fbpx
23.7 C
Reșița
duminică, 28 mai 23

„Voronețul Banatului”, restaurat cu bani europeni!

Biserica monument istoric „Sfântul Ierarh Nicolae” din Bocșa, numită „Voronețul Banatului” datorită picturii exterioare realizate în tehnica frescă, a fost sfințită duminică de către Episcopul Caransebeșului, PS Lucian Mic, după ce în ultimii 5 ani lăcașul de cult a trecut prin ample lucrări de consolidare.

Biserica din Bocșa a fost restaurată cu ajutorul fondurilor europene, printr-un proiect Regio-POR 2014-2020.

Pentru că în duminica sfințirii au fost cinstiți și Sfinții Constantin și Elena, ierarhul a dat bisericii ca al doilea hram sărbătoarea de ieri.

spot_img

Potrivit informațiilor oferite de către Episcopia Caransebeșului, lăcașul de cult aflat pe lista monumentelor istorice, cu o vechime de peste 270 de ani, a beneficiat de lucrări ample de reabilitare a zonelor degradate ale pereților exteriori. Tâmplăria exterioară din PVC a fost înlocuită cu tâmplărie din lemn, cu aceleași caracteristici de detaliu ca a celei originale.

Tot prin acest proiect au fost amenajate spațiile verzi, a fost introdus iluminat arhitectural exterior și a fost amenajată o rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități. A fost restaurată pictura atât la exterior, cât și la interior, s-a lucrat în altar, pardoseala s-a schimbat și sfânta masă a fost refăcută.

Biserica cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae” din Bocșa a fost zidită în stil baroc în anul 1750, din piatră şi cărămidă. A fost zugrăvită în 1810, iconostasul a fost pictat în 1918. Lăcaşul de cult a fost din nou pictat de Alexandru Popp din Timişoara şi dotat cu mobilier nou, iar la 18 decembrie 1938, chiriarhul Dr. Vasile Lăzărescu a târnosit biserica. În perioada 1973-1975 pictura în frescă interior-exterior a fost realizată de Eremia Profeta din Bucureşti. Iconostasul, de o frumuseţe artistică deosebită are icoanele pictate în ulei pe pânză şi aplicate pe lemn. În exterior se remarcă pictura „Acatistul Sfântului Ierarh Nicolae”, iar deasupra intrării din partea vestică este mozaicul reprezentând icoana hramului, mai precizează reprezentanții Episcopiei Caransebeșului.

Investiția s-a ridicat la peste 4,8 milioane de lei, dintre care 4,7 milioane sunt fonduri europene nerambursabile.

sursa: Episcopia Caransebeșului

foto:Basilica.ro

Lorena POENARU

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei