fbpx
17 C
Reșița
vineri, 01 decembrie 23

200 de participanți, din 6 comune! Începe festivalul cu tradiție din Valea Almăjului!

Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Primăria și Consiliul Local Eftimie Murgu și Societatea Culturală „Țara Almăjului“ din Timișoara organizează în perioada 8-9 octombrie 2022 în localitatea Eftimie Murgu „Festivalul Cultural-Artistic al Văii Almăjului“, care a ajuns la ediţia a XXV-a.

Despre acest festival nu putea să vorbească cu drag și implicare decât o almăjancă, Angelica Herac, referent de specialitate în cadrul CJCPCT Caraș-Severin: „Festivalul Cultural-Artistic al Văii Almăjului este un eveniment care deja a devenit o tradiție. Domnul primar Mihai Otiman al comunei Eftimie Murgu a fost deschis la această idee și ne sprijină cu tot ce va fi nevoie, astfel că într-o localitate încărcată de istorie și tradiție poposim în aceste două zile.

Astăzi, sămbătă, 8 octombrie, are loc „Simpozionul despre Almăj, almăjeni și faptele lor”. Vor fi lansări de carte și prezentări de publicații apărute în perioada 2020-2022. Pot să vă spun că am invitat la simpozion personalități născute în Valea Almăjului, plecate prin lume, dar și cei de acasă sunt invitați. Sunt profesori, medici, oameni care au ajuns în anumite locuri și funcții, dar pe care i-am chemat pentru aplecarea lor înspre cultura tradițională. Ei, din acele locuri, nu fac decât să ne aducă cinste pentru că peste tot povestesc și se mândresc cu faptul că sunt din Valea Almăjului.

În a doua zi, 9 octombrie, va fi găzduită la Căminul Cultural Rudăria partea artistică a manifestării, unde în jur de 200 de participanți vor evolua, după binecunoscuta paradă a portului popular. Vor veni colective artistice din Valea Almăjului, din cele 6 comune participante: Bozovici, Dalboșeț, Bănia, Lăpușnicu Mare, Șopotu Nou, Rudăria”, a precizat Angelica Herac, referent de specialitate în cadrul CJCPCT și coordonatorul evenimentului.

Programul Festivalului:

Sâmbătă, 8 octombrie 2022, ora 10:00 ‒ 12:00:

  • Sosirea participanţilor (oameni de cultură din Valea Almăjului, județ și țară) la Școala Gimnazială „Dr. Ion Sârbu“ Eftimie Murgu
  • Cuvinte de salut rostite de către autoritățile locale și județene
  • SIMPOZION „Despre Almăj, almăjeni şi faptele lor“- In Memoriam prof. univ.dr.em. Alimpie Ignea și gen. Tiberiu Lopătiță;
  • lansări, publicaţii apărute în 2020- 2022 (reviste şi volume care prezintă aspecte legate de Valea Almăjului)

Duminică, 9 octombrie 2022, ora 10:00

  • Sosirea colectivelor artistice la Căminul Cultural din Eftimie Murgu

Ora 11:30

  • Parada formaţiilor participante pe traseul: Centrul comunei/Monumentul Eroilor ‒ Biserica Eftimie Murgu

Ora 12:00

  • DESCHIDEREA FESTIVALULUI
  • Cuvinte de salut rostite de către autoritățile locale și județene

Ora 12:15

  • Spectacol prezentat de formaţiile artistice participante (evoluția scenică ‒ 15-20 minute maxim!)

Lorena POENARU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei