Veniți de luați lumină de la … Ciuchici

aa

Chiar dacă suntem într-o perioadă în care lăsăm totul deoparte și ne îndreptăm atenția către liniștirea sufletului, edilul comunei Ciuchici din Caraș-Severin, Ion Orbulescu nu își găsește astâmpărul și este cu gândul tot la locuitorii care i-au dat girul pentru a conduce destinele oamenilor și dezvoltarea localității. Primarul vrea acum…lumină. E vorba de iluminatul stradal al localității, care există, dar poate fi îmbunătățit.

„Chiar înainte de sărbători am avut o întâlnire cu un reprezentant al Ministerului Mediului pentru a găsi o soluție în privința iluminatului public din comună și posibilitatea de a dezvolta un proiect în acest sens. În această lună se deschide finanțarea prin Agenția pentru Protecția Mediului și cred că și localitatea noastră se poate încadra în atragerea de fonduri pentru un iluminat stradal mai ieftin și mai performant. Noi avem iluminat public, din stâlp în stâlp, cu lămpi de 36 de wați, dar acum sunt cele cu led, care consumă mult mai puțin, care sunt mai luminoase, iar pe timpul nopții, în intervalul 24:00 – 05:00 își reduc luminozitatea pentru un consum mult mai redus.

Toate acestea înseamnă până la urmă o rentabilitate a consumului și un preț mai scăzut la factură, factură ce este achitată tot din banii locuitorilor, ai contribuabililor. Acest proiect nu necesită cofinanțare din partea noastră, ci doar suportarea unor cheltuieli neeligibile. Așteptăm să apară ghidul pentru a putea vedea exact cât ar trebui să suportăm noi ca administrație locală. Vom vedea dacă vor fi bani în visterie pentru cheltuielile pe care trebuie să le facem sau dacă va trebui să facem un împrumut. Noi avem cuprins în buget 100 de mii de lei pentru iluminatul public, bani pe care teoretic am putea să-i folosim și pentru acest proiect“, explică primarul Ion Orbulescu.

Edilul a mai precizat că acest proiect nu se adresează doar locuitorilor din Ciuchici ci din toate localitățile care compun comuna: Petrilova, Macoviște și Nicolinț. Primarul mai dorește ca prin acest proiect să înființeze și două stații de încărcare a automobilelor electrice, amplasate una în comuna Ciuchici, pe drumul care face legătura cu Sasca și Cărbunari, drum aflat în atenția Consiliului Județean pentru reabilitare, iar cealaltă în satul Nicolinț, care este traversat de drumul național ce leagă Oravița de Moldova Nouă.

 

Dan AGACHE

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. Gheorghe din Oravita

    Sa mai,,mananca si gura lui ceva,, .Vezi iluminatul din alte comune,cu firme fantoma de la Strehaia ce aduce corpuri ieftine, foarte ieftine(ex.Ciclova)

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei