fbpx
-7.3 C
Reșița
marți, 07 februarie 23

Anii de detenție sau persecuție pe motive politice se constituie vechime în muncă!

Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin a făcut o informare cu privire la acordarea drepturilor persoanelor persecutate politic de dictatura instaurată în perioada 6 martie 1945, precum şi drepturile persoanelor deportate în străinătate ori  constituite în prizonieri.

Legea prevede faptul că se constituie vechime în muncă şi se ia în considerare la stabilirea pensiei şi a celorlalte drepturi ce se acordă, timpul cât o persoană, după data de 6 martie 1945, a suferit pe motive politice.

Fiecare an de detenţie sau internare la psihiatrie se consideră ca vechime în muncă un an şi şase luni. În cazul persoanelor persecutate politic prin stabilirea măsurii de „domiciliu obligatoriu” sau „strămutare”, perioadele de persecuţie se constituie vechime în muncă, dacă aceste persoane fac dovada că nu au putut să se încadreze în muncă în funcţii pentru care aveau pregătirea profesională.

spot_img

Stabilirea calităţii de persoană persecutată politic se face de către Comisia constituită la nivelul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Caraș-Severin și de ele beneficiază supraviețuitorii deportărilor, celor persecutați politic, soții sau soțiile acestora, precum și copii victimelor.

Calculul şi plata indemnizaţiilor cuvenite pentru perioada în care o persoană a fost persecutată politic intră în atribuţiile Casei Judeţene de Pensii Caraș-Severin. Această indemnizaţie se poate cumula cu orice pensie.

Astfel, se acordă câte 700 lei, pentru fiecare an de persecuţie politică în care o persoană:

– a executat o pedeapsă privativă de libertate în baza unei hotărâri judecătoreşti rămase definitivă sau a fost lipsită de libertate în baza unui mandat de arestare preventivă pentru infracţiuni politice;

– a fost privată de libertate în locuri de deţinere în baza unor măsuri administrative sau pentru cercetări de către organele de represiune;

– a fost strămutată într-o altă localitate;

– a participat în acţiuni de împotrivire cu arma în mână şi de răsturnare prin forţă a regimului comunist până la data de 31 decembrie 1964.

– a fost deportată în străinătate după 23 august 1944;

– a fost constituită în prizonier de către partea sovietică după data de 23 august 1944 ori, fiind constituită ca atare, înainte de această dată, a fost reţinută în captivitate după încheierea armistiţiului.

Pentru stabilirea măsurii de internare în spitale de psihiatrie sau stabilirea de domiciliu obligatoriu, cuantumul indemnizaţiei este de 350 lei, pentru fiecare an de persecuţie suferită. Soţul sau soţia celui decedat în luptele cu organele de represiune comunistă, în răscoale ţărăneşti ori decedat, din categoria celor dispăruţi sau exterminaţi în timpul detenţiei, internaţi abuziv în spitale de psihiatrie, deportaţi, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizaţie lunară de 700 lei neimpozabilă, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.

Persoanele care fac dovada, prin hotărâre judecătorească de constatare, că nu au putut să-şi exercite profesia sau, după caz, ocupaţia pe perioada în care au fost persecutate sau urmărite din motive politice, beneficiază de vechime în muncă pe perioada în care s-au aflat într-o astfel de situaţie.

În perioada 1 ianuarie 2022 -31 octombrie 2022 au fost înregistrate un număr de 861 solicitări, din care 622 cereri au fost admise, 185 cereri au fost respinse iar 7 cereri au fost direcționate altor județe, luându-se în considerare domiciliul solicitantului.

În ceea ce privește tipul persecuției, situația este următoarea:

-14 cereri (soţ/soţie supravietuitoare) care au fost admise;

-847 cereri depuse de urmașii copii ai celor persecutati politic, din care 615 cereri admise, 185 cereri respinse și 47 în curs de solutionare.

În momentul de faţă, la Casa Judeţeană de Pensii Caraş-Severin sunt în plată 3.049 de beneficiari ai D.L nr.118/1990, dintre care :

-463 titulari de drepturi conform art.1 din actul normativ;

-2.586 urmaşi ai celor persecutați, din care 237 soţi și 2.349 urmași ai celor persecutați, după cum informează Elena Solomonesc, directorul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin

Lorena POENARU

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

3 COMENTARII

  1. ”Stabilirea calităţii de persoană persecutată politic se face de către Comisia constituită la nivelul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Caraș-Severin …”

    Cu alte cuvinte, a ieșit de pe ”rol” coana Justițica, specializată în obstrucționări și mânării cu șleahta cointeresată de avocă….?

  2. dati pensie celor care nu mai sunt sau urmasilor acestora ca sa stea acasa de la 20 de ani iar celor in viata luati le pensiile si trimitetii la cimitir.
    politicieni bolnavi cu capul, imbecili cu acte

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei