minereu exploatat.

Multumesc încă odată pentru prezență domnului prefect și domnului președinte. Suntem convinși că prezența lor înseamnă un interes excepțional pentru investiția noastră din Caraș – Severin“, a explicat reprezentantul investitorului din Turcia, Mehmet Egriboyunoglu.

Despre investiția care se profilează la Moldova Nouă, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca, a declarat: „Acum un an și jumătate am ajuns în noul aeroport din Istanbul. Nu credeam că poate fi realizată o astfel de construcție într-un timp atât de scurt. Este incredibil ce construcție, ce trafic și m-am întrebat cine poate să opereze un astfel de monstru. Am aflat mai târziu, cu ocazia achiziției de la Moldova Nouă că ei, actualii investitori de la Moldova Nouă sunt cei care au realizat această construcție grandioasă. M-am gândit că noi am fost învățați de-a lungul istoriei că i-am învins pe turci, dar după ce au câștigat procesele în instanță m-am bucurat sincer că ne-au bătut. Îi asigur ca și conducător al județului, cât și ca coleg cu domnul primar Chisălișă că vom face tot ce ne stă în putință să compensăm greutatea demarării acestei investiții.

Aș fi preferat ca noi românii să facem aceste exploatări, dar dacă n-am reușit să o facem vreme de 20 de ani, atunci să-i respectăm pe cei care și-au cumpărat corect acest drept și să facem ca bunăstarea extrasă din solul nostru să se reverse și asupra comunităților de la Moldova Nouă și din Caraș-Severin.

Trecutul acestei cariere a generat multe probleme, fiind un scandal internațional pe vremea fostului conducător român și este o zonă foarte delicată dar eu recunosc că temerea mea legată de cei care vor exploata această zonă este de-acum depășită.

Mă gândesc la investitorul turc și pentru tronsonul de drum Oravița – Moldova Nouă, în condițiile în care ei ar putea deveni interesați și de această licitație pentru acest sector de drum de 40 de kilometri. Vă doresc succes!

Ultimul oficial care a concluzionat prin cuvântul său despre investiția industrială care va revigora orașul Moldova Nouă a fost prefectul județului Caraș-Severin, Ioan Dragomir: „Orașul Moldova Nouă a fost o așezare minieră de seamă încă din timpul perioadei de dominație romană, care a cuprins și Clisura Dunării. Statisticile oficiale și actuale spun că în zona Moldova Nouă există circa 30% din resursele de cupru ale României, lucru care transformă acest obiectiv într-un element de strategie națională. Cu aproape 90 ani de experiență în minerit și industria metalurgiei, CupruMold Mining urmează să dezvolte una din cele mai moderne exploatări de cupru, fapt care va aduce beneficii economice județului nostru. O comunitate poate deveni prosperă dacă are locuri de muncă bine plătite. Declinul și migrația spre zone din afara țării au devenit probleme sociale iar cu această investiție credem că revigorarea orașului poate fi posibilă.

Dragomir: mă bucur că președintele Consiliului Județean a afirmat că i s-a aprins o lampă!

Mă bucur că domnului președinte al Consiliului Județean i s-a aprins o lampă sau mai multe pentru că e nevoie ca instituția pe care o conduce să dezvolte un program de infrastructură în zonă pe drumurile de acces spre viitoarea investiție și pentru transportul oamenilor. Cred că în acest moment drumurile din zona Moldova Nouă sunt cele mai proaste nu doar din județ, ci și din România iar pentru aceasta trebuie intervenit.

Vreau să asigur conducerea Cupru Mold Mining că suntem alături de domniile lor cu tot sprijinul instituțional pe care îl putem acorda pentru înființarea societății și realizarea activității de producere ne legăm mari speranțe de investitorul din Turcia pentru revigorarea orașului și a activității din zonă.

La ora actuală, socotirea redevențelor și a taxelor locale, cotele care se redistribuie din încasările la bugetul de stat este prematură, socotește prefectul Ioan Dragomir. Cred că acum ar trebui să facem tot ce putem noi, din punct de vedere instituțional, pentru ca această activitate să înceapă cât mai repede.

Am avut înaintat un termen de doi ani pentru realizarea investiției, acum văd că s-a ajuns la doi ani și jumătate. Sper ca acești doi ani și jumătate să reprezinte ultimul termen“, a punctat prefectul Caraș-Severinului, Ioan Dragomir.

Este vremea speranțelor la Moldova Nouă, chiar dacă n-a venit Cărciunul, e clipa de istorie a unui început investițional la care ne dorim să cupleze peste ani și cei care astăzi se află încă în băncile școlilor din Moldova Nouă și în cele din localitățile de pe Clisura Dunării.

Delphi a murit! Trăiască CupruMold Mining!

Sergiu TABAN

3 COMENTARII

  1. ”Mă bucur că domnului președinte al Consiliului Județean i s-a aprins o lampă …”

    Adică i s-a aprins o lampă dintre cele care filează și era stinsă.
    Sau mai multe …

  2. Sa vedem si pe asta! Oras la Dunare,fara nici un Dumnezeu!… Speram sa ne putem intoarce acasa,sa avem de munca,nu sa stam tot fugariti printre straini din cauza saraciei!Asteptam fapteee! Nu vorbe! Suntem satui ,de vorbe!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei