Ziua Europei

 modelmic

La Sibiu Summitul european, la Moscova parada de Ziua Victoriei, la Londra Brexit.

Sărbătorim  „Ziua Europei”, pentru că pe 9 mai 1950 declarația diplomatului francez Robert Schuman genera constituirea Uniunii Europene; o dată nu întâmplător aleasă, 9 mai 1945 fiind ziua victoriei împotriva nazismului, ziua în care în Europa se încheia al doilea război mondial.

În România, este o zi cu atât mai importantă, cu cât 27 de lideri europeni se întâlnesc la Sibiu pentru a vorbi despre viitorul UE. Summitul este informal, nu se va hotărî nimic important, dar rezoluția summitului va reafirma dorința a 27 de țări europene de a continua să fie împreună în Uniunea Europeană. De altfel, singura soluție posibilă.

Din cauză că întâlnirea la nivel înalt are loc în plină campanie pentru Parlamentul european, nu se vor lua hotărâri ce vizează subiecte divergente, cum ar fi migrația, schimările climatice, protecția mediului sau suveranitatea țărilor membre. Pentru noi, românii, trebuie însă să fie o mândrie că, iată, țara noastră găzduiește pentru prima dată un asemenea eveniment politic major al Europei unite.

Declarația Schuman, de fapt a reprezentat construcția unei patrii comune europene care se bucură de pace și reconciliere inclusiv cu Germania, principalul agresor din al doilea război mondial. 9 mai 2019 însă găsește doi dintre foștii aliați învingători, Rusia și Marea Britanie, în afara spațiului politic și economic al Uniunii Europene.

Rusia, pentru că niciodată nu și-a dorit acest statut, Marea Britanie, din nefericire, pentru că a renunțat la el. Nu sunt capricii ale istoriei, ci realități determinate de construcții și motivații politice, economice și geostrategice. În acest context europenii vor mai avea de gestionat și alte provocări: un nou acord comercial cu principalul lor aliat politic și militar, Statele Unite ale Americii și puterea economică a Chinei.

Viitorul parlament european, implicit viitoarea Comisie europeană vor avea de rezolvat o agendă bogată marcată de evoluțiile politice, economice și militare din întreaga lume, dar și din interiorul uniunii, unde punctele de vedere ale statelor membre pe diverse probleme nu concordă întotdeauna. O agendă complicată ce va trebui abordată cât mai repede, pentru viitorul comun al uniunii.

Fără nostalgie, sperăm că viitorii lideri europeni vor încerca să readucă Marea Britanie în interiorul uniunii, pentru faptul, să nu uităm, că 9 mai 1945 a fost posibil și pentru că Marea Britanie a stat la un moment dat singură în fața unei întregi Europe nazificate. Iar termenul de Statele Unite ale Europei a fost pentru prima dată lansat în 1946 de Winston Churchill, învingătorul de la 9 mai 1945.

Poate cel mai important însă este să nu uităm că noi, românii celebrăm Ziua Independenței țării, sărbătoare dragă a tuturor românilor.

 

Acest articol este o opinie

 

Cezar DRAGOMAN

Stiri similare

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Reper24 nu îşi asumă răspunderea pentru comentarii, deoarece nu-i aparţin şi îşi rezervă dreptul de a interzice sau de a şterge comentariile care conţin: insulte, instigări la ură, la violenţă sau la acte ilegale, exprimări obscene/vulgare
Citiţi şi Politica Redacţiei