-3.4 C
Reșița
marți, 14 ianuarie 25

A murit marele artist Victor Socaciu! Cenaclul Flacăra a mai pierdut un corifeu!

 

Marele artist român și cantautor folk Victor Socaciu a murit astăzi la București. Socaciu s-a stins pe un pat de spital, la vârsta de 68 de ani. A fost, cu certitudine, unul din produsele de succes ale lui Adrian Păunescu, cel care l-a remarcat și l-a cooptat pe Victor Socaciu în Cenaclul Flacăra în 1974.

Anunțul a fost făcut pe Facebook de către fiica sa, Ana-Maria Socaciu:

O inimă mare a încetat să mai bată. Un suflet nobil s-a ridicat la cer.

Anunțăm cu nemărginită durere stingerea din viață a celui care a fost soț, tată, bunic, un artist de geniu și un simbol al dragostei de neam: Victor Socaciu.

Dumnezeu să-l primească în Împărația Sa alături de cei drepţi!“.

Și fosta soție a cântărețului, realizatoarea TV Marina Almășan, a transmis un mesaj pe Facebook:

Îi sunt alături fiului meu, Victor, într-un moment greu al vieții sale.

Pierderea părintelui înseamnă, pentru un copil, pierderea uneia din cele două aripi, pe care le primim fiecare , la venirea pe lume.

Îi vor și NE vor rămâne amintirile frumoase ale familiei noastre, îmbrăcate în cântecele sale nemuritoare, care vor continua să-i bucure pe cei ce i-au prețuit muzica.

Drum lin , spre stele, Victor Socaciu, unde îți doresc să-ți găsești pacea și liniștea.

Fiul nostru, Victor Socaciu , va continua să-ți poarte numele. Și, dacă aici, pe pământ, te-au îndepărtat de el, poate de acolo, de sus, îi vei veghea mersul prin viață, alături de mine, de aici , de pe pământ…“.

Victor Socaciu, născut pe 14 ianuarie 1953, la Braşov, avea mai multe probleme de sănătate, iar în 2009 a suferit un transplant renal, fiind acuzat la acea vreme că ar fi sărit peste rând.

Cariera artistică impresionantă a lui Victor Socaciu!

A început să cânte cu grupul Zodiac, când se afla încă în şcoală. Primul concert susţinut cu trupa a avut loc în 1970. A urmat cursuri de chitară clasică la Şcoala populară de artă, iar în 1978, a absolvit Facultatea de Electromecanică.

În 1974, a debutat în Cenaclul Flacăra, iar anul următor, la radio, cu piesa „Nălucile amintirilor”, apoi, în 1976, la televiziune, cu „Oltule”. Debutul discografic a venit în 1981 – „Roata”. Acestuia i-au urmat 12 albume şi compilaţii, dar cel mai mare succes l-a cunoscut sub oblăduirea poetului Adrian Păunescu, în cadrul Cenaclului Flacăra.

A compus muzică pentru spectacole de teatru, la Braşov şi Târgu Mureş, iar din 1991, a pus bazele concursului folk „Om Bun“. A participat în mai multe rânduri la festivalul de la Mamaia şi a susţinut turnee în URSS, China, Germania, dar şi SUA şi Anglia.

În perioada 1997 – 1999, a realizat şi produs emisiuni la TVR şi Naţional TV. A fost deputat în Parlamentul României, în legislatura 2008 – 2012, ales pe listele Alianţei Politice Partidul Social Democrat + Partidul Conservator.

Premiul de onoare pentru întreaga activitate în slujba cântecului românesc oferit de Ministerul Culturii i-a revenit în 2002. Preşedintele României Ion Iliescu i-a conferit lui Victor Socaciu, pe 10 decembrie 2004, Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler, „pentru contribuţiile deosebite în activitatea artistică şi culturală din ţara noastră, pentru promovarea civilizaţiei şi istoriei româneşti”.

La finalul lunii martie a acestui an, el a participat la festivalul „Om Bun”, a cărui a 30-a ediţie a avut loc, în mare parte, online.

De-acum, Victor Socaciu a intrat în legenda nemuritoare a folk-ului, fiind unul din cei mai mari corifei ai acestuia.

Dumnezeu să-l odihnească în pace pe acest mare artist român!

Sergiu TABAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei