Primăria Băile Herculane, Cenaclul Domogled, împreună cu Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România (ALZIAR), cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Caraș – Severin și al Episcopiei Caransebeșului au organizat în perioada 22 – 23 iunie 2023 în Salonul restaurantului Casino din Băile Herculane, cea de-a VI-a ediție a Simpozionului Internațional „Herculane – arcade în timp“.
Dedicat evocării evenimentelor importante care au avut loc de-a lungul istoriei bimilenare a stațiunii de pe Valea Cernei, simpozionul s-a constituit și de această dată într-o amplă manifestare anuală complexă în cadrul căreia s-au desfășurat mai multe activități structurate pe secțiuni.
Ediția din acest an a simpozionului s-a desfășurat sub semnul aniversării rotunde a celor 1870 de ani de atestare epigrafică a stațiunii Băile Herculane și pentru că o manifestare culturală de o asemenea complexitate avea nevoie de un „om orchestră“ întru buna ei desfășurare, acesta a fost și de de această dată muzeograful Dorin Bălteanu, inițiatorul simpozionului „Herculane – arcade în timp“, începând cu anul 2017.
Ce a însemnat, într-un mod sintetizat, întregul act de cultură de la Herculane? În umila mea opinie, aș aprecia acest simpozion ca fiind o lecție de istorie și cultură imperios necesară celor ce doresc să afle amănunte legate de identitatea Băilor Herculane, de conexiunea cu această stațiune a celor ce i-au marcat existența, printr-o ofertă generoasă de secvențe artistice, omagii și aniversări istorice, dar și de comunicări științifice ale unor specialiști în domeniu.
Trebuie remarcat faptul că secțiunea de comunicări științifice a simpozionului, intitulată CULTURĂ ȘI ISTORIE LA BĂILE HERCULANE, a evocat evenimentele omagiate din istoria stațiunii Băile Herculane, prin prelegeri științifice grupate pe tematici.
– HERCULANE 1870 (153 d. Hr. – 2023)
– 90 DE ANI DE LA VIZITA REGELUI CAROL AL II – lea LA BĂILE HERCULANE (1933)
– HERCULANE PE ARIPI DE VALS – 120 de ani de la nașterea celebrului vals al lui Pazeller!
Un moment special, desfășurat sub titulatura ”HERCULANE PE ARIPI DE VALS” a fost dedicat împlinirii a 120 de ani de la lansarea la Băile Herculane a valsului ”Souvenir de Herkulesbad” creație a compozitorului și dirijorului vienez Jakob Pazeller. Valsul ”Souvenir de Herkulesbad” a fost interpretat de formația camerală ”CVARTET NUEVO”.
O scurtă expunere i-a aparținut și omului de afaceri Bogdan Verbinschi, proprietar al mai multor imobile din stațiune, cel care a încurajat asistența să creadă și să lupte pentru renașterea perlei balneare de altădat.
Moderator al acestui moment în care s-a vorbit despre „valsul Herculanelor“ a fost Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin, cel care a dialogat despre viața și activitatea lui Jakob Pazeller chiar cu compozitorul și dirijorul orchestrei „Jakob Pazeller Orchestra”, Friedrich Pazeller din Baden Baden, Germania, nimeni altul decât nepotul lui Jakob Pazeller.
Momentul liric a concentrat poezia „La Herculane“, poemul fiind recitat cu patos chiar de autoarea acestuia, Sylvia Hârceagă, conducătoarea Cenaclului ”Seniorii”, Timișoara, o altă invitată specială a evenimentului, care și-a lansat cu aceeași ocazie și volumul de poeme „Prin veșnicia unei clipe“.
Trebuie menționate și comunicările științifice ale invitaților Dacian Rancu – Manager Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, ca de altfel și Regele Carol al II-lea pe Valea Almăjului – prof. Gheorghe Rancu, Șopotu Vechi, 90 DE ANI DE LA VIZITA REGELUI CAROL AL II – LEA LA BĂILE HERCULANE (1933) – Vizite regale la Băile Herculane, în expunerea oferită de Dorin Bălteanu, muzeograf sau „Comunitatea de avere și dezvoltarea turismului în stațiunea Băile Herculane în perioada interbelică“, prezentată de dr. Ovidiu Roșu – șef Serviciu Arhive Naționale Caraș-Severin, expoziția de documente „Herculane, 1870 ani de atestare epigrafică (153 d. Hr. – 2023)” prezentată de Lavinia Diana Micu – consilier superior în cadrul aceluiași Serviciu județean ANCS, ca de altfel și expoziția de artă plastică ”Herculane, lumini și culori din Centrul Istoric”, a pictorilor timișoreni Eleonora Hoduț și Gabriel Hoduț, moment moderat de dr. ist. Dana Bălănescu.
Semnalăm și faptul că la Băile Herculane, Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România (ALZIAR) a fost reprezentată de președintele acestui for, primarul orașului istoric Alba-Iulia, Gabriel Codru Pleșa.
Momente inedite cu „mondialul“ compozitor reșițean Sabin Păutza la simpozionul de la Băile Herculane!
Un alt moment apreciat la scenă deschisă de invitații Simpozionului Arcade în Timp – Herculane 1870, l-a reprezentat recitalul formației camerale CVARTET NUEVO, în componența Laura Ristić Roman – vioară, Marko Ristić – acordeon, Cristian Roșoagă – pian și Eduard Gentile Ailenei – contrabas, moment prezentat de dr. ist. Dana Antoaneta Bălănescu. De altfel, Cvartetul Nuevo a interpretat și trei creații inedite, bossa nove ale compozitorului de talie mondială, Sabin Păutza, din perioada în care marele muzician reșițean se afla la pupitrul Filamornicii din New Jersey.
Partiturile au fost completate chiar de „autocritica“ plină de verb și culoare, așa cum ne-a obișnuit, a compozitorului Păutza, prezent la evenimentul de la Herculane, celebrul dirijor numindu-i „copiii mei“, pe cei patru artiști care s-au încumetat să-i interpreteze creațiile.
Activitățile simpozionului au continuat a doua zi cu o plimbare prin Centrul Imperial Istoric, Parcul Central, Podul de piatră și Piața Hercules.
Au urmat câteva prezentări într-o diversitate de teme, precum: „Primirea stațiunii Băile Herculane în Asociația Orașelor Termale și Istorice din Europa“, realizată de Dan Buru, de la Primăria Băile Herculane.
– Poezie, iubire și reverie: Mihai Sadoveanu la Băile Herculane – ing. Adriana Telescu, Reșița, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România,
– Turism cultural în zona Vrancei – Valentin Muscă, Manager Muzeul Vrancei, Focșani
A urmat o festivitate prin care organizatorii au înmânat participanților diplomele de recunoaștere a calității de membru în cadrul Rutei cultural turistice „Herculane pe aripi de vals”.
De asemenea, în cadrul aceluiași simpozion, prof. Despina Bălteanu a prezentat colecția etnografică „Tradiție în expoziție, Casa de la Podu’ Roșu“ și „Herculane – interbelic” , expoziție de fotografii de epocă din colecția Iacob Sîrbu, prezentată de Iacob Sîrbu, colecționar din Băile Herculane.
Un alt eveniment s-a desfășurat în Pavilionul muzical din Parcul Central, acolo unde au poposit sute de fanfare din țară și străinătate de-a lungul secolelor și de unde n-ar trebui să grăiască orice „fanfaroană“, legendarul „place“ unde formația ”CVARTET NUEVO” a susținut un recital în fața participanților la simpozion, a turiștilor și a localnicilor.
Un eveniment reușit, un simpozion care și-a atins scopul, acela de a se dedica întru totul istoriei acestui simbol al stațiunilor balneare europene, Băile Herculane, pentru care organizatorii, Primăria Băile Herculane – primarul Cristian Miclău, Cenaclul Domogled, împreună cu Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România (ALZIAR) merită cu adevărat felicitări!
Sergiu TABAN