Turcii de la Durmazlar, în vizită la Reșița! Ce îi preocupă pe singurii ofertanți pentru realizarea celor 13 tramvaie destinate reșițenilor?

modelmic

 

Negocierile cu firma turcească Durmazlar pentru realizarea celor 13 tramvaie pentru municipiul Reșița, continuă. Conform primarului Ioan Popa, semnarea contractului va avea loc în perioada următoare, turcii fiind prezenți recent pentru o vizită de lucru la Reșița, pentru a discuta în mod direct cu reprezentanții administrației locale.

Durmazlar a fost singurul ofertant care s-a prezentat la licitația derulată de Ministerul Dezvoltării pentru achiziționarea tramvaielor destinate municipiului Reșița. Este vorba de aceeași companie implicată în scandalul tramvaielor turcești de la București, unde decizia prin care turcii au fost desemnați câștigători ai licitației organizate de Primăria Capitalei, a fost anulată de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. La aflarea veștii că turcii au fost singurii care s-au prezentat la licitație, primarul Ioan Popa declara că, deși inițial a avut unele rezerve, este încrezător că tramvaiele ce vor ajunge în municipiul Reșița vor fi unele de calitate.

Turcii de la Durmazlar au fost la Reșița, chiar la începutul pandemiei. A venit o delegație de 6 persoane din Turcia, de la Izmir și ne-am uitat împreună pe draftul de la contract. În caietul de sarcini pe achiziție tramvai a existat un draft de contract pe care noi l-am discutat cu turcii punct cu punct. Am discutat și un calendar, cam cât le ia să le facă, când avem noi nevoie de ele, pentru că și dacă le-ar face într-un an, ni le-ar trimite și le-am avea degeaba pentru că nu suntem gata cu infrastructura.

Una dintre preocupările lor, justificată zic eu, era legată de faptul că contractul este în lei. Deci achiziția celor 13 tramvaie care în echivalent euro astăzi era de vreo 26 de milioane de euro este de fapt în lei și ei aveau o preocupare legată de faptul că dacă ei au un timp de realizare a investiției de doi ani ce se întâmplă dacă inflația va eroda în mod semnificativ moneda națională. Pentru că dacă avem o inflație de 4-5% pe an, te poți trezi în doi ani că de fapt ei au pierdut 10% din valoarea reală a contractului”, a precizat primarul Ioan Popa.

Edilul a mai adăugat că problema ridicată de turci a fost trimisă mai departe Ministerului Dezvoltării, iar în prezent sunt în așteptarea unui răspuns.

Citește și Fără tramvaie românești pe străzile din Reșița! De ce nu a participat Astra Vagoane Arad la licitația organizată de Ministerul Dezvoltării?

 

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

 1. zero

  „Turcii de la Durmazlar au fost la Reșița … pe achiziție tramvai … și dacă le-ar face într-un an, ni le-ar trimite și le-am avea degeaba pentru că nu suntem gata cu infrastructura”, a precizat primarul Ioan Popa.

  Are depou, achiziţionat din banii reşiţenilor, parcă pe 575.000 de Euro plătiţi către Ro-A-Tir.
  Carele depou (chipurile) nu ar face parte din infrastructură, aşa că tăiţelu’ nu mai vrea tramvaiele. Sau nu acum, că nu e gata infra … că în lei inflaţia, că … şi căcă.
  Şi cu vizibil dispreţ faţă de inginerii firmei Durmazlar, unic ofertant aliniat la nebunia bidirecţională (bipolară) a lui tăiţelu’. Că le zice … “Turcii de la …”.
  Iar o “ţeapă” partenerilor de contract, trasă de … “Ghiaurii de la …”? :)
  (Asta pare scoasă din ciclul … lanul şi mârlanul).

  Raspunde
 2. Paraschivu

  Buna ziua .Domnule Primar ,nu de tramvaie avem nevoie ,avem autobuzele care sant foarte bune,de locuri de munca si de locuinte pentru tineri de asta avem nevoie.Avem nevoie ca Primaria si Politia institutiile statului ,sa-si faca datoria de a face dreptate .In privinta tramvaielor nu este nevoie ,cereti parerea cetatenilor de ce nu sant intrebati ?Este firma si la noi in tara pentru tramvaie cum este cea de la Arad.

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei