Zilele Culturii și Spiritualității, moment de bucurie la Răcășdia

modelmic

Ca în fiecare an, Primăria și Consiliul Local Răcășdia, împreună cu Asociația Culturală „Voința”, Școala Gimnazială „Gheorghe Guga” și Biserica Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” Răcășdia adună scriitori din tot Banatul într-o minunată sărbătoare a cărții, generând bucurie și armonie între arte.

Debutând în ziua de 15 august 2019, zi cu mare însemnătate în calendarul ortodox, credincioșii sărbătorind Adormirea Maicii Domnului, Zilele culturii răcășdene s-au deschis la Biserica Ortodoxă din localitate, biserică cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, o biserică frumoasă, ca o catedrală, slujită cu pricepere de pr. Gheorghe Tibuleac, prin închinare și rugăciune, moment de mare impact emoțional.

Apoi, la Școala Gimnazială „Gheorghe Guga” din Răcășdia a avut loc Simpozionul „Dascălii de altădată ai satului”, eveniment moderat de dl. Iosif Nica. Au fost prezentate comunicări de către scriitori precum Simion Dănilă, Ion Marin Almăjan, Parnea Aniela, Felicia Mioc, Ioan Medoia și Ioan Kaleve.

Cu acest prilej al sărbătorii culturale răcășdene au fost prezentate și volumele: „Calendare de fum” (Timișoara: Eubeea, 2019) de Costel Simedrea, „Cărășeni de neuitat” vol 39 (Timișoara: Eurostampa, 2019) de Constantin Falcă și un volum de poezie religioasă „Dacă El trece” (Timișoara: Eurostampa, 2019) semnat Adriana Boia, toate cele trei volume fiind apărute sub egida și cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Răcășdia, prin grija primarului Ilie Mirco Lechici.

Despre cărți și autori au vorbit scriitori și oameni de cultură precum Nicolae Sârbu, Ilie Chelariu, Ion Medoia, Gabriela Șerban, Iulian Barbu, Lorin Cimponeru, Petru Bungărzan și Nicolae Preda.

Evenimentul dedicat cărții și autorilor de cărți s-a încheiat prin lectură publică, recital de poezie, dar și prin prezentarea unor publicații seriale precum „Jurnal de Răcășdia” și „Paralela 45”.

În cuvântul de deschidere, pr. Gheorghe Tibuleac preciza că: „sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului este o zi deosebită și pentru comunitatea din Răcășdia, deoarece biserica din localitate își sărbătorește hramul și este o zi în care  fiii satului se reîntorc la casele părintești, iar comunitatea prinde viață prin manifestările spirituale, culturale, artistice și sportive ce se desfășoară pe parcursul celor două zile de prăznuire”.

Iată că același lucru s-a întâmplat și în cazul poetului Costel Simedrea și al dr. Constantin Falcă. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului i-a adus înapoi, acasă, la Răcășdia, alături de dragi prieteni și colaboratori pentru a sărbători cea mai frumoasă și de folos zăbavă, cititul cărților, precum și pe făcătorii acestora.

Felicitări, tuturor și la multe sărbători ale cărții!

DSCN1962 DSCN1990 DSCN2023

Gabriela ȘERBAN

 

Distribuie pe:

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei