fbpx
7.7 C
Reșița
duminică, 21 aprilie 24

Viața înnobilată prin cântec! Dirijorul Ansamblului Banatul din Timișoara, Sebastian Roșca, tânărul originar din Câlnic!

 

Și-a petrecut copilăria la Câlnic, lângă Reșița iar la numai 25 de ani devenea cel mai tânăr dirijor al unui Ansamblu Profesionist din țară! Astăzi, de numele lui Sebastian Roșca se leagă unele dintre cele mai cunoscute melodii ale folclorului din Banat, devenind un artist de referință al muzicii din Banat. Același prof. Sebastian Roșca este de peste un deceniu dirijorul Ansamblului Banatul din Timișoara!

Despre valorile contemporane ale Banatului ar trebui să scriem zi de zi, pentru că, dincolo de retorica socială și politică, acești oameni reprezintă cu adevărat o binecuvântare.

Unul dintre oamenii cu care ne putem mîndri este cu siguranță Sebastian Roșca, profesor și doctor în muzicologie, dirijor al Ansamblului Banatul din Timișoara. Plecat de pe malurile Bârzavei, de la Câlnic, acolo unde a copilărit înconjurat de dragostea familiei Roșca, Sebastian a urcat treaptă cu treaptă spre marea afirmare și confirmare a valorii muncii pe care a depus-o în anii de liceu, studenție și masterat  în muzică.

De altfel, Sebastian Rocșa este recunoscut de comunitatea de unde s-a ridicat marea lume a muzicii iar Casa de Cultură din Câlnic îi poartă astăzi numele, celebrarea marelui dirijor având loc în urma unui eveniment desfășurat în luna august a anului 2022.

Cât a fost hazard, cât a fost muncă și cât de modest este  acest mare om al muzicii din Banat, ei bine, toate acestea le veți descoperi din cuvintele transmise de muzicianul Sebastian Roșca, astăzi stabilit la Moșnița, într-o localitate limitrofă a Timișoarei, căsătorit și tatăl a doi copii, Ioachim și Ana:

Cum a început povestea Banatul și care a fost momentul de start pentru Sebastian Roșca?

În anul 2010 la vârsta de 25 de ani , în cadrul primului spectacol dirijat de mine, organizat de Ansamblul Banatul, am fost declarat ca fiind cel mai tânăr dirijor al unui Ansamblu Profesionist din țară!

Ce consideri astăzi că te-a recomandat pentru a deveni dirijor al prestigiosului Ansamblu Profesionist Banatul?

Calitățile care cred eu ca m-au recomandat au fost seriozitatea, dorința de muncă și exprimare prin muzică. Un alt atu al meu a fost bineînțeles, albumele deja orchestrate si imprimate în propriul studio alături de solisti consacrați . A-și vrea sa menționez pe domnul Nicu Novac , care la vârsta de doar 17 ani ai mei , mi a oferit ocazia sa când alături de dânsul și de minunata sa trupa , alcătuită din instrumentiști de o valoare inestimabila ,de la care am învățat f multe . Albumul care cred eu că m-a propulsat foarte mult ca și orchestrator, a fost a celei care peste câțiva ani, avea sa devină șefa mea, doamna Liliana Laichici, managerul Centrului de Cultură și Artă Timiș, de care aparține Ansamblul Banatul.

Trebuie să menționez că în anul 2009 propunerea pentru postul de Dirijor al Ansamblului Banatul a venit din partea domnului prof. dr. în muzicologie Marius Cârnu, care la vremea aceea era Directorul Artistic al Ansamblului Profesionist Banatul.

Care sunt actualele tale colaborări și pentru cine orchestrezi?

Am numeroase colaborări cu artiști de marcă ai Banatului, așa cum este Dumitru Teleaga – Meka, Mihaela Petrovici, Petrică Miulescu Irimică, Zorica Savu, Ramona și Georgiana Vița, pregătim câteva cadouri muzicale pe care sper ca publicul să le aprecieze!

Desigur, în cadrul Ansamblului Banatul, alături de dragii mei colegi muncim la suitele de orchestra care sunt sigur că o sa fie pe placul împătimiților de muzică instrumentală tradițională.

Cum își descrie cariera Sebastian Roșca, la cei 38 de ani împliniți?

Profesional mă simt un om norocos și împlinit iar acest lucru datorită aprecierilor venite din partea marelui public și a oamenilor cu care lucrez.

Poți să ne spui câteva cuvinte și despre susținerea de care beneficiezi din partea familiei?

Susțin cu tărie proverbiala, „în spatele unui bărbat de succes stă o femeie puternică!“ Eu știu asta de foarte mult timp că soția mea este norocul meu în viață, cum spune textul unei piese … Familia este cea mai frumoasă motivație de unde ne tragem energia pentru a o putea de la capăt în fiecare zi. Iar eu îi mulțumesc zi de zi lui Dumnezeu pentru că am o familie frumoasă.

Te consideri un om norocos, Sebastian Roșca? Ai muncit pentru tot ceea ce ai obținut în viață?

Am să vă mărturisesc un lucru cu care, în special soția mea nu prea e de-acord ! Consider că de fiecare dată, era cineva mai bun decât decât mine în a face acel ceva … însă, dintotdeauna mie mi s-a oferit șansa de a mă face remarcat și a mă afirma. Și de-asta susțin și ideea că pe mine Dumnezeu mă iubește și mi-a pus acel mir în frunte, cum se zice.

Însă da, în spate este foarte multă muncă, seriozitate și perseverență, de ambiție nu mai zic nimic, o pot face oamenii cu care lucrez…

Acesta este, în esență, empaticul, simpaticul și dragul nostru Sebastian Roșca, profesor și doctor în muzicologie, dirijorul celui mai mare ansamblu din Banat care a pornit să cucerească lumea dintr-o curte a Câlnicului, acolo unde copil fiind la bunici, asculta susurul apei curgătoare de la munte și simfonia oferită de păsările cântătoare. Cu adevărat un cetățean de onoare al Reșiței și al Banatului de Munte, chiar dacă, de fiecare dată, aceste titluri întârzie să le fie oferite acelora ce le merită cu prisosință, talentul și munca nefiindu-le răsplătite, de cele mai multe ori, atunci când artiștii sunt în viață.

Cei care au colaborat și continuă să o facă cu Sebastian Roșca nu se pot considera altfel decât norocoși, după cum ne-au mărturisit de-a lungul timpului. Vă prezentăm mai jos numele unor artiști din Banat care au legat o relație strânsă de-a lungul timpului cu Sebastian Roșca și ale căror partituri au ajuns să fie arhicunoscute și datorită muncii depuse de Sebi și a talentului acestuia:

Dumitru Teleagă – Cine poartă brâul bine, Ți-am prins prima floare-n chică, Lume bună lume dragă

Mihaela Petrovici – Ai albit bageo la tâmple, Numa-n poale și-n ciupag, Mă uit în oglindă și mă mir

Andreea Voica – Te joci băgiță cu focul, Ești sufletul meu pereche, Mândra mea fată de școală…

Petrică Miulescu Irimică – Tot mă țin mândruțo bine

Nicu Novac – Nu-i lăsat tot omul să aibe noroc,

Vasile Conea – O viață lângă tine am trăit,

Ramona Vița – Tu ai fost soarta mea, Bade patimile tale,

Georgiana – Din suflet curat, Răchia asta, Mi-s la anii tinereții și multe altele.

Zorica Savu – Joc argeleana

Doriana Talpeș – E mi-s fată de la pustă

Felicitări pentru o ascensiune fulminantă în cariera profesională demnă de invidiat, în spatele căreia stau truda, ambiția, munca, talentul și dorința zilnică de autodepășire, toate ale minunatului nostru seamăn, Sebastian Roșca!

Sergiu TABAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei