Zelenski, Kremlinul sau mutația semnelor

modelmic

Așa cum era de așteptat, actorul Volodimir Zelenski a obținut 73% în turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Ucraina, spulberându-l pe actualul președinte Petro Poroșenko.

Nu sunt puțini analiștii care susțin că Ucraina, prin acest vot, s-a aruncat în necunoscut. Multe voci afirmă despre actorul de comedie Zelenski, „comediantul” că a fost propulsat în această funcție de cercuri oligarhice apropiate Kremlinului, votul din Ucraina, o țară de peste 45 milioane de locuitori, fiind de fapt o uriașă manipulare. O uriașă manipulare a presei vizuale și a facebook-ului. În spijinul acestei afirmații stă și campania electorală a lui Zelenski, care a evitat mitingurile, întâlnirile cu cetățenii, dezbaterile despre programul său electoral, având o singură întâlnire în turul al doilea cu Poroșenko, pe cel mai mare stadion din Kiev.

Aceasta cu două zile înainte de vot, când zarurile erau deja aruncate. Succesul lui Zelenski se încearcă a fi explicat și prin lupta sa declarată împotriva corupției și, în general, împotriva sistemului politic ucrainian existent.

Iată că un asemenea discurs politic triumfă pur și simplu într-o țară care dorește să intre în Uniunea Europeană, ceea ce probabil că nu se va întâmpla partidelor declarate anti-sistem din Europa. Alegerile pentru Parlamentul european vor avea probabil ca și câștigători, e adevărat cu un scor mai mic, grupările deja consacrate, popularii, socialiștii și liberal-democrații.

În niciun caz suveraniștii sau grupările anti-sistem europene nu vor obține scorul lui Zelenski. Și sigur, această diferență la vot între Ucraina și țările din Uniunea Europeană va fi explicată prin faptul că Rusia a intervenit pentru Zelenski. Cu atât mai mult cu cât Poroșenko s-a bucurat în campania electorală de susținerea pe față a Parisului și a Berlinului.

Evident, posibilitatea amestecului Rusiei există tocmai din dorința de a crea instabilitate în Ucraina cu care Rusia își dispută Crimeea și Donbasul. Cred însă că politicienii tradiționali ar trebui să fie îngrijorați de fenomenul Zelenski, în primul rând din cauza votului popular masiv al ucrainienilor, europeni și ei de altfel, chiar dacă nu încă „cu acte în regulă”.

De fapt, ucrainienii nu au votat nici pentru Rusia, nici pentru Europa. Au votat împotriva candidatului clasic, așezat, aparent responsabil și care spune multe platitudini. Ei nu au fost interesați nici de mitinguri, nici de dezbateri, nici de disputele politicianiste aride pe care le-au tot văzut în campaniile electorale și nu numai. I-a interesat și au votat imaginea unui politician neconvențional, care nu a vorbit foarte mult, care nu a explicat mai nimic, dar care era prezent în casele lor, cotidian, fie la televizor, fie pe facebook.

O imagine mult mai ușor și mai comod de consumat, decât la fel de fel de întâlniri mai mici sau mai mari unde, plictisiți, votanții ar fi fost duși să asculte discursuri agresive fără niciun fel de sens și noimă.

Fără a face neapărat o comparație cu Volodimir Zelenski, exemple de acest gen găsim deja și în Uniunea Europeană, oameni politici și grupări care doresc un alt tip de stat, un alt tip de exercitare a puterii și a relației cu cetățeanul, dar care nu vor obține evident scorul lui Zelenski. Cel puțin, nu încă.

Putem spune că mutația semnelor, adică schimbarea sistemului de valori, este deja evidentă în modalitatea de a face politică, atât în Europa, cât și pe întreg mapamondul.

După acest vot din Ucraina și peste încrâncenarea din politica noastră care ne consumă energiile zilnic, o morală elementară se regăsește în spusele unui alt mare comediant, român de această dată: „cum vreți voi să interziceți acestui popor să râdă?”. Și să spere!

Acest articol este o opinie.

Cezar DRAGOMAN

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei