Zeci de incendii de vegetație în Caraș-Severin! Sute de hectare au fost afectate de flăcări!

modelmic

Săptămână incendiară pentru pompierii militari cărășeni, care au acționat la foc continuu, la peste 47 de intervenții, de la incendii de pădure, vegetație uscată și locuințe, la intervenții de asanare muniție și misiuni de protecție civilă (decontaminare autospeciale de transport persoane suspecte de COVID-19). Au fost angrenați în acțiuni de intervenție pompieri militari din toate subunitățile inspectoratului, Detașamentele de Pompieri Reșița și Caransebeș, Secțiile de Pompieri Oravița și Moldova Nouă , cât și ai Gărzii de Intervenție Bozovici și ai Punctului de Lucru Băile Herculane, în unele intervenții având sprijinul personalului din cadrul SVSU, Ocoalelor Silvice, dar și al populației.

De departe, numărul cel mai mare de intervenții, a fost în cazul arderilor necontrolate, de vegetație uscată, care a pus la încercare, atât personalul operativ cât și  tehnica din dotare, explică slt. Adrian Manofu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Semenic al județului Caraș-Severin:

„Din cele peste 47 de intervenții, 39 au fost executate de pompierii militari pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată, în urma arderilor necontrolate, din municipiul Reșița (cartier Moniom, cartier Câlnic, cartier Doman, Dealul Ciorii) și din zonele limitrofe, zona afectată însumând o suprafață de aprox. 85 ha, în municipiul Caransebeș (Centura Caransebeșului), zona afectată fiind de aprox. 3 ha, în orașul Bozovici, zona afectată fiind de aprox. 1 ha, precum și în zonele Băuțar-Cornișoru – aprox. 100 ha, în zonele localităților Lupac – 48 ha, Plugova -Valea Bolvașniței – 5 ha, Sischevița – 8 ha pădure și litieră, Brebu – aprox. 10 ha vegetație uscată, Lăpușnicel – aprox. 3 ha de vegetație uscată, Padina Matei – aprox. 2,5 ha vegetație uscată și miriște, Liborajdea – aprox. 4 ha de litieră și vegetație uscată, zona Coman – aprox. 9 ha de litieră, Pârvova – aprox. 25 ha, Ciclova Română – aprox. 30 ha, Liubcova – aprox. 5 ha, Rusca Teregova, Ezeriș și Zervești – aprox. câte 2 ha fiecare, Pojejena – aprox. 2 ha vegetație uscată și miriște, regenerare naturală și vegetație uscată, Poiana Mărului – aprox. 4 ha vegetație uscată, Anina, Constantin Daicoviciu – aprox. 3 ha, Ticvaniu Mare – aprox. 500 mp”.

Incendiul de vegatație de la Băuțar, izbucnit săptămâna trecută, continuă să facă ravagii. În zonă s-a intervenit cu elicopterul, fiind executate deja peste 14 aruncări cu apă, misiunea pompierilor fiind îngreunată de vântul puternic. Conform prefectului Cristian Gâfu în acest caz va fi derulată o anchetă, având în vedere că focul ar fi izbucnit încă de marțea trecută, autoritățile fiind informate însă de abia sâmbătă.

8eb096d7-c798-4a52-aca5-5d13ae66f25e

c75b9e63-6ca6-48cb-a786-2bf915d4baac

Pompierii militari cărășeni, au intervenit săptămâna trecută și la stingerea a 4 incendii la locuințele și gospodăriile oamenilor, în municipiile Reșița și Caransebeș, în orașul Oravița și localitatea Zăvoi, reușind să salveze bunuri în valoare de aproximativ 466.000 lei. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.

Alte 2 intervenții au fost executate de echipa de pirotehniști din cadrul Detașamentului de Pompieri Reșița, care a intervenit la asanarea a două proiectile de muniție neexplodată, în municipiul Reșița.

În urma numărului mare de incendii de vegetație care au avut loc, a arderilor necontrolate care pot produce pagube și distrugeri, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Semenic al județului Caraș-Severin face apel la cetățeni să respecte măsurile specifice de prevenire a incendiilor:

  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
  • Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi. â
  • Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
  • Arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii.
  • Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

66395637-d331-4940-9bbc-4e3e473e504a44c6cf06-f9c4-4c0d-bf45-4b0ee46eb6c7

 

Karina TINCUL

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei