Ideea săptămânii de lucru de patru zile câştigă teren şi este deja testată în unele companii. se va obține astfel mai multă productivitate, bunăstare a angajaților… și o posibilă soluție la deficitul de forță de muncă?
Comisarul european pentru Ocuparea Forței de Muncă și Drepturi Sociale, Nicolas Schmit, sugerează implementarea acesteia în sectoarele cu „dificultăți în atragerea angajaților“, a declarat el într-un interviu acordat agenției de presă portugheză Lusa, citat de știri pe surse.
Nicolas Schmit consideră că „cea mai mare problemă din Uniunea Europeană nu este atât șomajul„, ci mai degrabă lipsa forței de muncă. „Multe industrii caută cu disperare angajați și nu-i găsesc pentru că oamenii nu vor să lucreze acolo sau nu au abilitățile potrivite”, susţine el. „Trebuie să devină mai atractive”, potrivit luxemburghezului, care subliniază că „este ceva care avansează treptat pentru că noile generații au o anumită viziune asupra echilibrului dintre muncă și viața personală”. Dar el avertizează că „nu există o poziție comună” în cadrul UE pe această temă.
Potrivit comisarului european, acest demers necesită „negocieri între partenerii sociali” și ia exemplul Germaniei, unde cel mai mare sindicat din țară, IG-Metall, pledează de câțiva ani pentru o generalizare a săptâmânii de lucru de patru zile în sectorul metalurgiei.
Rămâne întrebarea: este posibilă și mai ales viabilă o astfel de soluție pentru România?
Sursă foto: Playtech.ro
Dan AGACHE
Rămâne întrebarea: este posibilă și mai ales viabilă o astfel de soluție pentru România?
–
Da, este posibil începând cu angajații statului, acela care produce doar pagube, direct și indirect, cetățenilor. Și se mai și laudă cu asta.
Și care nu produce nimic, însă ”toacă” banii și timpul altora.
Ultimul este valoare ireversibilă, finită.
Aşa soluție a fost implementată de mult timp în Caraş-Severin.
Uitați-vă la alde mocioarcă „senatoru cu expertiză”, velea senatoru, damian deputatu, rujanu tzaganu deputat, marşaliciu deputatu, popoviciu directoru !
Astia toti la un loc nu lucreaza 5 zile pe saptamana.
Dar incaseaza bani (publici – adica din buzunarul cetatenilor) ca si cum ar lucra 24/7.