fbpx
18.5 C
Reșița
duminică, 19 mai 24

2023 s-a dovedit a fi un an catastrofal

De la cutremure, incendii de vegetație și secete necruțătoare la inundații copleșitoare, alunecări de teren periculoase și cicloane formidabile, anul 2023 s-a dovedit a fi un an catastrofal, depășind reperele statistice stabilite de anii precedenți.

Frecvența din ce în ce mai mare și pagubele produse de aceste dezastre indică, pe de o parte, consecințele încălzirii climatice și, pe de altă parte, realitatea unei populații global în creștere, în special în regiunile predispuse la pericole specifice – cum ar fi zonele de coastă și zonele joase.

În acest an, Statele Unite au îndurat o serie fără precedent de 23 de dezastre naturale distincte, provocând pagube de miliarde de dolari, printre cele mai costisitoare bilanțuri din istorie. Amintim și câteva dintre celelalte dezastrele care au marcat anul 2023:

La începutul lunii februarie, un cutremur cu magnitudinea 7,8 a lovit Siria și Turcia, urmat de o serie de replici puternice care s-au înregistrat zile întregi. Cutremurul inițial, cu o magnitudine de 7,8, se evidențiază ca fiind cel mai devastator care a lovit Turcia, țară predispusă la cutremure, în ultimele două decenii. Organizația Națiunilor Unite a estimat că seismele au ucis aproximativ 50.000 de persoane – marea lor majoritate în Turcia.

Începând cu 29 iulie, nord-estul Chinei s-a confruntat cu ploi fără precedent și inundații în cel puțin 16 orașe și provincii, din cauza taifunului Doksuri – al cincilea taifun care a lovit Pacificul în 2023. Acest potop a adus la Beijing cele mai importante precipitații din ultimii 140 de ani. În mod remarcabil, precipitațiile acumulate au depășit 60% din precipitațiile unui an obișnuit într-o fereastră de doar 83 de ore.

Un incendiu de vegetație a devastat insula hawaiiană Maui la începutul lunii august, reducând la cenușă o mare parte din orașul istoric Lahaina și forțând oamenii să sară în ocean pentru a fugi de flăcări. Aproape 100 de persoane au fost ucise.

Grecia a fost, și ea, grav afectată de incendii în timpul verii (cel puțin 26 de morți), inclusiv cel mai mare înregistrat vreodată în Uniunea Europeană, în Evros (nord-est). În septembrie, inundațiile au devastat câmpia fertilă din Thessalia (centrul țării), provocând moartea a 17 persoane. Incendii violente favorizate de caniculă au devastat, de asemenea, insulele turistice Rodos și Corfu, precum și zone din bazinul mediteraneean precum Algeria și Sicilia.

O furtună masivă în Mediterana, Daniel, a adus ploi care au rupt două baraje din Libia, iar apa s-a revărsat în aval spre orașul Derna din estul țării. Cartiere întregi pline de oameni au fost aruncate în mare. Un sfert din orașul cu 100.000 de locuitori a dispărut în urma calamității. Potopul provocat de Daniel a fost atât de substanțial, încât a echivalat cu precipitații pe o perioadă de opt luni în regiunea de nord-est a Libiei.

Un cutremur de magnitudine de 6,8 a lovit Munții Atlas din Maroc la începutul lunii septembrie, provocând moartea a aproximativ 2.900 de persoane. Casele din cărămidă de lut din regiune i-au lăsat pe cei prinși sub ele cu puțin aer și au îngreunat operațiunile de salvare.

La 25 octombrie 2023, uraganul Otis a atins coasta pacifică a Mexicului, lovind la 8 km sud de Acapulco. În momentul impactului, Otis a prezentat forța formidabilă a unui uragan de categoria 5, cu vânturi susținute atingând la rafală viteza de 265 km/h. Urmările lui Otis au fost profunde, aproape 80% dintre hotelurile și o proporție uluitoare de 96% din afacerile din Acapulco fiind afectate. În special, economia din Acapulco, care se bazează în mare măsură pe turism, a suferit un regres sever din cauza distrugerilor pe scară largă provocate de uragan.

Dan AGACHE

1 COMENTARIU

  1. „2023 s-a dovedit a fi un an catastrofal”.

    Singura catastrofă este faptul că Terra este populată de specia homo sapiens. Atât. Nimic mai mult!

    Un singur exemplu și pun punct. Unde (în șase decenii de viață) ați întâlnit dvs un cutremur care să fie urmat de zeci de replici?
    Vi s-a părut a fi un fenomen natural?
    🤔
    Un an nou fericit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei