Vara lui 2020 începe cu ploi, vijelii și inundații și coduri galbene, portocalii și roșii

a

De aproape o lună plouă în fiecare zi și periodic se înregistrează cantități de apă cu mult peste capacitatea bazinelor hidrografice din țară, producând inundații, unele istorice. Pe lângă codul galben de ploi, intensificări de vânt, vijelii și grindină anunțat de meteorologi până pâine dimineață la ora 10, astăzi mai este în vigoare un cod portocaliu de vreme rea, a cărui valabilitate expiră mâine la prânz.

În mai mult de 20 de județe din România din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, precum și în zona montană a Olteniei și Munteniei vor fi perioade cu averse torențiale și se vor acumula cantități de apă de peste 40 l/mp și pe arii restrânse 50…80 l/mp. Vor fi și intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice și grindină.

Și hidrologii își mențin avertizarea de cod galben pentru mai multe bazine hidrografice din țară, între care: Bega Veche, Bega din județul Timiș,  Timiș, Bârzava, Moravița, Caraș, Nera în județele: Timiș și Caraș-Severin și Cerna în Gorj și Caraș-Severin. Vor fi curgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și creșteri de debite și niveluri pe unele râuri  din bazinele hidrografice menționate, cu posibile depășiri ale COTELOR DE APĂRARE.

De asemenea până la ora 12, este în vigoare un cod roșu de inundații pe  Timiș – sector aval S.H. Șag, ca urmare a propagării viiturilor formate anterior ȋn amonte, în sector îndiguit din județul Timiș.

Sursă foto: economica.net

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei