Da, la prima vedere pare un non-sens; cum adică o adeverință care să adeverească că se adeverește? Ce-i asta, un joc de cuvinte? O șaradă? Nicidecum: este ultima găselniță a unor unități de învățământ (școli) care țin morțiș ca părinții fără venituri să aducă o adeverință legalizată notarial, în care să se adeverească purul adevăr: că nu au venituri.
Dacă după citirea primelor rânduri scuturați din cap și reluați lectura, pentru simplul motiv că nu ați înțeles nimic, vin cu precizarea că nici nu aveați cum, pentru că nu e nimic de înțeles. Dar să fiu mai explicit:
Pe pagina Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene scrie clar: peste 300 de mii de preșcolari și elevi din familiile defavorizate vor primi ajutoare în valoare de 500 de lei pentru rechizite și îmbrăcăminte în acest an școlar.


Beneficiarilor eligibili care sunt deja în posesia cardurilor din anul școlar anterior li se vor vira ajutorul pentru haine și rechizite în cursul acestei luni, urmând ca, în cursul lunii octombrie, să fie distribuite și încărcate cardurile pentru noii beneficiari. Până în acest moment, au fost identificați elevi eligibili în 10.115 unități de învățământ din țară.
„Continuăm programul de sprijin adresat copiilor din categorii vulnerabile, prin care acordăm la începutul anului școlar un ajutor de 500 de lei pentru achiziționare de rechizite și haine, iar anul acesta numărul beneficiarilor este în creștere. După cum știm, în România rata abandonului școlar este cea mai mare din Uniunea Europeană, iar fondurile europene pot susține programe pentru a reduce acest fenomen care afectează mai ales copiii din mediile defavorizate. Împreună cu Ministerul Educației, facem toate eforturile ca elevii incluși în program să poată beneficia de acest ajutor încă din prima lună de școală”, a precizat ministrul Marcel Boloș.
Bravo domnilor guvernanți, felicitări; o inițiativă lăudabilă menită să ajute cele mai defavorizate familii și copiii acestora! Atâta doar că… pentru a primi acești bani, școlile solicită părinților să prezinte declarații notariale în care să spună că n-au venituri!!! Poftim? Ce să prezinte? Adeverințe care să adeverească că se adeverește.
Adică familiile respective fără venituri sau cu venituri lunare pe care onor gvernanții le cheltuie într-o seară pe o cină și o sticlă de vin (cel puțin), trebuie să mai scoată din buzunar (care buzunar; ăla rupt?) cam 100 de lei, adică 20% din cât ar trebui să le dea statul pentru rechizite și haine, doar pentru o hârtie notarială care să le ateste oficial… sărăcia.
Interesantă și evoluția; anul trecut au fost acordate ajutoare pentru 245.000 elevi din familii defavorizate. Anul acesta, numărul acestora a crescut la 300.000, lucru ce spune destul de multe despre gradul de sărăcie a populației. Și în aceste condiții îi pui pe oameni la o cheltuială în plus? Pentru ce, pentru o „Adeverință care să adeverească că…se adeverește“?
Ar trebui să vă fie rușine! Spun ar trebui, pentru că nu vă e, cu siguranță!
Sursă foto: SparkNews.ro
Dan AGACHE
In general aveti dreptate, cu o singura mica mentiune….eu aveam verisorii mei care in Romania nici macar someri nu erau si lucrau in austria cu 3000 euro impreuna si luau ajutoare de la stat pt cei 3 copii …”pt ca nu au venituri”….cu o declaratie notariala poate o sa le fie frica si altora ca ei sa declare in fals ca nu au venituri.
Să înțeleg că potrivit opiniei dvs.:
– copiii ”abandonați” aici (grație bunăstării oferite statul român) de către părinți plecați după o ”pâine” prin Austria … ar trebui să fie interziși din drepturi?
Sau susțineți ”munca” (și interesele) notarilor ”privatizați”?
Oricum, cuantumul acestui ”ajutor” este o ”apă de ploaie” și un copil nu poate trăi din el. Însă se poate bucura de niște mărunțiș de buzunar.
Poate că unii chiar merită …
Nu, nu ati inteles! E important sa beneficieze cu adevarat cei care nu au niciun venit…sau au venituri mici in RO…chiar si o suma mai mare din partea statului!
…nu cei ce au venituri lucrand in afara tarii…si venituri bunicele, dar declara ca in RO nu au niciun venit. Dar ma rog….e doar o parere!
”… cum adică o adeverință care să adeverească că se adeverește?”
–
Asta e nimic!
Încuviințarea eliberării unei adeverintei care adeverește adevărul adeveribil (și apostilată) se poate obține elegant, rapid și gratuit de la ANAF.
Mno … problemă gravă ar fi că dacă oarece urme de școli încă mai există și prin sate … lipsesc cu desăvârșire barourile, urmele de notari și declarațiile pe proprie răspundere în fața unei autorități abilitate.
Sau debilitate, egal.
Eu vă propun (tovarăși și kamarazi), în consecință: înființarea de birouri notariale (și barouri înșelătoare) și prin sate. Sau măcar prin comune.
Asta și pentru că legea nr.267/2021 a fost declarată (parțial) inaplicabilă de către persoanele co-interesate din baroul de pe lângă coana justițica.
**Link-urile nu sunt permise!**
Morala: cine umblă după lege … fix cu p-la se alege!
Să fiți sănănătos și la …. gros!
Mno … legea asta (USR-istă) interzice instituțiilor satului să mai pretindă cetățenilor copii … pentru copii. Și ce dacă? E inaplicabilă .
În ceea ce priveşte remarca făcută anterior , CB are dreptate ; la fel de adevărată este şi remarca lui Zero vis-a-vis de A.N.A.F şi situația ,, Notariatelor ” privind zonele rurale.Scopul declarației notariale se referă la ceea ce a relatat CB , iar Zero cunoaşte situația doar în parte ( cu siguranță ar fi înțeles la ce se referea CB , dacă citea mai atent postarea anterioară ).
O altă ,, motivație ” reală criticabilă ( cu adevărat de luat în seamă , dacă ați cunoaşte legea ) se referă la destinația banilor ce compun suma totală / fiecare declarație în parte , plătită la Biroul Notarial unde este dată ( cât revine notarului respectiv cât se întoarce la stat afară de TVA ).O singură declarație este valabilă pentru situația mai multor copii ai unei singure ( aceleiaşi ) familii ( a se solicita eliberarea mai multor duplicate…nu mai ştiu cât este tariful acestora în prezent , dar cred că se plăteşte aprox. 20 Lei pentru fiecare exemplar solicitat în plus ).
Varianta cu adeverința de la ANAF nu acoperă toate situațiile Zero , CB a depistat şi punctat foarte bine ( pe scurt ) ,, fisura „… Problema putea fi îndreptată prin solicitarea adresată beneficiarilor , de a fi dată în fața unei alte autorități a statului , delegându-se atribuții clare în teritoriu în acest sens ( spre exemplu , un funcționar al primăriei putea să asiste în mod oficial la întocmirea şi preluarea declarațiilor şi înregistrarea lor oficială în registrele instituțiilor).Până la urmă vorbim de un format tipizat , şi nu dura mai mult de 5 min. pentru fiecare o
persoană asistată ( inclusiv timpul afectat în vederea consemnării declarației analfabeților , în prezența unui martor asistent , nu ar fi depăşit 10 min. ).
”Varianta cu adeverința de la ANAF nu acoperă toate situațiile …”
–
Le acoperă măcar pe unele.
La secretariatul școlii se poate depune o cerere-declarație (semnată de petent) la care se anexează adeverința de venit de la ANAF (gratuită!).
Fără intervenții în secundar, primar sau notar :))
Partea ”veselă” este că unii (Ministerul Educației /Ordin nr.146/23.08.2022) cer venitul pe luna Iulie 2022 (ca referință, și nu altceva) iar alții (ANAF) nu pot și nu țin evidențe de venituri fix pe fiecare lună calendaristică. Iaca … o țin notarii :))
**Link-urile nu sunt permise!**
În plus, există Legea nr.267/2021 (USR) prin care instituțiile s atului ar trebui să comunice direct între ele, ba chiar li se interzice … (să ”frece” cetățeanul prin pretenții birocratice, drumuri, costuri).
Însă Legea asta (267) a fost deja declarată deja ca (parțial) inaplicabilă prin altă fărădelege (a baroului ”colegial”, nu a notarilor direct):
**Link-urile nu sunt permise!**
Na!
P.S.
”de a fi dată în fața unei alte autorități a statului”
–
Mno … școala nu mai este o instituție a statului, doar notarii (și avocații) paraziți și privatizați?
Poate pune Ciucă măciuca pe haitele ăstora, că prea s-au înmulțit dăunătorii în detrimentul copiilor.
Foarte corect si complet comentariul! Felicitari!
Foarte corect si complet comentariul facut de Lacucaracea! Felicitari!
Zero , tot nu ai înțeles ( sau te prefaci că nu înțelegi ) ceea ce am spus / postat.
Eu m-am referit strict din punct de vedere juridic / legal ; pentru a nu fi făcute aşa zise ,, greşeli ” care , ulterior se pot întoarce cu efect de bumerang inclusiv împotriva beneficiarilor de rea-credință.Ştii foarte bine faptul că , mulți dintre asistații social închipuiți ( paraziți / parazitari ) sânt dispuşi să mintă cum respiră pentru bani nemunciți ( fac echipă bună cu asistații social din ŞPARLAMENT şi alte instituții / autorități ale ,, statului palmă ” ).Declarația , pentru a putea fi dată ( facută ) în sensul de a produce consecințe juridice ( ca sa aibă efect ) susceptibile de ,, fals în declarații oficiale ” , nu poate fi dată în fața ,, oricărei instituții / autorități publice ” ( nu uita de faptul că , până nu demult profesorii şi inclusiv conducerile unităților de învățământ constituite tot din profesori , nici măcar nu erau considerați funcționari publici…în accepțiunea art.175 Cod Penal ).Eu nu am postat pentru a critica , ci pentru a ajuta…în primul rând pentru a fi înțeleasă situația amănunțit ( nu doar superficial ).Dacă citeşti mai bine legea , vei vedea cine sânt ordonatorii principali , secundari şi terțiari de credite , astfel că , singura ( singurele ) instituții îndrituite de lege în a prelua şi înregistra respectivele declarații gratuit. ( afară de A.N.A.F. care îți eliberează doar o ,, adeverință ” la cerere…nu îți ia declarație în momentul sau în urma înregistrării cererii sau la momentul eliberării acesteia ) sânt primăriile şi consiliile locale ( acestea având şi personalitate juridică ).Este mai complexă situația , per / familie – copil sânt puțini bani …dar la nivel de țară se strâng destul de mulți.Tocmai pentru a nu încăpea pe mâna prăduitorilor şi paraziților cronici , am indicat respectiva posibilitate ( foarte uşor de implementat , şi aşa la nivel de Primării / Consilii Locale se găseşte cel puțin ,, un trântor / sau divă plimbători de hârtii „… înțepeniți pe post de catre mafiile de partid/e , măcar aşa le mai dădeau ceva cât de cât util de făcut ).Tu confunzi adeverința eliberată de către A.N.A.F. ( pe baza evidențelor care uneori nu sânt actualizate ani la rând…dintr-o multitudine de motive , ce țin de situații particulare ale fiecărei persoane înregistrată în acestea ) cu declarație pe proprie răspundere dată în fața notarului public ( sau a unei alte autorități dintre cele pe care le-am exemplificat , delegate în baza legii pentru a o prelua / înregistra în registre cu regim special ).Nu ți s-ar parea caraghioasă situația în care un profesor sau director de şcoală să preia aceste declarații , să le trimită la I.S.J…. pe cale ierarhică , acesta la rândul său să le trimită la Ministerul Învățământului ; sau la Primărie / C.L. ori chiar la C.J. în funcție de bugetele din care se acordă banii respectiv se fac plățile ? ) ! Tocmai pentru a elimina birocrația aberantă / inutilă … propăvăduită ( menținută ) în contra drepturilor , intereselor şi libertăților cetățenilor ( în principal a celor de rând , normali , oneşti şi demni ) ar trebui simplificat inclusiv circuitul documentelor.