fbpx
16.8 C
Reșița
marți, 27 februarie 24

Încărcătorul unic pentru dispozitivele electronice, obligatoriu în Uniunea Europeană

Încărcătorul unic pentru dispozitivele electronice va deveni obligatoriu în Uniune Europeană începând din anul 2024. Parlamentul European a aprobat săptămâna aceasta directiva prin care se instituie obligația unui port de încărcare comun pentru o gamă largă de dispozitive electronice vândute în UE.

Directiva va impune obligativitatea unui port de încărcare USB-C pentru o gamă largă de dispozitive electronice, indiferent de producător. Drept urmare, toate dispozitivele vor putea fi reîncărcate cu același încărcător. Noile norme se vor aplica unei game largi de dispozitive electronice, cum ar fi: telefoane mobile, tablete,  aparate foto digitale, console de jocuri video, căști, difuzoare portabile, mouse-uri, sisteme portabile de navigație. Noile norme se vor aplica, de asemenea, tuturor laptopurilor după 40 de luni de la intrarea în vigoare a directivei.

Potrivit Comisiei Europene, noile obligații vor permite reutilizarea unui număr mai mare de încărcătoare și vor ajuta consumatorii să economisească până la 250 de milioane de euro pe an prin faptul că nu vor mai cumpăra încărcătoare inutile. Încărcătoarele aruncate sau nefolosite reprezintă aproximativ 11.000 de tone de deșeuri electronice pe an.

Textul va intra în vigoare la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial al UE, iar statele membre vor avea la dispoziție 12 luni pentru a transpune regulamentul în legislația națională. Dispozițiile sale vor începe să se aplice după 24 de luni pentru încărcătoarele de calculatoare și după 40 de luni pentru laptopuri. Noile norme nu se vor aplica produselor introduse pe piață înainte de data aplicării.

 

Karina TINCUL

2 COMENTARII

  1. Încărcător unic ,ce mai urmează?Nevastă unică, bărbat unic, cățel unic,totul devine unipolar…Capsomanii ăștia de la Bruxelles au buba la cap.Ne obligă să propovăduim LGBT, Părinte 1 ,Părinte 2,să învățăm copiii că a fi poponar este mai normal decât relația femeie-bărbat care nu este văzută cu ochi buni și alte shituri de genul ăsta. UE deja este o mizerie plină la vârf de oameni bolnavi cu capul ceva de genul celor care mai zbiară în gura mare Slava Ucraina!Mare e grădina Domnului că mulți proști au sărit pârleazul!Vai de noi, rău am ajuns să fim conduși de toți idioții ăștia dar mai grav este că au și slugi care propagă aceste aiureli.

  2. ”Dispozițiile sale vor începe să se aplice după 24 de luni pentru încărcătoarele de calculatoare și după 40 de luni pentru laptopuri.”

    Normal când pentru acești politicieni calculatoarele (și tramvaiele?) funcționează pe baterii, ca laptopuri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei