Vaccina-m-aș și n-am cum – editorial

a

Asemeni primei zăpezi din februarie ori a secetei din vară sau chiar a acestui virus apărut pe meleaguri mioritice după ce a vuit tot mapamondul de el și vaccinarea a avut același destin: a luat autoritățile prin surprindere. Faptul că ele, autoritățile, sunt surprinse de apariția vaccinului, nu mai surprinde pe nimeni. Era cumva logic să fie așa și ar fi fost anormal să fi fost pregătite. De aproape un an se lucrează cu motoarele turate pe milioane de euro ori dolari la apariția acestui ser miraculos care, cel puțin teoretic, ar trebui să ne redea viața înapoi. Cam din vară se bănuia că la sfârșitul anului douăzeci douăzeci, va fi aprobat și gata de distribuit, iar din toamnă se știa deja că luna decembrie va fi luna în care vaccinul va fi disponibil în toate țările europene și nu numai.

Fiecare țară și-a luat măsuri din timp de organizare, de pregătire logistică, de stabilire a centrelor, dotarea lor cu tot echipamentul necesar, cu personal medical și desigur, tot ce mai era necesar. Și când spun fiecare țară, exclud, se înțelege, România. Asta pentru că apariția vaccinului în România, într-o mașină poloneză de înghețată, i-a cam luat pe nepregătite pe oficialii de pe malurile Dâmboviței și nu numai. Aoleu, a venit vaccinul; cum îl facem, unde îl facem, cu cine îl facem….și tot așa. Cu chiu cu vai am adunat câteva sute de cadre medicale dispuse (mai de bunăvoie, mai constrânse) să se vaccineze.

Au trecut două trei săptămâni de atunci și am ajuns în faza a doua, în care trebuia începută vaccinarea persoanelor de peste 65 de ani și a celor cu comorbidități, indiferent de vârstă. Cine le programează, unde, cum, unde se face vaccinul, cine se ocupă, cine dotează centrele de vaccinare și cu ce bani, sunt întrebări pe care autoritățile din România încă și le pun. De ce? Simplu: apariția vaccinului i-a luat pe nepregătite. Păi îi surprinde pe ei iarna din februarie și zăpada viscolită de pe șosele, lucru care se întâmplă cu regularitate în fiecare an, darămite un vaccin pentru o pandemie, care apare odată la un secol.

În Caraș-Severin sunt 16 centre de vaccinare în tot județul pentru populația din faza a doua. Centrele sunt echipate cu tot ce trebuie, arată minunat, dar….lipsesc cu desăvârșire. Altfel spus sunt gata doar pe hârtie. Încă nu e finalizată legislația; STS-ul mai modifică pe ici pe colo, prin părțile esențiale, programul de înscriere; Guvernul se mai gândește cine să scoată banii din pungă pentru dotarea cu cele necesare pentru aceste centre; Ordonanța de Urgență care stabilește ca medicii de familie să înscrie persoanele cuprinse în această fază în program e gata, dar nu sunt gata normele de aplicare a acesteia; cine plătește orele suplimentare; cine cumpără seringi; cine instruiește și mai ales când, personalul care trebuie să deservească aceste centre și așa mai departe. Toate sunt o eternă necunoscută pentru autoritățile române.

Vă surprinde acest aspect? Pe mine nu, sincer. M-am obișnuit ca ele, așa zisele autorități, să fie surprinse și de faptul că după noapte vine o zi, așa că… ce să o mai lălăim. Și de această dată și-au dat în petec. Acuma că au făcut asta e una; alta e că au făcut-o pe banii, timpul, nervii și sănătatea noastră. Posturile de radio, televiziunile, paginile jurnalelor scrise ori on-line, abundă de reclame tâmpe în care suntem sfătuiți să ne vaccinăm. Pe bune? Unde, mă rog? Nu ne mai aburiți; populația, în mare parte, vrea acest lucru și pe zi ce trece sunt tot mai mulți cei care doresc acest lucru dar…eternul dar….nu au unde. Poate de aici și titlul acestui editorial: vaccina-m-aș și n-am cum. Poate acolo sus, cineva, cândva…ne va da un răspuns.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

2 Comentarii

 1. Gogu

  Si onor hautoritatile din Resita au fost cele mai surprinse ca sa nu zicem nesimtite. Posibil sa fie Resita singura “capitala de judet” fara centru de vaccinare.
  RUSINE, RUSINE, RUSINE !!!

  Raspunde
 2. Potorache

  Asta este doar prima surpriza la ceea ce ati votat .In Caras se pune accent pe “jumping de pe teleferic “,sarituri cu coarda de pe cine stie unde ,ne intereseaza pina la epuizare Muntele Mic si domeniul schabil de pe Semenic .Pandemie ? Vaccinare ? Mai lasati prostiile astea de o parte ca se duc ei resitenii si se vaccineaza la Caransebes sau la Oravita .Sa fiti sanatosi dragi resiteni si d istractie placuta la schiat .

  Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei