fbpx
16 C
Reșița
vineri, 01 decembrie 23

Violența domestică în Caraș-Severin! Sute de cazuri înregistrate anul acesta!

Aproape 300 de cazuri de violență domestică au fost înregistrate în primele șapte luni ale acestui an în județul Caraș-Severin. Adică, în medie, cel puțin un astfel de caz ajunge zilnic în atenția Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin. Cifrele, deși în ușoară scădere, sunt relativ asemănătoare cu cele de anul trecut și sunt în trend, practic, cu ce se întâmplă la nivel național, România fiind printre țările europene cu cele mai multe cazuri de violență domestică.

„Anul acesta, în perioada ianuarie – iulie, au fost sesizate 281 de infracțiuni de violență în familie față de 296 înregistrate în 2022.

Cele mai multe au fost infracțiuni de lovire sau alte violențe, 173, amenințare, 32, și abandon de familie, 53.

În perioada amintită, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin au emis 69 de ordine de protecție provizorii în cazurile în care, în urma evaluării situației, a rezultat că exista un risc iminent de săvârșire a unui act de violență asupra victimei. Majoritatea dintre aceste ordine de protecție provizorii au fost emise la solicitarea victimei. Dintre cele 69, 12 au fost transformate în ordine de protecție.

Dintre cazurile în care polițiștii au constatat existența unui risc iminent pentru victimă, au existat și situații în care victima a refuzat emiterea ordinului de protecție provizoriu, fiind înregistrate 17 astfel de cazuri.

Ordinul de protecție provizoriu se emite pe loc, de către polițiști, pentru o perioadă o perioadă de cel mult 5 zile”, precizează Alina Boeru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție Caraș-Severin.

Ce măsuri presupune un ordin de protecție provizorie?

 • evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă este proprietar sau nu;
 • reintegrarea victimei, și/sau, după caz, a membrilor familiei acesteia, în locuința comună;
 • obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia ori față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;
 • interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau orice alt mijloc, cu victima;
 • obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.

Ordinul de protecție provizoriu va cuprinde și mențiunea că încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

Dacă prin ordinul de protecţie provizoriu s-a luat măsura evacuării temporare a agresorului, iar acesta nu are asigurată cazarea din altă sursă, va fi informat și orientat către centrele rezidenţiale care oferă cazare pentru persoanele fără adăpost sau adăposturile de noapte, gestionate de autorităţile administraţiei publice locale, sau orice alt loc adecvat. În situaţia în care agresorul solicită cazarea într-un centru rezidenţial din categoria celor menţionate mai sus, acesta va fi condus de către echipa mobilă (echipa mobilă = reprezentanți ai serviciului public de asistență socială).

Obligaţiile şi interdicţiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecţie provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen.

Perioada de 5 zile se calculează pe ore, adică 120 de ore de la momentul la care s-a emis ordinul de protecţie provizoriu.

Unde poate apela o persoană care se consideră victimă a violenței în familie?

Atunci când victima se confruntă cu o situație de violență în familie, pentru înlăturarea stării de pericol, aceasta se poate adresa:

 • Serviciului de urgență 112, transmițând operatorului că se află într-un pericol iminent.
 • Unității de de poliție pe a cărei rază teritorială își are domiciliul/reședința prin depunerea plângerii penale împotriva agresorului.
 • Unității de primiri urgențe sau Serviciului de Medicină Legală – în cazul în care victima a suferit leziuni fizice sau traume psihice, aceasta se poate adresa la unitatea de primiri urgențe pentru a fi evaluată/tratată, după caz.
 • Furnizorilor de servicii sociale – direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului care se regăsesc în fiecare reședință de județ/direcțiile de asistență socială de pe lângă primării sau la sistemul public de asistență socială/ organizații nonguvernamentale. Victima se poate adresa acestor entități pentru consiliere și suport, consiliere psihologică și informații.
 • Call center-ului 0800 500 333 cu program continuu, 24h/24h, 7 zile din 7, linie telefonică gratuită destinată victimelor violenței în familie.

 

Karina TINCUL

2 COMENTARII

 1. „Dintre cazurile în care polițiștii au constatat existența unui risc iminent pentru victimă, au existat și situații în care victima a refuzat emiterea ordinului de protecție provizoriu …”

  Adică chiar ”victima” a refuzat ”serviciile” (poliției).
  Însă samavolnicia rusă (sau nazistă) nu ține seama de alegeri …
  E democrație!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei