28.7 C
Reșița
vineri, 12 august 22

Adio educației în școala românească

Dacă până la izbucnirea pandemiei și trecerea elevilor de la învățământul față în față la cel online erau înregistrați cam 45% de analfabeți funcțional, acum, după doi ani de școală și nu prea, numărul acestora a crescut simțitor.

Pentru al treilea an de învățământ cu sincope, cu vacanțe prelungite sau anulate, cu școală la distanță și mari sincope în educația viitoarei generații a României, semestrul doi readuce de astăzi elevii în bănci. Nu toți, ci doar o parte.

Elevii de gimnaziu, clasele a V-a, a VI-a, a VII-a și a VIII-a încep școla de astăzi, 3 ianuarie, după cea mai scurtă vacanță de iarnă din istoria ultimilor ani. Aceștia au de recuperat cele două săptămâni pe care autoritățile i-au forțat să le petreacă acasă în noiembrie, din cauza pandemiei. Astfel, prima săptămână va fi recuperată acum, în perioada 3-7 ianuarie 2022. Următoarea săptămână recuperată de elevii din gimnaziu pentru perioada petrecută acasă în noiembrie 2021 va fi în perioada Școlii altfel.

spot_img

Elevii de gimnaziu revin la școală pentru două săptămâni tot în semestrul I, deși ar fi trebuit să reia cursurile în Semestrul al II-lea. Între semestrul I și al II-lea este în acest an doar un weekend, 15-16 ianuarie. Nici aici nu mai există, ca în anii trecuți, o vacanță intersemestrială.

Elevii de liceu, clasele a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a/a XIII-a, încep școala tot de astăzi, la fel ca cei de gimnaziu. Aceștia revin la cursuri pentru două săptămâni în care vor fi încheiate mediile, cel mai probabil, după care trec și ei în semestrul al II-lea din 17 ianuarie. Pentru gimnaziu și liceu urmază o perioadă de 15 săptămâni consecutive de cursuri – 3 ianuarie 2022-14 aprilie 2022 – fără vacanță școalară.

La rândul lor, elevii din învățământul profesional și postliceal încep și ei școala tot în ziua de 3 ianuarie.

Doar elevii din clasele primare, de la pregătitoare, I, a II-a, a III-a, până la clasa a IV-a, încep școala din 10 ianuarie. În cazul lor, vacanța de iarnă a rămas nemodificată, deoarece au fost trimiși doar pentru o săptămână în vacanță forțată în noiembrie, aceasta urmând să fie recuperată în aprilie, în timpul săptămânii Școala altfel.

Asta în cazul în care previziunile specialiștilor, care anunțau zeci de mii de cazuri la jumătatea acestei luni nu se adeveresc, iar școala va trece, din nou, în online. În Caraș-Severin sunt 403 unități de învățământ cu un total de peste 35 de mii de elevi.

Dan AGACHE

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei