Zi de comemorare la Măureni! „Pentru mine Corina nu a murit! O lasă Dumnezeu să vină la Sfânta Liturghie!”

maur

Tinerii de la ATOR Banatul de Munte au propus ca începând de astăzi ziua de 8 aprilie să fie declarată Zi de Comemorare a Respectării Demnității Umane a Victimelor Pandemiei de Covid, fiind și ziua în care asistenta și preoteasa din Măureni, Corina Radics, a plecat la cele veșnice într-un mod extrem de tragic, fiind la rândul ei o victimă a pandemiei.

În acest context, astăzi la Măureni a fost săvârșită Sfânta Liturghie și Parastasul pentru cea care a fost sprijinul familiei și un suflet implicat în comunitatea locală în care a slujit atât ca preoteasă, cât și ca asistent medical, mai bine de 30 de ani, „tanti Corina”, așa cum o numește primarul comunei, Brian Filimon.

Despre edilul din Măureni se știe mai mult sau mai puțin că a fost cel care a dus pe umeri calvarul acelor zile de nesiguranță și de panică generalizată, în încercarea de a ajuta familia să o poată înmormânta pe Corina Radics demn și creștinește.

IMG_0605

„Mă trec sentimente de grea încercare și de frustrare pot spune! Am cerut în acele momente să se regleze lucrurile și să nu mai vedem oameni care trec prin astfel de clipe, aceste minusuri și aceste lipsuri! Spre dezamăgirea mea, după un an lucrurile nu s-au reglat! Am foarte multe semne de întrebare și multe frustrări legate de tot ce s-a întâmplat în această perioadă de pandemie! S-a spus că nu cred în acest virus, cred în acest virus, dar doar în virus cred. Constat după un an de zile că am fost obligați, în prima fază, să acceptăm că tanti Corina a fost infectată cu acest virus și că a ieșit pozitivă, peste noapte, am demonstrat după câteva zile, la cel mai mare institut al țării, că de fapt tanti Corina, așa cum știam cu toții, nu era pozitivă deoarece nu a fost în contact cu vreun pozitiv, doar că a încercat să fie precaută.

IMG_0641

 

Am fost într-un fel forțați de acele momente să o îngropăm fără să o putem plânge într-un Parastas și o înmormântare cum a fost lăsată de Dumnezeu la noi la ortodocși și ajungem după un an să constatăm că acest virus a suferit o grămadă de transformări pe care le-au vrut instituțiile statului și sistemul, s-a ajuns în aceste momente să se spună că de fapt acel om care a trecut în lumea cealaltă nu mai poate afecta și că de fapt se pot face înmormântări normale!”, a declarat primarul comunei Măureni, Brian Filimon.

Despre implicarea edilul comunei din acele zile premergătoare înmormântării preotesei a vorbit și soțul acesteia, părintele Aurel Radics care a afirmat că primarul Brian Filimon s-a zbătut cum nimeni nu a mai făcut-o pentru el, în afară de familia și părinților săi. Discursul despre cea care i-a fost soție, sprijin și mângâiere a fost unul cum rar mi-a fost dat să aud.

6cabeb3e-a9ba-47ec-9ab4-ecdee15a6761

„Pentru mine astăzi este o zi cumplită pentru că eu retrăiesc periodic ceea ce s-a întâmplat. Preoteasa Corina era la lucru și mă pregăteam să o aștept să mâncăm împreună. Apoi eu am venit la biserică și când m-am întors  am găsit-o rănită. Nu mi-a trecut nicio clipă prin cap că atunci când a plecat salvarea de aici din curte nu o să o mai văd, pentru că la spital nu m-au lăsat să o văd decât de departe.

Pentru mine, ziua de atunci, comemorată astăzi, va rămâne veșnic vie, pentru mine nu a trecut un an de când a plecat Corina, ci ieri s-a dus. Când vin de la biserică sau din sat aștept să o văd cum mă aștepta în poartă. Eu nu sunt băutor de cafea, dar în fiecare dimineață, atunci când se poate, la ora 8 și ceva, îmi fac o cafea și beau pentru că așa făceam în fiecare dimineață cu Corina.

IMG_0434

Dacă Dumnezeu m-a pus să duc crucea asta, trebuie să o duc și n-am să o lepăd deloc, o să o duc până la ultima clipă din viața mea. Pentru mine Corina nu a murit, pentru că am credința că vine de fiecare dată la Sfânta Liturghie, că așa învață Sfânta noastră Biserică. Acasă, când sunt singur, încă mai vorbesc cu ea! Încă mai sunt lucruri pe care nu le-am atins, lucruri puse de mâna ei în dulap, și de-ale mele și de-ale ei. Pentru mine Corina este cu mine, dusă, chemată de Bunul Dumnezeu într-un loc unde mă voi strădui să ajung și eu, pentru că acolo mă așteaptă, cu credința mea și a ei că, dacă reușesc și eu să ajung acolo, nu ne va mai despărți nimeni niciodată.

Îmi aduc aminte cum atunci când lucrurile nu ieșeau bine și mă duceam acasă supărat, ea mă lua în brațe să mă liniștească. Acum nu pot decât să-i mulțumesc Bunului Dumnezeu că mi-a trimis-o în viață! Pot să spun că a fost o femeie cum puține sunt pe fața pământului. Îi mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat-o și poate că nu am meritat-o, dar știu că acum când nu mai este am să păstrez în viața mea ce am jurat atunci când părintele din parohia mea ne-a pus cununa pe cap, jurământul acela de a rămâne împreună cu ea până la moarte! Nu a plecat, ea este cu mine, o lasă Dumnezeu să vină la Sfânta Liturghie!”, a spus, printre lacrimi, părintele Aurel Radics.

1

 

Tinerii de la ATOR Banatul de Munte cred că printre zecile de mii de victime ale pandemiei există cu siguranță multe alte persoane care se aseamănă cazului Corinei Radics și își doresc ca memoria lor să nu fie uitată.

Cu siguranță, fiecare dintre noi cunoaștem oameni victime ale acestei pandemii, care din păcate au trebuit să fie duși la groapă, cu participarea extrem de limitată a membrilor familiei, de foarte multe ori fără oficierea serviciilor religioase din partea cultelor de care aceștia aparțineau. Vrem să onorăm memoria persoanelor defuncte prin săvârșirea de slujbe de pomenire sau prin săvârșirea de servicii religioase in memoriam și totodată să ne arătăm solidaritatea și compasiunea față de membrii familiilor care au trebuit să-și conducă pe cei dragi pe ultimul drum în acest fel”, a precizat vicepreședintele ATOR Banatul de Munte, George Lăpădat.

IMG_0613 - Copie

Alături de familie, de prieteni și membrii din comunitate la Sfânta Liturghie și Parastasul săvârșite  astăzi în Biserica din Măureni s-a aflat primarul Brian Filimon, preotul Mihai Ciucur, prieten al familiei, dar și delegat al Episcopiei Caransebeșului, o parte a tinerilor din ATOR Banatul de Munte. Duminică, 11 aprilie, ziua în care a fost înmormântată preoteasa, va fi oficiat în Biserica din Măureni un alt Parastas la care va fi prezentă întreaga comunitate și familia extinsă.

 

Lorena POENARU

Distribuie pe:

Stiri similare

3 Comentarii

  1. zero

    “ajungem după un an să constatăm că acest virus a suferit o grămadă de transformări pe care le-au vrut instituțiile statului”, a declarat primarul comunei Măureni, Brian Filimon.

    Mai precis, pe care le-au vrut “cozile de topor” parvenite în instituţiile statului.
    Unele … cu tupeu şi elicopter.

    Raspunde

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei