Valea Almăjului un loc de poveste

1

Străjuită de Masivul Semenic la nord, lanțul muntos al Aninei și Munții Almăjului la sud, Valea Almăjului a fost denumită astfel din vechime, fiind amintită cu acest nume în izvoarele scrise ale evului mediu. În aceste locuri romanii au exploatat aur, atât prin guri de exploatare, cât și prin cernerea nisipului din râuri și pârâuri. Urme ale antichității sunt cetatea dacică de la Grădiştea-Dalboşeţ, villa rustica de la Dragomireana-Dalboşeţ, cetatea romană de lângă cimitirul catolic din Bozovici, o piatră funerară la Ogei-Prigor, alta lângă Dragomireana-Dalboşeţ, o piatră cu inscripție latină în locul denumit „cetate” la Bozovici, o mare lespede de piatră și un suport de treaptă din piatră la Comoara-Prilipeț, sarcofage din piatră și monede tot acolo, dar și în alte locuri, citim în cartea lui Liviu Smeu, Contribuții la istoria Almăjului.

2

Frumusețea de pe Valea Almăjului este suplinită de nenumăratele legende care circulă printre localnici. Acestea povestesc despre uriași care ar fi viețuit prin aceste părți, despre o cetate care nu a fost însă nici până acum găsită, dar, care ar avea sub zidurile sale îngropată o comoară, sau despre haiducii care și-ar fi ascuns grămezile de galbeni în Munții Almăjului. Comorile acestui minunat loc din Banatul rural, sunt munții cu pante domoale, pajiștile încântătoare, râurile curajoase care sapă cu determinare în stânca îndârjită, lacurile în care soarele se oglindește fără stânjeneală, cascadele plângătoare și pădurile întinse.

3

În Valea Almăjului, la Paralela 45,  descoperim una dintre minunile Văii Almăjului, Cascada Bigăr. Siteul “The World Geography” a alcătuit în anul 2013 o listă cu cele mai impresionante cascade din lume și o plasează pe aceasta pe primul loc. Frumusețea acesteia ne demonstrează pentru a nu știu câta oară, că natura nu lucrează cu jumătăți de măsură. Firul apei creează un adevărat spectacol mângâind cu patos pragul stâncos care îi iese în cale. Forma pe care o are aceasta, aceea a unei sălcii plângătoare, îți trezește sâmburele imaginației.Legendele care circulă în zonă îndeamnă îndrăgostiții să bea apă din cascadă pentru a avea parte de iubire veșnică.

4

Puțin mai încolo, în locul de baștină al pașoptistului Eftimie Murgu, descoperim o altă minune a zonei: Morile de apă de la Rudăria. Prin anul 1874 aici existau circa 51 de mori, dar de-a lungul anilor, inundațiile au distrus o mare parte din ele. Cele rămase, au fost refăcute și întreținute de localnici, aceștia mândrindu-se cu făina măcinată aici. Se spune că tehnica folosită, fiind una specială, dă un gust aparte făinii.

5

Dacă la toate acestea mai adăugăm, dansurile , portul popular, fanfarele, bucuria și ospitalitatea almăjenilor, se creionează un portret perfect al unei zone încărcate de istorie, tradiții și frumuseți naturale. O minune a naturii ce nu poate fi descrisă în cuvine, ci străbătută la pas domol, sub coroana multicoloră a copacilor apăsați de toamnă. Frumuseți aflate la doi pași de noi, dar ignorate din dorința de teribilism, de călătorii peste hotare, spre locuri promovate poate mai bine decât ale noastre; cu drumuri poate mai bune ca ale noastre, dar niciodată mai frumoase ca ale noastre.

 

Dan AGACHE

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei