„Să prețuim apele”, sub sloganul „Iubesc apa”, este o campanie publică, de informare și conștientizare a populației cu privire la consumul rațional, dar și la păstrarea curățeniei apelor, susținută de Administrația Bazinală de Apă Banat, campanie pornintă de la nivel central, prin cele 11 Administrații Bazinale de Apă și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, din cadrul Apele Române.
Campania are ca scop recunoștința pentru toate beneficiile pe care apa le aduce, iar printr-un gest particular, începând din 16 august, timp de mai multe luni, ABA Banat promovează frumusețile naturale ale apelor României, în campania „Să prețuim apele”, sub sloganul „Iubesc apa!”.
ABA Banat devine astfel ambasador al apelor și lacurilor de acumulare din arealul Banatului oferind informații interesante și povești inedite despre toate acestea.
Zilele acestea ABA Banat s-a oprit asupra unui adevărat tezaur al Banatului de Munte – Morile de la Rudăria.
„Pe teritoriul comunei Eftimie Murgu, județul Caraș-Severin, găsim cea mai mare concentrație de mori de apă din România: 24 mori de apă, toate funcționale, care sunt amplasate pe valea Rudăriei. Dintre acestea, 12 mori sunt monumente istorice. De-a lungul a 3 km, în sat și în afara satului, aceste mori valorifică potențialul hidroenergetic modest al râului Rudăria, exploatând avantajos relieful pe unde trece apa.
Morile de la Rudăria au tuneluri mici săpate în stâncă, baraje din trunchiuri de arbori, roți de apă instalate pe partea dreaptă a morii, în maniera tradițională, obișnuită – admisia se realizează pe partea dreaptă a axului hidraulic vertical al roţilor de apă, dar și pe partea stângă, netradiţională, ceea ce le-a dat numele de „mori îndărătnice”.
„Să prețuim apele”
Fiecare moară are povestea și legenda ei! Dar despre acestea vom vorbi după ce veți fi vizitat și voi morile de apă de pe Cheile Rudăriei!”, așa arată invitația celor de la ABA Banat pentru cei care nu au ajuns încă în acest colț de poveste.
Foto: ABA Banat
Lorena POENARU