Viitor sumbru pentru clădirile monument din Reșița! Arhitectul Dan Cincu: „Din anii `40 nu s-a mai proiectat nimic!”

monumete

Arhitectul reșițean, Dan Cincu, cel care scrie istoria orașului său natal pe pahare de carton, subiect abordat într-un articol anterior pe Reper24, nu este preocupat doar de monumentele și clădirile simbolice ale urbei, ci și de întoarcerea la identitatea locală a fiecărei zone a județului prin păstrarea stilului arhitectural dominant, atunci când proiectează case.

Citește și Dan Cincu, arhitectul care „scrie” istoria Reșiței pe pahare!

De exemplu, clădirea aceea de la Vila Klaus mi se părea una mai reprezentativă pentru zona aceasta decât mi se cere să proiectez, eu am făcut Tirol, am făcut Grindeștiul, într-un anumit stil de arhitectură și toată lumea îmi cere în stilul acela, dar nu e local, nu-i de aici ca identitate, dar Vila Klaus este de aici ca identitate! De ce? Pentru că pemii au venit de undeva de prin zona Karlovy Vary. Dacă te uiți la arhitectura Karlovy Vary care seamănă cu arhitectura de pe Vila Klaus sau de pe pavilionul de la Buziaș.

Acum, de exemplu, am trei clienți cărora le fac trei case la Trei Ape și le-am propus asta și au marșat pe ideea să încercăm totuși să ne întoarcem la identitatea locală a zonei, dar identitatea locală este foarte greu de găsit și este foarte greu de întreținut”, afirmă Dan Cincu.

Arhitectul trage un semnal de alarmă în privința viitorului monumentelor, care sunt din ce în ce mai puține. Pe lângă faptul că în județ nu s-a mai proiectat nimic încă din perioada comunistă, soarta clădirilor construite până prin anii 1940 au un viitor sumbru sau nu-l mai au deloc.

În nomenclatorul de monumente ele au anumite categorii: categoria A, B, în funcție de importanță, vechime și lista asta se tot împuținează. Eu am o problemă cu asta, pe faptul că lista s-a oprit undeva prin `40 și de acolo încoace nu mai există niciun monument, nu s-a mai proiectat nimic.

De exemplu, nu-mi place că s-a neglijat NERA, era un exemplu de arhitectură comercială din perioada aceea, cu o rampă exterioară pe care se mergea, la care s-a renunțat pentru că e clar că fenomenul comercial evoluează, dar el evoluează atâta timp cât îl lași, dacă eu îmi trec sub protecție niște clădiri, care consider, există niște departamente pentru astfel de monumente, nu mai fac ce vreau cu ele. Noi avem de fapt o arhitectură a clădirilor care se oprește undeva prin anii 40 și de atunci încolo nu mai există niciun monument. Și o să ajungem în 2050 și o să zicem că nu mai există monumente din anii `80, anii `90, din anii 2000. Ar trebui totuși să se mai completeze la lista aceea sau să se mai adauge la lista aceea”, spune ușor dezamăgit arhitectul reșițean, Dan Cincu.

Bild 049

Lorena POENARU

Distribuie pe:

Stiri similare

1 Comentariu

  1. zero

    „Din anii `40 nu s-a mai proiectat nimic!”

    Ei … nu!
    Până şi imaginea lui Moş Crăciun a fost proiectată (cu lasere chinezeşti), plus alte mecanisme de “proiecţie” cu cai verzi …

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei